Монодрама на Мариус Донкин с голямата награда на театрален фестивал в Косово

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Моноспектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ на Мариус Донкин по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит спечели голямата награда на тазгодишното издание на Международния фестивал „МоноАкт” в Косово, съобщи вестник „Коха диторе“.

Монодрамата на българския актьор и режисьор, която представя връзката между хората отвъд различията, беше изиграна в петък вечерта в Прищина преди закриването на фестивала и церемонията по награждаването. Донкин благодари за наградата пред публиката в театър „Додона“ в косовската столица.

„Господин Ибрахим и цветята на Корана“ разгръща човешки съдби като послание за преодоляване на различията, тя е химн за обичта и толерантността, отбелязва косовското издание.

Постановката е отражение на детството на Момо (еврейско момче – бел. ред.), а действието се развива в стар квартал на Париж. Момо се отбива всеки ден в магазина на мюсюлманина Ибрахим и често краде от него. Отново в магазина Момо се запознава с момиче. Моноспектакълът превежда зрителя през драматични събития на фона на все по-близкото общуване между Момо и Ибрахим.

Наградата за най-добър режисьор беше присъдена на литовеца Алвидас Визгирда, режисьор и автор на постановката „Фабийонас“.

Наградата за най-добра мъжка роля бе присъдена на Исмет Аземи за изпълнението му в пиесата „Артист на тавана“ (Artisti në tavan), написана и режисирана от Агрон Гъргури и продуцирана от театър „Авдуш Хасани“ в косовския град Подуйева (Подуево).

Отличието за най-добра актриса взе актрисата Дунгаамаа Чимедцейе от Монголия за ролята ѝ в монодрамата „Скъпа моя. Това е само началото“ (My darling. This is just the beginning).

Специалната награда на фестивала спечели постановката „Хеди: Животът и изобретенията на Хеди Ламар“ (Hedy: the life & inventions of Hedy Lamarr) на американката Хедър Маси, която е неин сценарист и продуцент.

Това е 16-ото издание на „МоноАкт”. В рамките на фестивала в Косово тази година бяха показани общо седем пиеси, пет от които състезателни, и бяха проведени театрални работилници, както и посещения на културни институции и природни забележителности.

Директорът на фестивала Ментор Зюмберай каза, че тази година програмата на фестивала e била разширена с нови събития особено в сравнение с първото издание на фестивала, когато е бил само конкурс. Зюмберай подчерта, че в следващите години театралните работилници ще се увеличават, а представленията от Косово, които „МоноАкт“ е избрало за несъстезателни, се представят пред международните актьори.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...