Понеделник, 01 Май 2017 | Градът

Любопитно за Емпайър Стейт Билдинг - символът на Америка

Емпайър Стейт Билдинг се е превърнал в емблема не само на Ню Йорк, но и на Съединените щати. Който е имал щастието да се изкачи до върха, знае за коя величествена гледка става дума. Там непрекъснато е пълно с туристи от целия свят. Едни, за да направят предложение за брак, други – просто за да се полюбуват на фантастичната гледка.

Построен през една от най-тежките кризи - Голямата депресия, небостъргачът е устоял на времето и историята. Днес той е сред най-посещаваните туристически забележителности в Ню Йорк, а също така една от най-сниманите сгради в света.

Ето любопитни факти за нея:

Емпайър Стейт Билдинг е построен за само една година и 45 дни. Строежът започва през 1929-а и приключва през 1931 г.  

Резултат с изображение за Empire State

Цялата височина на небостъргача е 443.2 метра, а като изключим антената, сградата е висока 381 метра. На последния етаж, който е на 373.1 м., се намира наблюдателна тераса, която е сред най-големите забележителности в Ню Йорк.  

Цената на Емпайър Стейт Билдинг възлиза на 24 718 000 долара, което е половината от предвидените разходи. Причината за разликата е в инфлацията, породена от Голямата депресия. Като включим към сметката и цената на земята, сумата нараства до 40 948 900 долара. Приравнено в днешни пари, сумата е еквивалентна на 635 милиона долара спрямо 2014 година, което продължава да е далеч от средствата, нужни за построяването на най-високата сграда в света Бурж Халифа - 1,5 милиарда щатски долара. 

Резултат с изображение за Empire State

 Небостъргачът има 103 етажа, а броят на поставените прозорци е 6 500.  

Пресметнато е, че изграждането на Емпайър Стейт Билдинг е отнело 7 милиона човекочаса. Използвани са 57 000 тона стомана, а когато е бил пикът на строителството, на обекта е имало около 3400 работници. 

Небостъргачът е официално открит от Хърбърт Хувър през 1931 година, като президентът пуснал светлините на Епайър Стейт с копче от Вашингтон. 

Резултат с изображение за Empire State

В сградата има толкова много офиси, че тя разполага със собствен пощенски код - 10118.

Емпайър Стейт Билдинг е най-високата сграда в света в продължение на 41 години - от 1931 до 1972 година. По-късно Световният търговски център става най-високата сграда в Ню Йорк, а след атентатите от 11 септември и разрушаването на СТЦ, първото място отново е за магнетичния небостъргач. През 2012 година отново е изпреварен от наследника на СТЦ - Световен търговски център 1. 

Резултат с изображение за Empire State

Всяка година го посещават поне 4 милиона туристи. Ежегодно е и състезанието за изкачване до 86 етаж по стълбите. Предизвикателството е огромно, тъй като, за да завършите, трябва да преодолеете 1576 стълби.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
телефон: 0888 002 298
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017