Антон Горчев – горчивият край в една от приказките на живота

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Антон Горчев е роден на 10 ноември, но 1989 г. не е ново начало за него, а началото на края му. Добре че беше събитието „100 години българско кино”, та отново се заговори за „Козият рог” и за големите имена, направили филма. Днес единствените живи са Стефан Мавродиев и Марин Янев. Няма я Катя Паскалева, нито Милен Пенев, нито Методи Андонов и Климент Денчев, нито Тодор Колев.

Някогашният чаровник Антон Горчев си отиде от този свят едва на 60 години, през 2000 г. – отритнат, преднамерено забравен.  Актьорът с 50 роли в киното и 80 в театъра е бил последните десет години от живота си не само отхвърлен и изоставен от съсловието, но и лишен от препитание.

Отявлен левскар, страхотно сръчен, голям чешит, мъжко момче, предан приятел. И даровит актьор. И освен като Караиван в „Козият рог”, винаги е наслада да го гледаме като съвършен шоп, или като художникът Тасо – героят на Емилиян Станев от „Язовеца”. Може да е коварен и злопаметен дон Алфонсо д`Есте от „Лукреция Борджия”. Или личност от друго време като Иван Кондарев.

Когато днес гледаме „Козият рог” си даваме сметка, че дори да беше изиграл една единствена роля – на Караиван, пак щеше да остане в паметта на хората. Най-хубавото е, че той направи и много други роли в киното и театъра –  „Иван Кондарев”, „Време разделно”, „Язовеца”, „Нечиста сила”, „Страстната неделя”, „Демонът на империята”, „Сватбите на Йоан Асен”. За да стигне до тъжната шегичка, че дублира Робърт де Ниро в „Шофьор на такси”, понеже се прехранва като таксиджия с пребоядисаната си кола.

Като студент го мислят за драка, скандалджия и побойник. На сцената на ВИТИЗ обаче изиграва Хамлет. Редят се на опашка да го гледат, цяла София говори за него, а момичетата го боготворят. Всички помним неговия глас – невероятен, ярък и забележителен. Мнозина го смятат за надменен. Всеки обаче, който се доближи до него разбира, че високомерното му на пръв поглед държане е само броня. Тони Умното, както го наричат в компанията, прави и на мравката път.

Всичко започва от Коньовица, където Тонката, както го наричат приятелите му от квартала, мечтае да стане летец. Но съдбата отрежда друго. Разболява се от туберкулоза и с това всичките му шансове пропадат. Но, както казват, една врата се затваря, за да се отвори друга – хваща се в самодейната трупа при столичното читалище „Св.Св. Кирил и Методий”. И един ден при децата идва самият Константин Кисимов. Веднага си харесва Антон  и го кани да играят заедно „Андрешко” по Елин Пелин.  И така – напред към ВИТИЗ! Само че на втори кръг го къса Кръстю Мирски. Обяснява, че има „несъответствие между глас и фигура”.

И вместо студент, момчето става войник. В казармата тренира здраво гласа си и почти го докарва на фалцет. Веднъж дори отнася карцер за това упражнение. Усилията дават резултат и Антон Горчев е приет в класа на проф. Сърчаджиев. „Бяхме страхотен клас, но имах късмет, че попаднах в компанията на Спас Джонев и Йордан Матев. С тях обикаляхме кръчмите, но даже и там се учех на актьорски мурафети”, обича да разказва актьорът.

Звездният му час е „Козият рог”. Всички в екипа разказват какви невероятни попадения има актьорът. Горчев е градско момче, но по време на снимките се влюбва в козите. Харесва си една коза и я кръщава Ленка. Преди всеки дубъл тя го лизва по лицето за кадем. Операторът Димо Коларов най-накрая моли Ленка да близне и камерата, за да има филмът успех. Така ама тя не иска. Не всеки е близнат от късмета.

До сетния си дъх актьорът е влюбен в жена си – неговата колежка от Пловдивския театър Соня Маркова. Тя е една от красавиците на ВИТИЗ. „Нашето беше любов от пръв поглед. За пръв път се видяхме на входа на театъра в Пловдив. Тя носеше кошница с грозде. Поканих я на разходка. Тя отказа и…вече толкова години сме заедно…”, винаги с голяма нежност споделяше Антон Горчев.

Режисьорът Павел Павлов, който е приятел с Горчев от студентските години, разказва анекдоти с него. Когато се представя на колегите си във Варненския театър, подава ръка на по-възрастен колега, който му пожелава на добър час и назовава името си – Идеал Петров. А Тони като не знае, че това е истинското му име, отвръща: „Аз съм Поморин Гочев, сърдечно ви благодаря”. Тогава в родината има две пасти за зъби – едната е „Идеал”, а другата „Поморин”.

Павлов го снима в тв филма „Язовеца” по Емилиян Станев. По това време Тони е на върха на славата си. Вече е изиграл Караиван в „Козият рог” и Иван Кондарев от едноименния филм. На снимачната площадка за първи път се среща с  Невена Коканова. След това повтарят тандема и в пиесата „Лукреция Борджия”. Когато започват снимките на филма „Язовеца”, вечерта в ресторанта Тони се обръща към Невена: „Венче, имам голяма молба към теб, ето ти ключа, заключи ме отвън и не ми отваряй, докато не стане време за снимки”. „Защо бе, Тонка?” А той с басовия си глас избоботва – „Абе, тъй, за всеки случай. Да не взема да се изкуша да сляза в барчето, че току-виж станало като в „Козият рог”.

Казват, че Горчев е пиел заради Дионисиевата философия, никога не се е напивал лошо. Ставал по-жизнен, по-добър. Никой не помни скандали с него.

Последните месеци от живота на великолепния актьор  са една кошмарна агония. Изпаднал и брадясал, той обикаля капанчетата около Военна академия и предлага да ги забавлява срещу една малка гроздова и една цигара „Арда”. Изкарва по някой и друг лев като шофьор на такси и нощен пазач на строеж. Съпругата му, звездата на Сатирата Соня Маркова пък се пробва като фризьорка. Това са най-тежките времена след 1990 година. През 1989 г. Горчев той е на 49 и в зенита си. С приятелката си Катя Паскалева мечтаят за нови звездни мигове в киното, което вече няма да бъде отвъд желязната завеса. Мислил ли е тогава, че ще го съкратят от театъра преди да навърши години за пенсия?

През 2000 г. Горчев извежда за последен път двата си дога в градинката пред театър „София“ и след това го намират паднал, бездиханен вкъщи.

На заглавната снимка: Антон Горчев в кадър от „Козият рог“

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Музика от любов за любовта: Имре Калман

Детството и младостта на Имре Калман (1882- 1953) са белязани от мизерията – баща му, търговец, изгубва състоянието си на борсата. Талантът на малкия...

Режисьорът Тим Бъртън сподели, че се страхува от изкуствения интелект

Режисьорът Тим Бъртън разкри по време на откриване на изложба с негови творби в Лондон, че се страхува от изкуствения интелект (ИИ), предаде Асошиейтед прес. Въображението на...

След децата цвeтята са най-красивото творение на Бог ~ Криситиан Диор

Кристиан Диор се ражда на 21 януари 1905 година в Гренвил, Франция. Родителите му били богати производители на тор и искали той да стане...

Стефка Янорова в забавна комедия за любовта, самотата и вторите шансове

"Две обиколки на парка" от Мърей Шизгал е премиерното заглавие в афиша на Театър "Българска армия" - на 24 и 25 октомври на сцена...

За всяка самота си има утре

ЗА ВСЯКА САМОТА СИ ИМА УТРЕ от Мария Лалева Понеже не обичам да мълча, усмихвам се и плаша със въпроси, не пий на екс със мойта самота. Надпивала е...