Майкъл ДЪГЛАС – лошият герой, когото всички обичат

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес актьорът навършва 78

Майкъл Дъглас е роден на 25 септември 1944 г. в Ню Брънзуик, щата Ню Джърси. Родителите му Кърк Дъглас иДаяна Хил са киноартисти, така от малък Майкъл попада в магията на филмовото изкуство.

Учи драма в Калифорния, работи като помощник-режисьор във филмите на баща си, но талантът му блесва и за публика, и за критика в популярния сериал от седемдесетте „Улиците на Сан Франциско“. Освен че участва като актьор, той също и режисира две от сериите. През 1975 г. става изпълнителен продуцент на великолепния филм на Милош Форман „One Flew Over the Cuckoo’s Nest“ по романа на Кен Киси, с участието на Джак Никълсън – една от най-добрите му роли. Резултатът – пет награди Оскар, включително и за най-добър филм.

Резултат с изображение за michael douglas Romancing the Stone
С Катлийн Търнър в „Romancing the Stone“

През 1984 година Дъглас се свързва с Катлийн Търнър, за да се снимат в „Romancing the Stone“ – романтично приключенски филм, в стила на „Indiana Jones“. Партнира им старият приятел на Дъглас – Дани ДеВито. Филмът става голям хит и съживява актьорската кариера на Майкъл. Успешното представяне на Дъглас, Де Вито и Търнър, води до продължението – „The Jewel of the Nile“ (1985) г. Тримата се снимат отново заедно в „The War of the Roses“ (1989) – черна комедия за един неприятен развод.

През 1987 г. Майкъл прави два филма, които отразяват мрачната му страна: „Fatal Attraction“, в който играе ролята на наказан заради моментните си слабости в миналото мъж, който плаща огромна цена, преследван от умствено неуравновесената си бивша любовница (Глен Клоуз) и „Wall Street“ на Оливър Стоун, където е Гордън Греко – неморален служител в корпорация, чието мото е „Алчността е добродетел“ и печели първия си Оскар за най-добър актьор. През 1992 г. продължава да изследва тъмната си страна, партнирайки на Шарън Стоун в трилъра „Basic Instinct“.

Резултат с изображение за michael douglas Basic Instinct
С Шарън Стоун в „Basic Instinct“

По-рано през 1988 година Дъглас основава продуцентска компания „Stonebridge Entertainment, Inc.“, която продуцира редица големи филми като този на Джоел Шумахер „Flatliners“ (1990) и на Ричард Донър „Radio Flyer“ (1992). Година по-късно продуцира „Made in America“, след което изиграва ролята на сексуално измъчван мъж в „Disclosure“ (1994) г. Снима се също и в „American President“ (1995) заедно с Анет Бенинг. Майкъл Дъглас подписва договор с Paramount през 1994, който включва „The Ghost and the Darkness“ (1996), „The Game“ (1997) и „A Perfect Murder“ (1998), римейк на класическата творба на Хичкок „Dial M For Murder“ с Гуинет Полтроу. Става изпълнителен продуцент на „The Rainmaker“ (1997) с участието на Мат Деймън и на хитовия екшън на Джон Ву „Face/Off“ (1997), с Джон Траволта и Никълъс Кейдж. Дъглас печели одобрението на критиката за ролята си на небрежния новелист и английски професор в „Момчета-чудо“ (Wonder Boys, 2000).

Двамата с Катрин Зита-Джоунс се снимат в номинирания за Оскар „Трафик“. През 2001 г. компанията на Майкъл Дъглас прави нов филм – комедията „One Night at McCool’s“, а по-късно и „Don’t Say a Word“ – напрегнат трилър за психиатър, отчаяно търсещ отвлечената си дъщеря.

„Behind the Candelabra“ от 2013 г. е биографичен поглед към Либерачи, „най-добре платеният шоумен в света“. И това е вярно, поне между 1950 и 1970. Режисьор е Стивън Содърбърг, който базира разказа си на мемоарите на Скот Торсън, един от множеството любовници на Либерачи. Актьорският състав включва: Мат Деймън (Скот Торсън), Дан Акройд, Деби Рейнолдс и Роб Лоу, който прави комична роля, като психопатичен пластичен хирург.

Дъглас е от онези многопластови герои, които успяват да изградят до съвършенство всеки образ. Самият той споделя, че предпочита да играе отрицателни герои, защото те са предизвикателство. Много е лесно да се харесаш на публиката, когато си положителен образ, но е истинско предизвикателство да я накараш да те обикне, когато изиграваш носител на предимно негативни черти. Безспорно Майкъл умее да покорява публиката.

Резултат с изображение за michael douglas catherine zeta
С Катрин Зита Джоунс

През 2000 година Майкъл Дъглас и Катрин Зита Джоунс сключват брак и се превръщат в една от най-елегантните холивудски двойки. Имат две деца – син и дъщеря. Катрин също е рожденичка днес.

Борис Белев

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." - Ромен Гари Ромен Гари е един от големите френски писатели на XX век. Роден е...