Народният театър води преговори за гостуване на Изабел Юпер

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Народният театър води преговори с голямата френска актриса Изабел Юпер. Възможно е тя да играе у нас моноспектакъл, стана ясно при представянето на новия сезон на първата ни трупа.
До края на годината в Народния театър ще има 7 премиери, една от които ще е „Оръжията и човекът“, режисирана от Джон Малкович. Спектакълът ще има премиера на 7 и 8 ноември, а репетициите започват следващия месец, каза директорът на театъра Васил Василев.
„Опитваме се в театъра да отворим както за български режисьори, така и за световни имена. Направихме и ще продължим тази традиция доайените в българската режисура да поставят веднъж годишно“, отбеляза той.
Васил Василев отчете още, че, откакто той е директор, в последните две години и половина Народният театър е посетен от 268 хиляди зрители, изиграни са 1500 представления, 28 са новите заглавия, 26 са получените награди, а 40 са номинациите.
Една от най-очакваните премиери на сезона е „Медея“ по Еврипид, режисирана от световноизвестния британски режисьор Деклан Донелан. Спектакълът, който ще бъде представен на 9, 10, 11 и 12 октомври, обещава изцяло ново преживяване на публиката, чрез постановката на древногръцката трагедия, с акцент върху силата на човешките емоции.
В „Медея“ публиката ще има възможност да проследи действието от съвсем близо, качвайки се на сцената.
В ролята на Медея влиза Радина Кърджилова, която си партнира с някои от най-изявените актьори от трупата на Народния театър. Очаква се продукцията да бъде не само един от акцентите на сезона, но и да се утвърди като топ събитие в театралния календар на България.
Ноември идва с друга важна премиера – „Оръжията и човекът“ от Бърнард Шоу, носител на Нобелова награда за литература през 1925 г. Пиесата е под режисурата на световноизвестния актьор и режисьор Джон Малкович. Репетициите започват през октомври.
До края на календарната година Народният театър ще предложи още забележителни премиери. На 1 и 2 октомври зрителите ще могат да гледат „Куклен дом, втора част“ от Лукас Нейт, под режисурата на Ясен Пеянков – един от най-успешните български режисьори, работещи в чужбина.
Пеянков, който е добре познат в театралните среди в САЩ, се завръща на българската сцена с интригуваща пиеса, която продължава историята на известната класика на Хенрик Ибсен.
Друг спектакъл, който ще зарадва зрителите през този сезон, е „Някой ще дойде“ от Юн Фосе, режисирана от Катя Петрова. Тази камерна, но дълбоко въздействаща постановка ще разгледа теми като самотата, любовта и търсенето на смисъл в живота. Катя Петрова, позната със своя оригинален подход, ще въведе зрителите в света на Фосе по уникален и въздействащ начин.
Есента на Народния театър ще бъде озарена и от премиерата на „Мрак на края на града“ под режисурата на Катрин Медлер, която е сред водещите имена на съвременната европейска театрална сцена.
Медлер е известна със своите експериментални и многопластови спектакли, които умело съчетават визуална естетика с дълбоки философски послания.
„Мрак на края на града“ обещава да бъде вълнуващо и емоционално пътуване в света на човешките страхове и надежди, поставяйки на преден план вечните въпроси за идентичността и морала.
„По случай 120-годишнината от основаването на Народния театър ще стартира нова инициатива – издаване на книги. Първата ще бъде книгата на Деклан Донелан – „Актьорът и пространството“, а втората – летопис, който побира в себе си най-любопитните и най-съществените моменти от 120-годишната история на първия български професионален театър“, каза главният драматург на Народния театър Мира Тодорова.
В плановете на ръководството на Народния театър влизат още забележителни спектакли с участието на световноизвестни артисти.
Към този момент се водят преговори с френската театрална актриса Изабел Юпер, която се очаква да гостува на първата ни сцена със свой моноспектакъл.
След като през миналия театрален сезон режисьорът Асен Шопов постави спектакъла „Коварство и любов“ на Голяма сцена, Васил Василев сподели, че е решен това да се превърне в традиция и всяка година да кани някой от доайените на българския театър да представи творчеството си в Народния театър.
През настоящия сезон ще бъде отдадена почит на поета Недялко Йорданов, чиято пиеса „Убийството на Гонзаго“ ще бъде поставена през май.
Източник: БНР
ARTDAY.BG
spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

От любов жените поумняват, а мъжете оглупяват ~ Ерих Мария Ремарк

Ерих Мария Ремарк е един от най-важните, обичани и талантливи писатели в историята не само на германската, а и на антивоенната литература изобщо. Идеите...

Любомир Левчев: Минавам сам. Недопустим като тъга…

„Всеки талант е вид смелост. Но не всяка смелост е талант. Затова бездарието, посредствеността, простащината непрекъснато се крият зад пристъпи на „безумна смелост”. За...

Нови информационни табла са поставени край Царево

Нови информационни табла и указателни табели са поставени в три населени места край Царево, съобщиха на Фейсбук страницата си от туристическото дружество „Насам-натам“, които...

Родени на един и същи ден с разлика от 25 години: Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас

Напук на всички очаквания, Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас са заедно от 2000 г., когато сключват брак, до днес. Над 20 години по късно...

Любовта е една великолепна катастрофа

1. Любовта представлява една великолепна катастрофа: знаеш, че пред теб има стена, и въпреки всичко даваш газ. Тичаш право към своята гибел с усмивка...