„Майсторът на палатки“ разказва за мисията на апостол Павел

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Майсторът на палатки“ (изд. „Изида“, превод Евгения Кръстева) от Атле Нес, известния норвежки писател и биограф на Леонардо да Винчи, Галилей и Мунк, е исторически роман, сравним с класически творби като „Quo vadis“ на Хенрик Сенкевич и „След нас и потоп“ на Йозеф Томан.

Посланието до Филимон е най-краткото от посланията на апостол Павел в Новия завет и единственото, адресирано до частно лице. В него Павел моли за милост за роба Онисим, който е избягал от господаря си. Романът „Майсторът на палатки“ всъщност разказва историята на Онисим и неговия живот като роб и свободен човек в едно жестоко време и в един свят, който е мозайка от езици, култури и религии.

Бедното фригийско овчарче Онисим е похитено от разбойници и продадено като роб на търговеца на вълна Филимон. Той се образова и става дясна ръка на господаря си. Желанието му да се върне в родния си дом го подтиква да открадне пари от Филимон и да избяга. Но срещата с тайнствения и чудат майстор на палатки Павел го променя. Апостолът написва писмо до господаря му и поръчва да му го занесе. Вместо очакваното наказание робът получава свободата си в резултат на това послание.

Онисим се превръща в умел търговец на вълна, възползвайки се от острия си ум и вродения талант, но през цялото време му се налага да следва заръките на духовния си баща апостол Павел, за да изплати дълга си.

Павел е непреодолимата сила, която се намесва в живота на освободения роб, променя го изцяло и полага основите на света, който познаваме днес.

Онисим следва отдадения старец из различните провинции на Римската империя, стигайки чак от Мала Азия до Иберия, като и двамата, но най-вече Павел, са водени от свещената мисия да разпространят вярата в Христос и единствения истински Бог сред всички езичници, за да могат да се спасят, когато настъпи Второто пришествие.

Дори когато се жени за Ксения, също освободена робиня като него, и създава семейство, Онисим не може да изостави Павел, въпреки че вътрешно е разкъсван от съмнения и страхове. Още повече че светът, който го заобикаля, е не по-малко раздвоен – старите богове (гръцки, римски и всякакви други) се сблъскват с новата религия, езическите вярвания и ритуали са твърде силни и наложени, за да може християнството да заличи следите им и да пусне дълбоки корени в душите на хората. Не помага и фактът, че съществуват разногласия и деления между самите последователи на Иисус, което води до опорочаване и изкривяване на учението му. На фона на тези бурни времена малкият човек е принуден да се бори както за физическото си оцеляване, така и за духовното си спасение, заобиколен от врагове от всички страни. И отново се стига до вечния въпрос: достатъчна ли е вярата, за да преодолееш страха от смъртта? Можеш ли да надскочиш тленното в очакване на нещо по-голямо и по-добро, което обаче е недосегаемо за човешките ти сетива?

„Майсторът на палатки“ е роман за търговията, всекидневния живот и напрегнатите пътувания по суша и море в Римската империя малко след смъртта на Иисус. Но преди всичко това е роман за необходимостта и невъзможността на вярата.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Той е мой

“Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, никой не може да те...

Вдъхновено от античния град Хераклея Синтика

Ако обичате да четете литературни сюжети, вдъхновени от античността, но вълнуващи днес заради непреходността на любовта и вечната борба между доброто и злото в...

Шарлот Бронте: Несподеленото щастие няма вкус

Шарлот Бронте е сестра на Емили и Ан, които също са писали. Най-известната ѝ творба е „Джейн Еър” и затова се прави грешният извод,...

Антъни Куин – страст до последно

Има филми, които не можеш да пропуснеш, независимо за кой път попадаш на тях от малкия екран. Има актьори, които променят светогледа ни, а...

Сократ: Наслаждавайте се на себе си!

Сократ е древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция. Чрез проучвания и задаване на въпроси той създава нов клон на философията,...