Архивите на Наоми Кембъл и Елтън Джон превземат музея „Виктория и Албърт“ в Лондон

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Това лято европейската арт сцена предлага богата и интересна програма, особено на изложбите. Дотолкова, че човек може да си организира уикенд до някой от най-посещаваните градове в Европа само за да разгледа модния архив на супермодела Наоми Кембъл и колекцията от редки фотографии на Елтън Джон в Лондон, да се потопи в света на Кандински в Амстердам или да открие още една непозната страна от попарт иконата Анди Уорхол в Берлин.

Тази събота в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон ще бъде официалното откриване на изложбата NAOMI: In Fashion. За първи път голям музей посвещава толкова мащабна и самостоятелна експозиция на модел. С нея ще бъде отбелязана забележителната 40-годишна кариера на Наоми Кембъл, британската модна икона, която продължава да бъде сред най-търсените и работещи супермодели. Изложбата включва стотици тоалети от гардероба на Кембъл, включително емблематични модели от колекции висша мода на Джон Галиано за Dior и Алекзандър Маккуин за Givenchy. Част от пространството пресъздава нейната гардеробна, а интерактивно училище за модели дава възможност на посетителите да покажат собствените си умения да позират, издават още от пресофиса на музея. Фотографиите, представени в експозицията, пък са курирани от Едуард Енинфул, който доскоро оглавяваше британското издание на Vogue.

Елтън Джон пред обектива на фотографа Дейвид ла Шапел

Изложбата Frigile Beauty, която е също в музея „Виктория и Албърт“, представя над 300 фотографии от колекцията на Елтън Джон и неговия партньор Дейвид Фърниш. Кадрите обхващат периода от 50-те години на миналия век до наши дни. Сред тях се открояват снимки на легендарните фотографи Синди Шърман, Ървинг Пен, Ричард Аведон и Робърт Мейлпърторп, портрети на звезди като Мерилин Монро, Франк Синатра и Чет Бейкър, както и фотоси със знакови моменти от събития, белязали последните десетилетия. Елтън Джон започва да колекционира снимки още през 90-те години на ХХ в., отбелязвайки, че е заменил алкохола с по-здравословна зависимост. Двамата с Фърниш и друг път са предоставяли кадри от своята колекция за различни експозиции. Frigile Beauty се откри през май и може да бъде разгледана до 5 януари 2025 г.

Отново в Лондон, но в Tate Modern, голяма изложба пресъздава ключови моменти от кариерата на Йоко Оно, включително годините ѝ в Лондон, когато среща Джон Ленън. Yoko Ono: Music of the Mind включва над 200 произведения – партитури, фотографии, инсталации и филми, показвайки новаторския подход към изкуството, който превръща Йоко Оно в артист със собствен провокативен почерк. От музея казват, че заглавието на изложбата идва от концерти, които тя прави в Лондон и Ливърпул през 1966 и 1967 г., представящи нейната концепция за тиха музика или звук, който се произвежда във въображението на слушателите.

Йоко Оно в Lisson Gallery в Лондон, 1967 г.

Уикенд в Берлин през лятото звучи като привлекателна идея за градските номади. Освен с концерти и активен нощен живот градът е известен и с многообразната си артистична сцена. Част от нея е сравнително новият музей за съвременно изкуство и култура „Фотографиска“. Една от актуалните изложби в него е посветена на Анди Уорхол и носи заглавието After Party. Според кураторите тя показва една различна страна от живота на артиста, който чрез камерата се е опитвал да покаже какво се случва с хората около него, когато светлините на прожекторите угаснат, когато спрат да се опитват да впечатляват другите и покажат по-уязвимата си страна. Част от кадрите пренасят посетителите в Монтоук, където Уорхол и тогавашният му партньор Пол Мориси си купуват къща през 70-те, която години наред служи като убежище за техните известни приятели. Колекцията от малко показваните интимни кадри и полароиди доказва как изображенията остават отвъд времето и свързват хората с емоции и спомени, които определят живота им, добавят още от пресофиса на „Фотографиска“.

Меломаните, които вече са планирали пътуването си до Мюнхен заради концерта на Адел, могат да включат и музея „Брандхорст“ в културната си програма. На 26 юни там се открива изложбата Andy Warhol & Keith Haring. Party of Life, която проследява приятелството между двама от най-известните артисти през втората половина на XX век. Архивни материали, плакати, снимки, записи и филми разкриват тяхната идентичност, сътрудничеството им на артистичната сцена и една различна гледна точка към творческите проекти на Анди Уорхол и Кийт Харинг, оставили следа в модата, изкуството, рекламата и киното.

Анди Уорхол и Кийт Харинг, кадър от изложбата Andy Warhol & Keith Haring. Party of Life в Мюнхен

До 16 септември в музея на Пеги Гугенхайм във Венеция може да бъде видяна най-голямата ретроспективна изложба, организирана някога в Италия, посветена на Жан Кокто. Jean Cocteau: The Juggler’s Revenge събира на едно място рисунки, графики, документи, книги, снимки, документални филми и филми, режисирани от „ужасното дете“ на френската арт сцена през XX век. Всички те проследяват развитието и естетиката на многостранния артист и неговата впечатляваща кариера.

Само преди дни музеят H’ART в Амстердам откри голяма изложба, посветена на Василий Кандински, организирана в партньорство с парижкия център „Жорж Помпиду“. Експозицията представя над 60 произведения на пионера в абстрактното изкуство, проследявайки различните периоди от творчеството му. Художникът е роден и израснал в Русия, но след това се установява в Германия, а преди Втората световна война заминава за Париж и приема френско гражданство. Музеят H’ART дълги години е известен като Ермитажа на Амстел, но след руската инвазия в Украйна той сменя името си и прекъсва връзките си с Ермитажа в Санкт Петербург.

Париж винаги е била една от най-желаните туристически дестинации през лятото, а покрай олимпиадата се очаква още по-засилена посещаемост от туристи и спортни фенове. Френските културни институции вече са се погрижили поне за малко да откъсват погледа им от стадионите, за да ги накарат да потърсят сянка в хладните салони на музейните пространства. Логично част от експозициите в града са вдъхновени именно от спортната тематика. Сред тях е продължението на миналогодишната изложба Fashion in Motion в Palais Galliera, която заедно с трансформацията на банските костюми и плажните аксесоари се фокусира върху връзката им с тялото и движенията. По този начин кураторите искат експозицията да резонира както с олимпиадата, така и с летния сезон и морските ваканции.

Източник: „Дневник

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Елена Рьорих: Пазете се от празните минути

„Любовта - това е мощна сила, чрез която всичко съществува във Вселената. Любовта е сила, която въздейства върху целия свят: всичко, което се прави...

Мари Лафоре – яркото слънце до Ален Делон (видео)

Тя се ражда на 5 октомври 1939 година с името на Лафоре е Майтен Мари Брижит Думеняк. С Ален Делон ги среща режисьорът Рене...

„Мансфийлд Парк” – романът, който Джейн Остин издава анонимно

Когато прeз 1814 г. публикува романа си „Мансфийлд Парк”, Джейн Остин не вижда името си на корицата. Нравите на епохата повеляват да остане анонимна...

„Козият рог“ се разминава на косъм с номинация за „Оскар“

На 05.10.1972 г. се състои премиерата на българския игрален филм "Козият рог". Режисьор е Методи Андонов, а автор на сценария — Николай Хайтов. Автор...

Къща без книги е като стая без прозорци – отбелязваме Международния ден на учителя

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. Благодарение на своите учители опознаваме живота и привикваме на уважение към него. Те са онези, които...