Искат 30% квота за БГ музика в радиото и тв ефира

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Предложението за промени в Закона за радио и телевизия са внесени, днес се гледат на Културна комисия

33 на сто от музиката, която звучи в медиите, да бъде българска. Това предвижда предложението за промени в Закона за радиото и телевизията, което беше внесено вчера в Народното събрание от група народни представители и ще бъде разгледано на заседание на Комисията по културата и медиите днес.

Така наречената квота за музика родно производство ще важи еднакво за обществени и частни медии и ще трябва да се изпълнява в часовия диапазон между 6 и 22 ч. Предложението предвижда още СЕМ да следи за спазването на квотата, като за българска музика ще се счита всяко произведение, на което поне един от авторите е наш гражданин.

Зад идеята за квотата застават родни артисти, организации като Филмаутор, Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти, Съюза на българските композитори, Артистаутор, БХРА и др. Близо 1000 подписа пък бяха събрани в онлайн петицията за каузата, която стартира преди около седмица. Преди няколко дни своята подкрепа към предложението даде и министърът на културата Боил Банов по време на среща с представители на сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор, които са инициатори на кампанията „За повече българска музика в ефира“.

„За това, че българската музика е ощетена в ефира, се говори от много години. Това трябваше да се направи доста по-отдавна“, коментира пред „Монитор“ рок звездата Милена Славова. „За мен настоящата ситуация е предателство. Използвам такива силни думи, защото не съм сигурен, че българинът, който е чист консуматор на музиката, съзнава колко забравени стари песни има и колко малко шанс се дава на новите изпълнители“, допълва и вокалистът на Б.Т.Р. Атанас Пенев.

„Това е и общественият интерес“, категорични са от Музикаутор, по чиято заявка „Алфа рисърч“ е провело проучване сред населението над 15-годишна възраст в края на миналата година. То показва, че 42% предпочитат да слушат българска музика, а едва 10% държат на чуждите песни. Болшинството от българите (над 70%) обаче посочват, че биха искали шест от всеки десет музикални произведения в ефира да бъдат родно производство. В същото време негативна изглежда статистиката за реалното присъствие на родното творчество в медиите – за периода от 2015 до 2018 г. нейното количество в ефира тенденциозно намалява от близо 27% през 2015-та до под 20% за 2018-та, а само в частните радиостанции картината е значително по-песимистична, обяснява Ясен Козев – председател на УС на Музикаутор.

Проучването показва и друго – над 72 процента от българите биха искали да чуват музика, изпълнявана на български език. Това провокира вносителите на предложението за изменение на ЗРТ да въведат и друго уточнение – поне половината от българската музика с текст трябва да бъде на майчиния ни език. „Има немалко български песни, които излизат на чужд език. Самият аз имам проект със силно съдържание на бразилски и португалски. Но наистина смятам, че една българска песен, за да бъде различима в ефира и за слушателите и за да бъде разбираема, е по-добре да бъде на български език. По този начин и поддържаме езика към младите“, обясни пред „Монитор“ Калин Вельов.

Резултат с изображение за „квота българска музика“

Всички артисти се обединяват около идеята, че опит трябва да се почерпи от други европейски страни, в които квоти съществуват. Сред тях са Франция, Полша, Словения, Дания, Швейцария, Великобритания, Португалия и т.н. Вельов отчита, че дори има държави, в които патриотизмът води до голямо присъствие на родната музика в ефира, независимо дали това е регулирано от закон. „Сърбия и Гърция например нямат нужда от закон, те са патриотично настроени. Във Франция хем имат закон, хем обичат собствената си култура. В България до голяма степен има чуждопоклонничество, което дойде рязко с прехода и не си е отивало никога. От друга страна, нямаме и закон. Това са две неща, които работят срещу българските артисти, отбелязва той. „Едно време ние работихме по други проекти, европейски или други. Така че всичко каквото ставаше навън, ставаше и тук. Националното радио имаше над 75% квота за българска продукция, независимо каква – поп, джаз, класика, каквото се сетите. 15% бяха съветска. И останалите – други“, припомня пък Орлин Горанов. Пред медии той бе категоричен, че качеството на българската музика ще се увеличи, когато се увеличат и възможностите й тя да достига до публиката. „Качеството ще се докаже във времето. Никой не може да каже, особено в нашето изкуство, кое е качествено и кое не е. Кой е този капацитет, който да го каже? Ние работим за публиката“, каза още той. Зад тази теза застана и Васил Найденов, който отбеляза, че именно малката платформа, която медиите предоставят на родната музика, е сред причините той да не създава нови произведения.

Резултат с изображение за „квота българска музика“

Самата квота ще важи за музикалното съдържание на медиите извън филмите, спорта, новините и рекламите. А според изпълнителния директор на Музикаутор Иван Димитров тази промяна би спомогнала и за прекратяването на порочната практика медиите да отправят изискване към артистите да се откажат от правата си с цел излъчването на произведенията им в ефира. „За да бъде отчетено като част от квотата за българска музика, тази практика трябва да отпадне“, заяви пред „Монитор“ той.

Източник и заглавна снимка: Монитор

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Антонин Дворжак – класикът на чешката музика

Наред със Сметана, Антонин Дворжак е най-известният чешки композитор. Той е оставил голямо творческо наследство. Някои от произведенията му като симфонията „Из новия свят“,...

Предпочитам грешките на ентусиазма през безразличието на мъдростта…

Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда и на международната работническа солидарност. И как иначе – именно работата ни е превърнала в хора....

Обичам те, защото си признавам

*** Страшни са твоите игрички. Убиецът не е виновен още. Като във филм на Алфред Хичкок, със нож, пронизващ писък нощен се вмъкваш. Като ангел шестокрилен, лек полъх от небесното...

Едуар Мане – художникът извън шаблона (видео)

На днешния ден, 30 април, през 1883 година, Едуар Мане напуска светът на живите, за да се пренеса в незабравата. Като приятел на Бодлер е...

Актьорът Руси Чанев ще получи „Аскеер“ за цялостен принос към театъра (всички номинирани)

Академия "Аскеер" обяви номинациите си за театралните награди за 2023 г., които по традиция ще бъдат връчени на 24 май в театър "Българска армия"....