КЪЩИТЕ НА 13 ПРОЧУТИ ПИСАТЕЛИ (ГАЛЕРИЯ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Много от домовете са запазени като музеи и могат да се посетят от всеки

Домовете на писателите са техните светилища и често са  място за вдъхновение. Независимо дали става дума за шотландска фермерска къща или за имение в испански или джорджиански стил, тези къщи улавят епохата на писателите и са огледало към техния свят.

Много от къщите днес са запазени като музеи и могат да се посетят и видят от всеки. Те пазят исторически артефакти от живота на своите световно известни стопани.

Галерията е предоставена от Architectural Digest.

Вижте къде са живели 12 от най-прочутите писатели и къде са родени някои от най-легендарните произведения на света:

1. Виктор Юго

Френският писател Виктор Юго е бил заточен от правителството в средата на 19-ти век. Той за кратко живее в Брюксел, преди да се премести най-накрая през 1855 г. в Гърнси, малък остров между Франция и Англия. Докато живее в Гърнси, Юго пише едно от най-известните си произведения – Клетниците (1862).

2. Владимир Набоков

Преди да избяга от родната си страна Русия, Владимир Набоков живеел в красивото си семейно селище близо до Сиверски в северозападния край на страната (близо до Финландия). Това конкретно имение, което е известно като Рождествено, е един от трите големи имота, принадлежали на богатото семейство Набоков. Другите две са унищожени.  Рождествено е единственото запазено и е превърнато в музей на Владимир Набоков в родната му страна.

3. Стивън Кинг

Автор на около сто романа, Стивън Кинг е циментирал своето място в канона на американската художествена проза. Разбира се, той не е тласкал литературата в нова посока като Твен или Хемингуей, но кой може да спори за влиянието на такива култови класики като The Shining (Сиянието – 1977), It (То – 1986) и Misery (Мизъри – 1987)? На снимката е имението на автора в Бангор, Мейн.

4. Херман Мелвил

През 1850 г. Херман Мелвил премества семейството си в „Ароуххед“ – дом с цвят на горчица в Питсфийлд, Масачузетс. Докато живее тук, Мелвил написва един от най-известните романи в цялата литература – Моби-Дик (1851). Днес мястото е Национална историческа забележителност и е вписан в Националния регистър на историческите места.

5. Джордж Оруел

През май 1946 г. Джордж Оруел и синът му пристигат във фермата Barnhill в Юра, Шотландия, така че писателят, в бързо влошаващо се здравословно състояние, да може да завърши своя последен и най-успешен роман – „1984”.

6. Вирджиния Улф

Вирджиния Улф и съпругът й живеят в къщата Монк, вила от 17-ти век в Източен Съсекс, Англия, от 1919 г. до преждевременната смърт на писателката през 1941 г. Тук тя работи върху романи като „Мисис Далауей” и „До фара” и провежда прочутите срещи на групата Блумсбъри, забавлявайки умове като Томас Елиът, Едуард Морган Форстър и Литън Стрейчи.

7. Чарлз Дикенс

През 1837 г., година след сватбата си, Чарлз Дикенс се премества в този терасовиден дом в джорджиански стил в центъра на Лондон. Тук е написал „Оливър Туист”. През 1925 г. къщата е превърната в музей „Чарлз Дикенс“, който притежава някои от най-добрите реликви от живота на писателя.

8. Лев Толстой

Наречен от писателя неговата „недостъпна литературна крепост“, Ясная поляна в Тула, Русия, е мястото, където се е родил Лев Толстой. Имението е наследствено на майка му. Тук той пише романи като „Война и мир“ и „Ана Каренина“ и накрая тук е погребан.

9. Франсис Скот Фицджералд

С примирието между съюзниците и германците, подписано през 1918 г., приключва и военната служба на Франсис Скот Фицджералд. През 1919 г. неизвестният тогава писател се преместил в дома на родителите си, Summit Terrace, в Сейнт Пол, Минесота. Млад, амбициозен и изпълнен с енергия, Фицджералд завършва първия си и най-добре приет приживе роман „Отсам рая“.

10. Уилям Фокнър

През 1930 г., продал успешно редица истории, бъдещият лауреат на Нобелова награда Уилям Фокнър купува къщата си в Роуън Оук в Оксфорд, Мисисипи. Шест години след смъртта на Фокнър, през 1962 г., къщата е обявена за национална историческа забележителност.

11. Марк Твен

От 1874 до 1891 г. Марк Твен живее в тази викторианска готика в Хартфорд, Кънектикът, с младото си семейство. Най-горният етаж е разделен на две – за зала за билярд и работен кабинет на Твен. Тук американският майстор написва няколко от световно известните си творби, включително „Приключенията на Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“.

12. Ърнест Хемингуей

След като преживява драматично самоубийството на баща си и след емоционалните върхове на успешния си втори роман „Сбогом на оръжията“, Ърнест Хемингуей премества семейството си в Кейп Уест през 1931 г. Завършено през 1851 г., имението в испански колониален стил е мястото, където писателят пише легендарните си кратки истории „Снеговете на Килиманджаро“ и „Краткото щастие в живота на Франсис Макомбър“. Домът е обявен за Национална историческа забележителност през 1968 година.

13. Сър Уолтър Скот

Новелист, поет и драматург, сър Уолтър Скот започва да строи своята екстравагантна шотландска къща, Abbotsford, в началото на 19-и век. Скот проектира голяма част от къщата си, работейки с приятели и с архитекта Уилям Аткинсън. Интериорът е направен от Дейвид Рамзи Хей.

На заглавната снимка: Домът на Стивън Кинг; Източник: еconomic.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Да живееш за друг

"Сега изведнъж видях, че можех да бъда нещо за някого, просто защото бях до него и той бе щастлив, просто защото бяхме заедно. Изговориш...

Радостта от живота се познава чрез скръбта

Днес е най-тъжният петък. Страстната седмица си отива в тишина, каквато подобава на Бог – заради мъките, поруганията и страданията Му. Най-тъжният петък слага край...

Иван Андонов – всяко днес има своето „ВЧЕРА“

„Харесва ми да казвам, че съм роден в тридесетте години на миналия век. Ако някой иска да провери влиянието на звездите върху един човешки...

Джеръм Джеръм: Най-добрата политика е да казваш истината

Джеръм Клапка Джеръм е роден на 2 май през 1859 година. Английският писател е известен главно хумористичните си книги "Трима души на една лодка"...

Блага Димитрова: Страшна сила е събрана в ръцете на любимия мъж

Блага Димитрова е от големите дами на българската литература. Нейната поезия омайва, а прозата ѝ – вдъхновява вярата в любовта. Тя напусна видимя свят...