На 90-годишна възраст ни напусна актьорът Макс фон Сюдов (СНИМКИ/ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Това бе потвърдено от съпругата му пред френски медии

Актьорът Макс фон Сюдов почина на 90-годишна възраст, предаде БГНЕС. Това бе потвърдено от съпругата му пред френски медии.

Макс фон Сюдов е роден на 10 април 1929 г. в шведския град Лунд. Започва актьорската си кариера през 1951 г. Няколко години по-късно се премества в град Малмьо, където се запознава с режисьора Ингмар Бергман.

Резултат с изображение за „max von sydow best“
Снимка: Pinterest

Актьорът участва в над 100 филми и сериали. Сред тях са „Игра на тронове“, „Междузвездни войни“, „Флаш Гордън“, както и класиката „Дюн“ на Дейвид Линч и „Заклинателят“ на Уилям Фридкин.

Сред най-известните филми на Макс фон Сюдов са „Седмият печат“ /1957 г./ и „Изворът на девственицата“ /1960 г./, които са режисирани от Бергман.

Семейството му обяви „с разбито сърце и безкрайна тъга“, че актьорът, роден в Швеция, е починал в неделя.

Той беше номиниран два пъти за „Оскар“ по време на кариерата си – включително за най-добър актьор през 1998 г. за „Пеле Завоевателят“.

Другата му номинация за Академия беше за най-добър поддържащ актьор за ролята му в 2011 г. „Ужасно силно и адски близо“.

Фон Сюдов направи 11 филма с Ингмар Бергман, включително „Седмият печат“, в който той отлично игра шах със Смъртта.

Резултат с изображение за „max von sydow young“
Снимка: Walmart.com

Актьорът също изигра Минг Безмилостния през 1980 г. във „Флаш Гордън“, появи се в „Злокобния остров“ на Мартин Скорсезе и игра ролята на злодея във филма за Джеймс Бонд, Ернст, през 1983 г. „Никога не казвай никога“.

Той продължи да играе през последните години от живота си – озвучи герой в „Семейство Симпсън“ през 2014 г. и се появи в три епизода на „Игра на тронове“ през 2016 г.

Резултат с изображение за „max von sydow best“
Снимка: BuzzHub

Режисьорът Едгар Райт изрази почитта си към актьора в Туитър: “Макс фон Сюдов, такова емблематично присъствие в киното в продължение на седем десетилетия, изглежда, че винаги е бил с нас. Той промени облика на международното кино с Бергман, игра Христос, бори се с дявола… Бог.“

Актьорът има двама синове от първата си съпруга Кристина Инга Брита Олин. През 1997 г. той се жени за Катрин Бреле в Прованс и става гражданин на Франция пет години по-късно, заради което трябваше да се откаже от шведското си гражданство.

Заглавна снимка: Time Out

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...