Картина на Рене Магрит, непоказвана публично от четвърт век, може да достигне цена от 64 млн. щатски долара на търг

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Творба на художника сюрреалист Рене Магрит, която не е показвана публично от четвърт век, може да достигне цена от 64 млн. щатски долара на търг през март, предаде Асошиейтед прес.

Аукционната къща „Кристис“ обяви в събота, че ще предложи творбата L’ami intime („Интимният приятел“) на 7 март в Лондон, с което ще отбележи един век от началото на сюрреалистичното движение в изкуството.

Платното включва няколко от характерните за белгийския художник мотиви, сред които мъж с бомбе и пухкави бели облаци на синьото небе, отбелязва Асошиейтед прес.

Картина на Магрит, непоказвана четвърт век, може да стигне до 64 млн. долара

Творбата, завършена през 1958 г., изобразява мъж в гръб, обърнат с лице към хълмист пейзаж. На преден план са изобразени багета и чаша за вино.

Тази „изключително поетична, изключително мечтателна“ картина е сред малкото от най-значимите творби на Магрит, които са в частни ръце, каза Оливие Камю от „Кристис“.

За последен път платното е показано публично в Брюксел през 1998 г. Продава се на търг за първи път от 1980 г. насам, а предварителната оценка е между 38 и 64 млн. щатски долара.

Тази година се навършват сто години от „Манифеста на сюрреализма“ на Андре Бретон, определящ революционното движение, характеризиращо се с тревожни съпоставки и парадоксални твърдения. Точно като в най-известната творба на Магрит – картина на лула, но озаглавена „Това не е лула“, припомня Асошиейтед прес.

Според Камю художникът Магрит, който умира през 1967 г., е станал най-търсеният от всички сюрреалисти. За разлика от творчеството на съвременници като Салвадор Дали в неговите произведения има малко специфични културни или религиозни препратки.

„Магрит никога не е обяснявал нищо“, казва Камю, като добавя, че дори заглавията на картините му са били предлагани от приятели.

„При Магрит няма и следа от религия, нито от конкретна история, нито от каквото и да било“, казва представителят на „Кристис“.

Цените на платната на белгийския сюрреалист рязко се покачват в последните години, достигайки рекордните 79,8 млн. щатски долара за L’empire des lumieres („Империя на светлината“), която беше продадена на търг на „Сотбис“ през 2022 г., припомня Асошиейтед  прес.

Творбата, които ще бъде продадена през март, е от колекцията на покойния Гилбърт Каплан – основател на изданието Institutional Investor, и неговата съпруга Лена Каплан.

Преди търга картината ще бъде показана в Лос Анджелис, Ню Йорк, Хонконг и Лондон.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любов с аромат на лавандула

Беше петък. Късният следобед бе времето, когато градът се изпълваше с оживление. Небето се обличаше в пурпурните си одежди и придаваше магически нюанси на...

Сидни Поатие: Най-трудно е да простиш на себе си

Ето какво споделя актьорът за себе си, за живота и за успеха: Хората, които живеят комфортен живот днес, трябва да помнят: третия свят е отделен...

Награда от „Берлинале“ за българката Маргарита Стойкова

Младата актриса Маргарита Стойкова бе отличена сред 10 европейски изгряващи звезди на 74-ия филмов фестивал „Берлинале“. Награда, която са печелили и звезди като Даниел...

Кралят на киното Робърт Олтман (видео)

Робърт Олтман не случайно е наречен Кралят на киното. След като засне култовия "Претапорте", а после и "Доктор Т. и жените", той дръзко хвърли...

Има такава любов

"Има обаче такава любов, която независимо дали ще се случи или не, променя съзнания, срива стени, върши чудо след чудо. Тази любов понякога адски...