Картина на Чимабуе, висяла над котлон, продадена за рекордните 24 млн. евро

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тя е нарисувана върху пано от топола и вероятно е била част от диптих от 1280 г.

Картина, висяла в дома на възрастна жена край Париж и оказала се изгубен шедьовър на флорентинския художник Чимабуе, бе продадена на търг за рекордните 24 млн. евро, предаде Би Би Си.

Творбата „Презреният Христос“ с размери 25,8 см на 20,3 см бе открита преди няколко месеца. Очакваше се тя да бъде продадена за 6 млн. евро, но при наддаването достигна 4 пъти по-голяма сума.

Аукционната къща Acteon каза, че сумата, платена от купувач, пожелал анонимност, е световен рекорд за средновековна картина, продадена на търг.

Резултат с изображение за чимабуе христос

В продължение на години творбата висяла над котлон в кухнята на къща в град Компиен, докато не била забелязана от служител на аукционна къща. Той посъветвал собственичката ѝ да я даде за оценка на експерти. Тя смятала, че става дума за религиозна икона с малка стойност.

Но след тестове, включително с ултравиолетова светлина, за да се установи сходство с други творби на Чимабуе, експертите заключават, че това несъмнено е негова творба.

Резултат с изображение за чимабуе христос

Продадената на търг в Санлис, Северна Франция, картина е нарисувана върху пано от топола и вероятно е била част от диптих от 1280 г. Той включвал 8 подобни пана със сходни размери, които изобразяват сцени от Страстите Христови.

Две от паната са известни – „Бичуването на Христос“ в колекцията „Фрик“ в Ню Йорк и „Дева Мария с младенеца и два ангела“ в Лондонската национална галерия.

Чимбауе (1240-1302), известен още като Чени ди Пепо, е флорентински художник и автор на мозайки, като е смятан за последния велик художник,рисуващ във византийски стил, който доминирал в Италия през средните векове. Известен е с откриването на Джото за света на изкуството.

Заглавна снимка: Ройтерс

 

ARTday.bg

Статуетка на богинята майка Кибела е открита в Пловдив

Богинята олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете

 

В центъра на Пловдив е открита мраморна статуетка на богинята майка Кибела, съобщи Мая Мартинова – ръководител на археологическите разкопки за проучване на обект „Форум Север“, в частен терен, откупен от Община Пловдив.

Това е съвсем ново откритие.

 

Статуетката е на божество от римския пантеон, почитано във Филипопол през римската епоха, и представлява богинята майка Кибела, седнала на трон, от двете страни с два лъва. Статуетката е без глава, има следи от опожаряване. Намерена е в късноантичен пласт от началото на 4 век, когато християнството се утвърждава по нашите земи и такива езически паметници са били подложени на унищожение, затова главата е счупена, каза Мая Мартинова.

 

По думите ѝ: „Това е северната част на Агората – градския площад на Филипопол, която е наситена с такива паметници, свързани с религиозния и административния живот. Съвсем скоро там открихме и надпис, който представлява фрагмент от императорско писмо, така че това е най-репрезентативната част от площада, където се стичало населението на града през римската епоха, и където са съсредоточени такива паметници: статуи на императори, на видни филипополски граждани, афиши за провеждане на гладиаторски борби. Така, че тази находка за нас не е изненада“, посочи Мартинова.

 

Кибела е фригийска богиня, майка на легендарния цар Мидас. Почитана в големи части на Мала Азия и в Тракия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.

 

След като теренът „Форум Север“ бъде проучен ще се изготви проект за реставрация, консервация и експониране, като ще бъде социализиран и приобщен към останалия археологически комплекс. Там се предвижда изграждане на стълба и пътека, която да свързва Епископската базилика с градския площад, поясни още археологът.

 

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Познатият непознат Уилям Шекспир

По данни на английската църква Уилям Шекспир е роден на 23 април 1564 г. и умира на същата дата през 1616 г. на 52-годишна...

Прочутият Деклан Донелан поставя „Медея“ в Народния театър

През месец май в Народния театър „Иван Вазов“ ще започнат репетиции за спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан. Преди повече от тридесет години заедно със сценографа Ник...

С поредицата си „Баща и син“ български фотограф спечели световна награда

Българинът Валерий Пощаров спечели голяма международна награда за фотография с поредицата си "Баща и син". Той е отличен с 1-вото място в категория "Портрет" от Sony...

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Тази нощ е починала режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици"...

Мигел де Сервантес: Любовта може да бъде надмината само от летенето

На днешния ден, 23 април, през 1616 година видимия свят напускат трима велики автори – Сервантес, Шекспир и Де ла Вега. Съвпадение или не,...