Петък, 21 Април 2017 | Светът

Градът е обявен за столица на страната на днешния ден през 1960 година

Столицата на Бразилия е град Бразилия. Всеки, който има възможността да посети бразилската столица, няма да съжалява за това. Тя е от малкото градове в света, който е планиран и изграден специално, за да бъде столица. Друг такъв пример е Канбера, столицата на Австралия.

Благодарение на първоначалния замисъл столицата на Бразилия е построена по план от самото начало, от първата копка. Знаело се къде ще бъдат административните сгради, улиците и булевардите, жилищните райони.

Столицата на Бразилия

Бразилия е огромна по територия и население на страна. Със своите квадратни километри и почти 200 000 000 население се нарежда на 5-то място след Китай, Русия, САЩ и Канада. Един от големите проблеми на Бразилия – в миналото и в днешно време – е неравномерното разпределение на населението. Двата големи града Сао Пауло и Рио де Жанейро (кой не е чувал за тях) винаги са били магнит за общо десетки милиони бразилци, освен това има още няколко по-големи градове. А между тях е било огромна почти ненаселена пустош.

Конгресът в Бразилия

Така постепенно се е стигнало до края на 18 век, когато се появила идеята столицата на Бразилия да бъде някъде в средата на страната. При това да бъде построена от нулата. Като начинание е звучало абсурдно и невъзможно. Такъв мегапроект е бил нечуван. И все пак през 1956 г. тогавашният президент Жуселино Кубичек продължава идеята и събира в екип двама талантливи архитекти – Лусио Коста и Оскар Ниймайер.

Резултат с изображение за brasilia city

Те представят своя план за построяване столицата на Бразилия. Първоначалната идея е била града да прилича на кръст. Впоследствие формата е заприличала на самолет. Планът на двамата знаменити архитекти се е нариал „plano piloto”. Тялото на самолета са били държавните сгради и административни учреждения. Крилата пък били жилищните квартали. И до днес при изникване на нови сгради при някое от крилата се строи симетрично и от другата страна.

Мост в столицата на Бразилия

На 21 април през 1960 г. град Бразилия е обявен за столицата на Бразилия. Много държавни структури са преместени от Рио де Жанейчо (тогавашната столица). След една година е открит и Бразилският университет. А месец след това е осветена и Катедралата.

През 1987 г. ЮНЕСКО обявява столицата на Бразилия за Паметник на световното културно наследство. В началото на 90-те години на миналия век – 1992 г. – се започва изграждането на метрото. Чак през 2001 г. са открити първите няколко отсечки.

Националния театър

Макар и идеално замислена, столицата на Бразилия е изправена пред някои трудно преодолими проблеми. По план са били начертани и построени достатъчно улици и булеварди, но архитектите не са могли да планират днешните задръствания и замърсявания на въздуха.

Населението е около 2,5 милиона, като в крайните квартали – по крилата на самолета – са предимно гетата на бедните. Въобще контраста между бедни и много (дори свръх) богати е проблем на национално равнище. Още при строежа на града много бразилци са били примамени от възможността за по-добър живот. Така те са тръгнали към новата столица. Оказало се обаче, че в самолета няма места за всички и така са започнали да се появяват гетата и малки сателитни градове в близост до столицата на Бразилия.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017