Добрата новина: Два филма с българско участие са селектирани за 77-ия фестивал в Кан

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Двойно българско участие ще има на 77-ия фестивал в Кан. Това стана ясно от селекцията, обявена преди минути на пресконференция в Париж от директора на престижното филмово събитие Тиери Фремо. Селекционерите е трябвало да пресеят най-добрите измежду над 2000 претенденти за участие на феста.

„Стажантът“, в който Мария Бакалова играе Ивана Тръмп, попада в основния конкурс за „Златна палма“. Филмът на Али Абаси разказва за младия Доналд Тръмп, а в ролята на бившия (и може би бъдещ) американски президент влиза румънско-американският актьор Себастиан Стан. В „Стажантът“ (The Apprentice) по сценарий на Гейбриъл Шърман участва и Джереми Стронг.

А режисьорът и сценарист Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“) е във второто по важност състезание „Особен поглед“ със своя трети филм „Безсрамните“, копродукция между на Франция, Швейцария и България.

Последната българска изява в Кан беше през 2021 г. Тогава „Жените наистина плачат“ (реж. Мина Милева и Весела Казакова), в който играеше номинираната през същата година за „Оскар“ Мария Бакалова, се състезаваше в конкурса „Особен поглед“. Програмата търси предимно млади и неизвестни режисьори, като поставя акцент върху произведения, оригинални в своите изразни средства и обновяващи киноезика.

„Безсрамните“ (The Shameless) е с участието на индийски актриси и е сниман в Непал и Индия. Филмът, който разказва за забранена любов между две момичета в строго патриархалната страна, е реализиран с подкрепата на Националния филмов център. Дебютът на Божанов „Аве“ бе показан в паралелната програма „Седмица на критиката“ – която няма същата тежест като официалната селекция, в Кан през 2011 г. Понастоящем българският режисьор живее основно в Берлин, а преди това – и в Ню Йорк.

Най-големият и престижен европейски филмов фестивал ще се състои за 77-и път от 14 до 25 май. В надпреварата за „Златна палма“ ще се включват новите филми на Дейвид Кроненберг, Пол Шрейдър, Жак Одиар, Шон Бейкър, Андреа Арнолд, Кристоф Оноре и Кирил Серебреников. В конкурса са още Kind of Kindness на Йоргос Лантимос, завършен месеци след премиерата на предишния му „Клети създания“, Parthenope на Паоло Сорентино и „Мегалополис“ на Франсис Форд Копола, за който „Сега“ вече писа.

Председател на журито ще бъде Грета Гъруиг („Барби“, „Малки жени“). Джордж Лукас ще получи почетна „Златна палма“ във вечерта на закриването на фестивала, когато ще бъдат връчени и наградите в конкурса.

Извън конкурса ще бъдат прожектирани „Фюриоза“ на Джордж Милър,  уестърн епосът на Кевин Костнър „Хоризонт: Американска сага“ и „Второ действие“ на Куентин Дюпьо с участието на Леа Сейду и Венсан Линдон, който ще открие фестивала на 14 май. В „Специални прожекции“ са включени „Красотата на Газа“ – документален филм на трансджендър хора в разкъсваната от война зона, „Синът“ на Даниел Отьой и „Инвазията“ на украинския режисьор Сергей Лозница.

Снимка: Кадър от „Безсрамните“ на режисьора и сценарист Константин Божанов

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...

Оскар Уайлд: Грешката ми бе в това, че се разделях с теб твърде често…

На днешната дата, 25 май, през 1895 г. писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно...