На 24 май Соня Йончева възражда издание за култура с почти вековна традиция

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На емблематичния 24 май оперната прима възражда издание с почти вековна традиция и поставя началото на модерния “Български артист“.

Световната и родната публика я познава като певица, продуцент, посланик на социални каузи – сега Соня Йончева добавя още една важна професионална роля в богатата си биография: тази на издател. Точно на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – считан от мнозина за най-хубавия духовен празник на България – в разпространителската мрежа ще се появи списание „Български артист“.

„Искам да издигна българския артист на пиедестал, да възвърна самочувствието му и да утвърдя ролята му в обществото. Това ще е платформа за творческите достижения на множеството дейци на културата у нас – един документ на времето, доказващ, че за да просперира нацията ни, тя трябва да подкрепи, обикне и заживее с изкуствата така, че те да трансформират България в социален, икономически, културен план. В нашата Родина има толкова много талант и той следва да се превърне във визитната ни картичка пред света, но и да е източник на обединение, вдъхновение и развитие за самите нас и децата ни“, посочва Соня Йончева за мотивацията си да създаде медия за култура.

Изданието „Български артист“ се появява за пръв път под небосклона през далечната 1926 г. и до 1934 г. излиза като официален орган на Съюза на българските драматични и оперни артисти (първообраз на днешния Съюз на артистите в България). На страниците му изява са намирали статии като „Човешките права на артиста“, „Обществените театри в Германия и нашите театри“, „Елементи на драматическото изкуство“, „Значението на оперния хор“, „Постигане на музикално разбиране“ и още множество разнообразни теми. Още в първия брой на „Български артист“ от 2024 г. ще намерите съпоставка със съвременното схващане за „музикално разбиране“ на публиката днес. Във всеки свой брой списанието ще изгражда подобен мост с времето отпреди век, за да се вгледа в предизвикателствата, но и в решенията за културния сектор на България.

„Това, което съм изненадана да видя, е, че, от една страна, много от проблемите, за които говорим днес, са съществували и тогава – и то не само в български контекст, защото това е била медия с европейски облик и съдържание. Има чувствителни теми, които никой не е посмял да разреши цял век и за мен това е шокиращо! От друга страна обаче, тази актуалност може да си обясним и с факта, че ние пресъздаваме изкуство, което се е зародило преди 400-500 г. (в случая с операта), а при театъра – още от дълбока древност; и формите, доказали се като успешни през времето, се променят много трудно, макар днес да се търсят и по-модерни изразни средства“, споделя още Соня Йончева в ексклузивно интервю, което ще намерите на страниците на първия брой на „Български артист“.

В новото издание читателите ще открият още портрети на артисти, задълбочени интервюта, репортажи от мястото на събитието; теми, свързани с връзката между изкуството и психичното здраве, силата на културната дипломация, авторски рецензии за изложби, оперни и театрални спектакли, концерти и кино. Запазена марка на списанието ще бъде и представянето на „Културен календар“ с предстоящи фестивали, творчески сезони и бележити събития в областта на изкуството у нас.

Списание „Български артист“ се реализира с подкрепата на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Events. През първата година от публикуването си то ще бъде тримесечник. Пилотният печатен брой е на цена от 8 лв., а от есента се очаква дигитално (още по-модерно и мултимедийно) издание, чийто пълен архив ще е свободен за достъп срещу абонамент също от 8 лв. и ще предоставя възможност и за форум, в който да се дискутират теми, свързани с културата, както и да се предлагат идеи и материали за обогатяване на съдържанието от страна на партньори, професионалисти, почитатели и любители.
Търсете „Български артист“ от 24 май в разпространителската мрежа (в репове, търговски центрове, метростанции и магазини в по-големите градове). Списанието ще се продава и на живо, на мястото на събитието в Античния театър в Пловдив при дългоочакваното завръщане на Соня Йончева в родния й град с бляскавата гала „Тоска“ на 4 юни, посветена на 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 70-годишния юбилей от основаването на Държавна опера Пловдив.

Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са „Завръщане“ в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно – мащабната оперна гала, събрала близо 6500 души пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ – с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.
Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева „Прераждане“ („Rebirth“), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, както и у нас с композициите от този албум. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева „Хендел“ под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър „Изкуството на барока“.

През същата година се появява и албумът „Куртизанката“ на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена „Петнадесет огледала“, представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.

Другият много важен проект на SY11 е сезонът „Съкровени гласове“ (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни класически артисти. Вторият сезон на „Съкровени гласове“ на свой ред ще включва концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г. Официална страница: https://sy11events.com/

Снимки: SY11/Вера Гоцева

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Игор Стравински: Трябва да докосвате музиката, не просто да я слушате

Игор Стравински (1882—1971) е определян като един от най-значимите композитори на ХХ век, а понякога и като една от най-влиятелните личности на столетието. Той...

Егоистът в абсолютния смисъл

"Егоистът в абсолютния смисъл не е човек, който жертва другите. Той е човек, който стои над необходимостта да използва другите по какъвто и да...

Монодрама на Мариус Донкин с голямата награда на театрален фестивал в Косово

Моноспектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ на Мариус Донкин по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит спечели голямата награда на тазгодишното издание на Международния...

Началото на инициативата “Български водородни дни“ бе поставено в София

Началото на инициативата “Български водородни дни‘‘ беше поставено официално днес в София. Присъстващите на откриването имаха възможност да разгледат и да направят демонстрационна обиколка...

Джон Уесли: Не сравнявай хората със себе си!

Джон Уесли е роден на 17 юни 1703 г. в градчето Епворт, графство Линконшир, Англия, в пастирския дом на Самуел и Сузана Уесли. Семейството...