Роман Полански от първо лице в книга и извън кориците

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Обвиненията в сексуално посегателство срещу режисьора, роден точно преди 84 години, очевидно нямат край

Публикувана за първи път през 1984 година, автобиографията на Роман Полански е посрещната възторжено, но не е преиздавана впоследствие. В нея големият режисьор разказва за детството си в Полша, за гетото в Краков и за своето оцеляване. Следват спомени от следването и първите филми в Полша, а после в Париж на „новата вълна“, в Лондон и Холивуд. Полански разказва подробно за творчеството си, което отразява една бурна епоха, но е самобитно и в никакъв случай не принадлежи на някоя национална култура.

Резултат с изображение за roman polanski

Самият му живот е особен случай, защото макар и покорил света с филмите си, той постоянно се намира под светлината на прожекторите с трагичните и скандални събития в живота си: смъртта на първата му съпруга Шарън Тейт и обвинението в изнасилване, което продължава до днес. Полански описва откровено всички свои възходи и падения, трудности и успехи.  Първото издание на автобиографията завършва с военното положение в Полша. Сега той живее с Еманюел Сене, негова съпруга от повече от 30 години и майка на двете му деца. В епилога към своята автобиография той й отдава своята почит и заявява, че най-голямото щастие в живота му е срещата с нея.

„Роден в Източна Европа, той е преживял деспотизма с плътта и с въображението си и е очаровал Запада с изключителното си майсторство“ – казва за него „Пари Мач“.

Резултат с изображение за roman polanski

37 години след обвинението за “изнасилване” в САЩ, режисьорът още е подсъдим, което не му позволява да се върне, дори и да печели “Оскар”-и. От 1978 г. Полански живее във Франция, снима навсякъде, с изключение на САЩ, където фактически са заснети само два от филмите му – “Бебето на Розмари” и “Китайски квартал“. Невъзможно е да забравите “Пианистът“/2002/, “Деветата порта” /1999/, “Горчива Луна” /1992/ , “Безумецът” /1988/, “Тес” /1979/, “Наемателят” /1976/, “Китайски квартал” /1974/. Последно се появи и “Венера в кожи“/2013/.

Автобиографичната книга е част от каталога на Издателство „Колибри“.

Междувременно трета жена обвини режисьора Роман Полански в сексуално посегателство, извършено над нея, когато тя е била непълнолетна, предадоха световните агенции. Жената съобщи това на пресконференция в Лос Анджелис преди два дни. Агенциите я представят само като Робин. Тя каза, че прочутият френско-полски режисьор е издевателствал сексуално над нея, когато тя е била едва на 16 години. Това станало през 1973 г.

На другия ден разказах само на приятелка какво ми направи Полански, сподели жертвата. Но причината поради, която запазих случилото се в тайна, бе, че не исках баща ми да направи нещо, заради което после да се озове в затвора до края на живота си, каза жената. Тя сподели, че е решила да разкрие какво ѝ се е случило, след като Саманта Геймър, жертвата в центъра на прочутата афера за изнасилване на непълнолетна от Полански преди четири десетилетия, призова властите да приключат със случая.

Резултат с изображение за roman polanski

През 2010 г. британската актриса Шарлот Луис също обвини Полански в принудителни сексуални отношения, когато тя била на 16 години. Полански е обвиняван, че е дрогирал Саманта Геймър, когато тя била на 13 години и после я изнасилил в дома на Джак Никълсън в Лос Анджелис през 1977 г. По това време Никълсън бил на пътуване. Полански призна, че е имал незаконни сексуални отношения с непълнолетна и в замяна на тези признания съдията по делото прие да не го обвинява в изнасилване, при което е използван наркотик.

След 48 дни в ареста Полански бе освободен, за да приключи снимките на филм. Той получил гаранции от съдията по делото, че седемте седмици в ареста ще бъдат единственото му наказание за извършеното деяние. Година по-късно обаче Полански решил, че съдията ще се отметне от това решение и избягал от САЩ за Франция. Оттогава той отказва да се върне в САЩ без гаранции че няма да бъде пратен в затвора.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....