Картина на Пикасо може да бъде продадена за 120 милиона долара на търг в Ню Йорк

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Шедьовърът „Жена с часовник“ на Пабло Пикасо, изобразяващ една от спътниците и музите на испанския художник – френската художничка Мари-Терез Валтер, може да бъде продаден за 120 милиона долара на търг в Ню Йорк през ноември, предаде АФП, позовавайки се на аукционна къща „Сотбис“.

Картината е в колекцията на богатата нюйоркчанка Емили Фишър Ландау, която почина тази година на 102-годишна възраст. Тя притежава и колекция от творби на Джаспър Джоунс, Вилем де Кунинг, Марк Ротко и Анди Уорхол, която ще бъде предложена на търг на 8 и 9 ноември в рамките на есенния сезон на аукционите на изкуство в културната и финансова столица на САЩ.

От тръжна къща „Сотбис“ казаха, че очакват „доста над 400 милиона долара“ от продажбите на колекцията, повече от една четвърт от които ще отидат за „Жена с часовник“.

Според Джулиан Доус, ръководител на отдела за импресионистично и модерно изкуство в „Сотбис“, картината на испанския майстор „е шедьовър във всичките си измерения“.

Шедьовър на Пикасо ще донесе $120 милиона на търг

„Нарисувана през 1932 г., тя е изпълнена едновременно с щастие и изоставена страст“, обяснява експертът.

Мари-Терез Валтер (1909-1977) е „златната муза“ на Пикасо, с която неговата съпруга се запознава през 1927 г. в Париж, когато испанският майстор е женен за руско-украинската балерина Олга Хохлова.

Художничката, която има дъщеря от Пикасо, Мая Видмайер-Пикасо (1935-2022), е „обект на много от най-успешните му портрети“, посочва „Сотбис“.

Algargos, Arte e Historia: PICASSO Y MARIA THÉRÈSE, LOS RETRATOS MÁS  SENSUALES. 14 AÑOS DE RETRATOSПикасо и Мари-Терез Валтер

1932 г. е толкова важна в творчеството на Пикасо, че през 2018 г. музеят „Тейт Модърн“ в Лондон й посвещава цяла изложба.

Друг портрет на Валтер, също нарисуван от Пикасо през 1932 г., „Жена, седнала на прозорец (Мари-Терез)“, е продаден през 2021 г. за 103,4 милиона долара на търг на конкурентите „Кристис“.

Петдесет години след смъртта си художникът, който стои зад „Герника“ (1937) и „Госпожиците от Авиньон“ (1907), продължава да очарова – само през 2023 г. музеите по света, особено във Франция и Испания, му посвещават около петдесет изложби.

Пабло Пикасо (1881-1973 г.) остава един от най-влиятелните художници на модерното изкуство, често определян като гений. В САЩ обаче, в резултат на движението #Аз също, фигурата на този работохолик с богата творческа дейност е опетнена от обвинения в понякога насилствената власт, която е можел да упражнява над жените, споделяли живота му и вдъхновявали творчеството му.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

БОРИС ПAСТЕРНАК | За писателя в „Аферата Живаго” и избрани негови мисли

Шпионската история от Студената война, станала причина книгата на Борис Пастернак „Доктор Живаго” да бъде отпечатана на Запад, е разказана в увлекателното изследване на...

Синът на Чарли Чаплин с изненада към българската публика

Юджийн Чаплин, петото дете на Чарли Чаплин готви специална изненада за българската публика, съобщават организаторите. Той ще сподели за първи път три неразказани истории с...

Общината не позволява поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

Ирен Кривошиева е гневна, защото столична община не позволява издигането на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър. Актрисата от "Хотел Централ" и "В името...

Теди Москов префасонира монолога на Хамлет в „Дабъ дешил ине“

Теди Москов – един от емблематичните режисьори на българската сцена, и театър „Васил Друмев“ – Шумен, тръгват на своеобразно турне с най-новото си заглавие...

В лицемерието всеки негодник е специалист!

Лицемерие. Двуличие. Подлост. Коварство. Все думи, които ни навяват разочарования от хора – често дори от най-близките. Стара истина е, че от истинските приятели...