Истанбул е най-посещаваният град в света през 2023-та (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

През декември Euromonitor International публикува своя годишен списък на 100-те най-добри градски дестинации в света за 2023 г. Докладът сравнява градовете, използвайки 55 показателя в шест категории, включително туристическа инфраструктура, здраве и безопасност, устойчивост, представяне на туризма и др.

Анализът на Euromonitor International включва и ТОП 10 класация на глобалните градове въз основа на броя на международните туристи.

„Международните пътувания продължиха да се възстановяват силно през 2023 г. с 38% ръст по отношение на броя на пътуванията, които се очаква да достигнат 1,3 милиарда до края на годината“, се посочва в доклада.

Ню Йорк е единствената дестинация в Съединените щати, която влиза в 10 на Euromonitor International. Голямата ябълка отбеляза 11 милиона пристигания, което е ръст от 24% от 2022 г. до 2023 г.

„Потребителите търсят предложения за пътуване в съотношението цена-качество, когато резервират пътуване. Това от своя страна стимулира потребителското търсене на вътрешнорегионални пътувания, особено тъй като покупките на пътувания често са дискреционни“, коментира Надежда Попова, старши мениджър в Euromonitor International. „Пътуващите ще продължат да предпочитат автентични и местни изживявания в допълнение към алтернативите за устойчив туризъм.“

Истанбул, Турция, е град №1 по международни пристигания през 2023 г. Градът е видял колосалните 20,2 милиона посетители през 2023 г. – ръст от 26% от 2022 до 2023 г. – според доклада на Euromonitor International.

Историческият център на Истанбул е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е дом на няколко сгради и структури, като Света София, двореца Топкапъ, стените на Константинопол и др.

Според National Geographic най-доброто време за посещение на Истанбул е през пролетта или есента (от април до май и септември). Сезоните също са по-малко претъпкани, отколкото през лятото.

Топ 10 на градовете за международни пътници 2023 г.:

Истанбул, Турция

Лондон, Великобритания

Дубай, ОАЕ

Анталия, Турция

Париж, Франция

Хонг Конг

Банкок, Тайланд

Ню Йорк, САЩ

Канкун, Мексико

Мека, Саудитска Арабия

Лондон е на второ място с 18,8 милиона международни посещения през 2023 г. Столицата на Англия отбеляза ръст на посетителите от 17% на годишна база от 2022 до 2023 г.

В доклада Лондон е посочен като притежаващ най-добрата туристическа инфраструктура в света. Няколко групи, включително Park Hyatt, Oberoi и Mandarin Oriental, планират да отворят нови хотели в града.

Лондон е дом на няколко известни висши учебни заведения, включително Imperial College и London School of Economics.

Градът е най-посещаваният в Европа и има много забележителности, включително Бъкингамския дворец, London Eye, Big Ben, London Tower и много други.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Когато слънцето е спряло

„Вие никога не сте слушали за онзи мъдър френски херцог, който казал, че при двама любовници, единият винаги обича, а другият се оставя да...

Създават сребърен медал с древна театрална маска за откриването на Хераклея Синтика

Община Петрич и Исторически музей – Петрич представят изработения от „Булминт“ първи сребърен медал от колекция, посветена на артефакти от античния град. Впечатляваща керамична театрална...

Филмът „Молитвата на Борис Христов“ гледаме по БНТ 2 тази вечер

Филмът "Молитвата на Борис Христов" разказва за приноса на големия оперен бас в българската стилистика на Славянското песнопение.  Сценарист и режисьор: д-р Магдалена Манолова Оператор: Александър Шопов Със...

Ричард Брансън | 10 любими цитата за общуването

На днешния 17 май отбелязваме Световния ден на информационното общество. Ние всички сме зависими едни от други, а общуването е начинът, чрез който демонстрираме...

„Уроците на Блага“ и „Една провинциална болница“ обявени за най-добри български филми

„Уроците на Блага“ бе обявен за най-добър български игрален филм на Националните награди за кино „Васил Гендов“ на церемония в Народния театър, която се...