“Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ от Кърт Вонегът с ново издание

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Известният и обичан роман на Кърт Вонегът “Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ излезе в ново издание за Алея на книгата.

Безмилостна сатира на капитализма и произтичащите от него социално неравенство и обезчовечаване, романът, публикуван в оригинал през 1965-а, е по-актуален от всякога.

Преводачът Божидар Стойков разкри в ефира на БНР, че първото издание на романа “Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ у нас се осъществява 1982 г.

Какво впечатлява в стила и маниера на Кърт Вонегът, за който даже си има понятие „вонегътизъм“, преводачът обобщи:

“За мен всичко у Вонегът е странно, интересно, многопластово.“

„Мисля, че има няколко теми, характерни за цялото му творчество: Тази нехуманност, която съществува и винаги я е имало, човешката самота в противовес на добротата на човека. Вонегът, който много обича хората, страда за тях, за тяхната самота, за тяхното социално неравенство и това, което според мен го тревожи много вътрешно, е отчуждението на съвременния човек спрямо околните. Зад този лек цинизъм откриваме толкова доброта и отношение към ближния, не само в този роман“, посочи Божидар Стойков.

Бог да ви поживи, господин Роузуотър - Кърт Вонегът - Издателство „Кръг“
Бог да ви поживи, господин Роузуотър – Кърт Вонегът – Издателство „Кръг“

Почти болезнено реалистичен портрет на съвременния свят и на противоречията в човешката природа“Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ е сред най-емблематичните и обичани творби на Вонегът. В центъра на историята е Елиът Роузуотър – мултимилионер, който губи разсъдъка си в ужаса на Втората световна война и след като развива твърде нетипично за своята класа социално съзнание, се превръща в месия на дребно.

Той обича бедните, низвергнатите, грешните, уродливите наравно с всички останали и отдава живота си да споделя несметното си богатство с всекиго в нужда. Но идва ден, в който неговата нормалност трябва да бъде доказана в съда, защото каква по-голяма лудост от това да помагаш на хора, от които никой не се интересува?

Изправен пред болката и гнева от безспирната житейска несправедливост, Вонегът открива антиотрова срещу жестокостта, а именно хуманността.

Както и в много от другите му творби, и тук неговият цинизъм е примесен със съпричастност и разбиране към ексцентричните му, налудничави и често откровено карикатурни герои.

Макар че обрисува свят, в който животът в крайна сметка се оказва „безсмислен и злочест“, а хората непрестанно са отхвърляни като „умствено, нравствено и физически негодни“, писателят го прави с неподражаемото си остроумие и сатиричен гений. Несъмнен литературен пророк, Вонегът си служи с хумор и абсурдизъм, за да сподели своите морални възгледи и да подложи на тълкуване привидно устойчиви понятия като „нормално“, „здрав разум“ и дори „човек“.

“Ако не можем да намерим основание да ценим човешките същества, защото са човешки същества, то тогава ще можем, както много пъти сме предлагали, да ги унищожим.“

Тези думи са може би най-доброто обобщение на посланието, което несравнимият Кърт Вонегът изпраща с романа „Бог да ви поживи, господин Роузуотър“. Изрича ги писателят Килгор Траут – любим герой на американския модерен класик и негово алтер его, който се появява за първи път именно в тази му творба.

Новото българско издание вече е налично – след 25-годишно отсъствие от книжарниците, в познатия превод на Божидар Стойков и с модерна корица на Милена Вълнарова.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любовта е една великолепна катастрофа

1. Любовта представлява една великолепна катастрофа: знаеш, че пред теб има стена, и въпреки всичко даваш газ. Тичаш право към своята гибел с усмивка...

Нечувана музика на Моцарт откриха в германска библиотека

Националната библиотека на Германия със седалище в Лайпциг обяви, че изследователи са открили ръкопис, съдържащ седем кратки части за струнно трио с обща продължителност...

Педро Алмодовар – мечтателят-романтик на световното кино (видео)

Знаменитият испански кинорежисьор е роден на 25 септември 1949 г. в малкото градче Калсада де Калатрава, принадлежащо към бедния регион Ла Манча. Вече над три...

Алекс Раева: Щастието идва от вътрешния мир със себе си (видео)

Александра Раева, по-известна като Алекс Раева, е българска певица. Родена е в София на 24 септември 1980 г. Цялото й семейство е неразривно свързано...

„Творческа Европа МЕДИА“ спонсорира независимата журналистика

"Творческа Европа МЕДИА" работи върху изграждането на пресечната точка между журналистиката и киното. Това стана ясно в деня, организиран от бюрото на програмата в...