Наградата „Букър“ за 2023 г. отива при ирландеца Пол Линч

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Престижната британска награда за художествена литература „Букър“ беше присъдена снощи на церемония в Лондон на ирландския писател Пол Линч за антиутопичния му роман „Песента на пророка“ (Prophet song) , предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Пол Линч, който за първи път беше включен в краткия списък, получи приза за петия си роман – мрачен и разтърсващ разказ за живота на една майка, която се бори да защити семейството си в Ирландия, обхваната от тоталитаризъм. Действието се развива на фона на размирици в западните демокрации и тяхното безразличие към трагедии като войната в Сирия.

Линч беше фаворит за спечелването на наградата, която обикновено носи голям скок в продажбите на отличените книги. Освен това авторът на „Песента на пророка“ ще получи премия от 50 000 британски лири (63 000 долара).

Авторът, който бе главен кинокритик на ирландския вестник „Сънди трибюн“, каза, че е искал читателите да разберат тоталитаризма, като е подсилил дистопията с наситен реализъм.

Канадската писателка Еси Едугян, която беше председател на тазгодишното жури, каза, че книгата е „триумф на емоционалното повествование, едновременно ободряваща и смела“.

Пол Линч е петият ирландец, отличен с „Букър“, след Айрис Мърдок, Джон Банвил, Роди Дойл и Ан Енрайт, казаха организаторите, цитирани от Ройтерс. Северноирландската писателка Анн Бърнс спечели през 2018 г. Сред лауреатите на наградата, връчена за първи път през 1969 г., са Маргарет Атууд, Салман Рушди и Ян Мартел.

„Тази книга не беше лесна за написване. Рационалната част от мен смяташе, че с написването й ще обрека кариерата си на провал, но все пак трябваше да я довърша“, каза Пол Линч след победата си, споделяйки и „огромното си удоволствие от завръщането на литературния приз в Ирландия“.

Наградата „Букър“ – един от най-престижните литературни призове в света за художествени произведения на английски език, е допринесла за успеха на писатели като Салман Рушди, Маргарет Атууд и Арундати Рой.

Пол Линч отчасти пише „клаустрофобичния“ роман „Песента на пророка“ по време на локдауна заради пандемията от КОВИД-19.

Писателят каза на пресконференция, че обезпокоителната идея за полицейски час и появата на вирус го е осенила още преди това, така че за него е било много странно да я види да се случва в реалния живот.

Романът му разказва как животът на Айлиш Стак, майка на четири деца, която пребивава в Дъблин за неопределено време, се преобръща наопаки, когато съпругът й, издирван от новата тайна полиция, изчезва. След случилото се жената се опитва да запази единството на семейството си, докато навсякъде около нея страната й поема по пътя на тиранията.

Роден в Лимерик през 1977 г., Пол Линч е петият ирландец, който печели наградата „Букър“. Писателят, автор на забележителни романи като „Отвъд морето“ и „Грейс“, живее в Дъблин.

Линч казва още, че книгата му не е „пророческа декларация, но резонира с действителността за читателите, които искат да помислят върху това“.

„С голяма жизненост „Песента на пророка“ улавя социалните и политическите тревоги на нашето време“, каза канадската писателка Еси Едугян, която председателстваше журито.

„Читателите ще възприемат книгата като трогателна и истинска, и няма да забравят скоро предупрежденията, които тя съдържа“, допълни Едугян.

Председателката на журито каза още, че романът е „триумф на емоционалния разказ, смел и дързък“, в който Линч прави зашеметяващи езикови подвизи“.

Еси Едугян разкри, че изборът на победител не е бил единодушен, но шестчасовото заседание на журито не е било „настървено“.

„В крайна сметка всички ние почувствахме, че това е книгата, която искаме да представим на света, и става въпрос за наистина майсторско художествено произведение“, каза тя.

Четиридесет и шест годишният Пол Линч беше фаворит на букмейкърите за спечелването на престижната награда, която обикновено води до солиден ръст в продажбите.

Общо 158 книги, публикувани в Обединеното кралство или Ирландия между 1 октомври 2022 г. и 30 септември 2023 г., бяха изпратени за участие в конкурса. Тринадесет от тях бяха избрани на първия кръг.

Сред останалите романи, включени в краткия списък, беше вълнуващият дебют на родената в Кения писателка Четна Мару „Западната улица“ – разказ за тийнейджърка, фенка на скуоша, която намира забрава в спорта, докато се справя с тежка загуба.

Трагикомичната сага „Ужилването на пчелата“ на ирландеца Пол Мъри разглежда влиянието на съдбата върху икономическите и екзистенциалните трудности на едно ирландско семейство.

Снимка: AP/Alberto Pezzali

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...