Потвърдиха автентичността на автопортрет на Ван Гог

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Известният нидерландски майстор на четката нарисувал картината, докато бил в приют за хора с психични проблеми във Франция

След продължили години съмнения относно автентичността на прочута творба, експерти от Амстердам потвърдиха, че автопортрет на Винсент Ван Гог е автентичен, предаде БТА.

Известният нидерландски майстор на четката нарисувал картината, докато бил в приют за хора с психични проблеми във Франция.

Експертът Луис ван Тилборг от музея „Ван Гог“ разсея съмненията, заявявайки, че картината с маслени бои е нарисувана в края на лятото през 1889 г., когато Ван Гог бил в приюта Сан Реми в Южна Франция.

Експертите от Амстердам използвали анализ с рентгенови лъчи на творбата, проучили начина на рисуване, както и споменаването ѝ в писмо до брата на Ван Гог – Тео. Художникът описва картината в писмо от септември 1889 г. като „опит от времето, когато бях болен“.

Резултат с изображение за van gogh

Свързани с картината въпроси възникнаха през 70-те години на миналия век. Използването на шпакла, за да се загладят нанесените с четка пластове боя върху лицето, и на смятаните за необичайни цветове в творбата, бе довело до спекулации за автентичността ѝ.

Картината е била купена през 1910 г. като автентична творба на Ван Гог от Норвежкия национален музей. Той поискал от музея „Ван Гог“ да я анализира през 2014 г.

Успокояващо е, че е автентична“, заяви Май Брит Гуленг от Норвежкия национален музей.

Ван Тилборг отбеляза, че използването на негрундирано платно и зелен цвят всъщност е характерно за периода от творчеството на Ван Гог в Сен Реми през 1889 г. Нехарактерното е използването на шпакла.

Той е рисувал и внезапно е решил да я използва, за да заглади пластовете“, каза Ван Тилборг. „Склонни сме да смятаме, че го е направил по време на период на психоза“.

Ван Тилборг поясни, че Ван Гог се е осланял на рисуването, за да представи психичните си проблеми и да му помогне да се възстанови.

Заглавна снимка: БТА

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Джеръм Джеръм: Най-добрата политика е да казваш истината

Джеръм Клапка Джеръм е роден на 2 май през 1859 година. Английският писател е известен главно хумористичните си книги "Трима души на една лодка"...

Блага Димитрова: Страшна сила е събрана в ръцете на любимия мъж

Блага Димитрова е от големите дами на българската литература. Нейната поезия омайва, а прозата ѝ – вдъхновява вярата в любовта. Тя напусна видимя свят...

Тенеси Уилямс: Адът си самият ти!

Тенеси Уилямс идва на белия свят с името Томас Ланиър Уилямс III на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, САЩ. Той е американски поет,...

Джоузеф ХЕЛЪР: Глупаците мразят знанието

Често казваме „това е параграф 22” за объркани ситуации, в които законът не ти помага, а те въвлича в порочен кръг от беди. Мнозина...

Антонин Дворжак – класикът на чешката музика

Наред със Сметана, Антонин Дворжак е най-известният чешки композитор. Той е оставил голямо творческо наследство. Някои от произведенията му като симфонията „Из новия свят“,...