Гледаме безплатно ново българско кино от 1 до 13 май

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

От 1 до 13 май зрителите в столицата отново ще имат възможност да видят безплатно изчерпателен избор от най-новото българско кино, съобщават от СБФД. И тази година показът на всички номинирани филми ще предшества наградите „Васил Гендов“, които ще бъдат раздадени на 16 май в Народния театър „Иван Вазов“.

Прожекциите ще продължат две седмици в Дома на киното и включват общо 90 заглавия. За всеки ден е предвидена програма от документални, късометражни и пълнометражни филми. Зрителите ще могат да видят „Уроците на Блага“, „Диада“, „Игра на доверие“, „Чума“, „Защото обичам лошото време“, „Чалга“, „Записки по едно предателство“, както и документалните „Следеният човек“, „Една провинциална болница“, „Ваклуш“, „Да летиш с плавници“, „Войник на съдбата“ и др.

След прожекциите ще има срещи и разговори с част от актьорите и екипа а всеки филм. Пълната програма може да видите тук.

За трета поредна година българското кино официализира своите (малко спорни) постижения с наградите „Васил Гендов“, присъждани от Съюза на българските филмови дейци. Те са създадени всъщност през още 1975-а, но през изминалите пет десетилетия са раздавани с прекъсвания, като в по-ново време се подвизаваха и под името награди на Българската филмова академия. През 2022 г. бяха преименувани в чест на пионера на националното ни кино, съпроводени за пръв път от десетдневна програма с безплатни прожекции на номинираните за публиката, и увенчани с церемония в Народния театър.

И тази година в номинациите, обявени в началото на април, наред с добрите примери присъстват и доста компромисни заглавия. Номинираните за най-добър български игрален филм са „Апостол: Един нежен рицар в Бруталия“ – реж. Петър Русев, „Аферата Пикасо“ – реж. Ян Янев, „Бо нан за“ – реж. Андрей Гетов, „Диада“ – реж. Яна Титова, „Записки по едно предателство“ – реж. Георги Дюлгеров, „Защото обичам лошото време“ – реж. Яна Лекарска, „Игра на доверие“ – реж. Мартин Макариев, „Клопка“ – реж. Надежда Косева, „Немилосърдната красавица“ – реж. Николай Богомилов, „Уроците на Блага“ – реж. Стефан Командарев, „Чалга“ – реж. Мариан Вълев и „Чума“ – реж. Иван Владимиров. 12-те произведени през миналата година пълнометражни игрални ленти се състезават за статуетки в цели 14 категории. Очаквано с най-много номинации – 10, е носителят на „Кристален глобус“ от Карлови Вари и други международни награди „Уроците на Блага“.

За най-добър режисьор са номинирани Георги Дюлгеров, Иван Владимиров, Надежда Косева, Стефан Командарев и Яна Титова. Приза „Васил Гендов“ за най-добър актьор си оспорват Александър Трифонов („Клопка“), Владимир Михайлов („Защото обичам лошото време“), Георги Гоцин („Апостол: Един нежен рицар в Бруталия“), Иван Николов („Записки по едно предателство“) и Свежен Младенов („Чума“). При дамите номинираните са Eли Скорчева за „Уроците на Блага“, Елеонора Иванова за „Чалга“, Маргарита Стойкова за „Диада“, Неда Спасова за „Защото обичам лошото време“ и Цветелина Стоянова за „Чалга“.

Гилдия „Драматурзи“ е номинирала трима за най-добър сценарий на игрален филм: Симеон Венциславов за „Уроците на Блага“, Яна Титова за „Диада“ и Яна Лекарска за „Защото обичам лошото време“.

За най-добър документален филм тази година се състезават над 40 (!) заглавия, а пълния списък с номинациите във всичките над трийсет категории на наградите „Васил Гендов“ можете да откриете тук.

Снимка: Кадър от „Уроците на Блага“, реж. Стефан Командарев, Арго филм

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...

Самотата е опасна за здравето

Ново проучване показа, че самотата, дори за кратък период от време, е свързана с физически здравословни проблеми, предава електронното издание "Юрикалърт". Изследването е на учени...

Хариет Бичър Стоу: Човешкото сърце копнее за красотата

Писателката Хариет Бичър Стоу е известна със своя роман „Чичо Томовата колиба”, публикуван през 1852 г. В книгата робството се разглежда не от политическа...