Спомен за Емил (СНИМКИ/ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес любимецът на българската естрада щеше да навърши 79

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в град Плевен в семейството на Димитър Димитров (илюзиониста Мити, бивш кинооператор на неми филми) и Анастасия Димитрова (мадам Сизи, асистентка на мъжа си).

Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика, започва да композира с акордеона си, участва в училищни пиеси. През 1959 г. получава втора награда на „Второто общобългарско състезание за изпълнители и инструменталисти“ за изпълнението му на акордеон на „Унгарската рапсодия“ от Лист. През 1960 г. е приет да учи актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, но не след дълго напуска и започва музикалната си кариера.

Първият концерт, в който участва, е на 17 ноември 1960 г. с водещ Коста Цонев.

Резултат с изображение за емил димитров

На 24 декември 1960 г. в кино „Петър Берон“ представя пред публика авторската си песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. През лятото на 1962 г. „Арлекино“ печели награда на Международния фестивал в Сопот (Полша), която е и първата международна награда за българска песен.

През 1965 г. излиза първата му самостоятелна дългосвиреща плоча, която е и първата самостоятелна дългосвиреща плоча на естраден изпълнител в България. Продадени са рекорден брой копия от нея.

През 1968 г. изнася концерт на стадион „Динамо“ в Москва пред 80 000 души. Гастролира и в Куба заедно с Йорданка Христова. През 1969 г. започва да изнася концерти във Франция.

Резултат с изображение за емил димитров

Емил Димитров е първият български изпълнител, който въвежда фолклорни мотиви в популярната музика. Ярък пример за това са песните „На брега на тихата Марица“, „Има любов“, „Грозде не набрах“, „Старите огнища“ и др. Също той първи въвежда и хард рок аранжиментите в българската музика – с албума си „Танцувайте с Емил“.

Песента „Джулия“ става европейски хит в края на 1972 г., като заема челни места в много европейски класации.

Резултат с изображение за емил димитров
С Богдана Карадочева

През 1980 г. се провежда гала-спектакъл в зала „Универсиада“ в чест на 40-я му рожден ден и 20-годишнината от началото на творческата му кариера. В него взимат участие и Васил Найденов, Маргарита Хранова, група „Сигнал“ и други. На концерта му е връчена и златна плоча за особен принос към естрадната музика. Това е първата в България златна плоча, връчена на естраден изпълнител. През 1990 г. получава отличието „Екселанс Ейропен“. А през 1995 г. излиза първият му компакт диск – „Дива самодива“.

През 1999 г. Eмил Димитров получава тежък мозъчен инсулт, който го разделя със сцената, а на 30 март 2005 г. напуска живота.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ленард Коен дойде, пя и тръгна към неизвестното (видео)

Ленард Коен е роден на 21 септември 1934 г. в Монреал, Канада. Баща му – полският евреин Натан Коен, и майка му – имигрант...

Джордж Р. Р. Мартин: Всеки полет започва с падане

Джордж Реймънд Ричард Мартин е американски писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент. Той е най-известен със световните си бестселъри от поредицата...

Очарованието е невидимата част от красотата ~ София Лорен

Най-красивата италианка, превзела сърцата на милиони по света, напук на всички очаквания и правила продължава активна творческа кариера. По-младите звезди определено има за какво...

Арнолдо Дзоки, който пренесе флорентинската красота в България

Не е случайно, че част от най-красивите паметници и сгради, издигнати в България в края на XIX и началото на XX, са дело на...

Сър Уилям Голдинг: Най-великите идеи са най-простички

Сър Уилям Джералд Голдинг е английски романист и поет, носител на Нобелова награда за литература (1983). Роден на 19 септември 1911 г. в село...