Откритата у нас мраморна статуя предизвика световен медиен интерес

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Уникална мраморна статуя в цял ръст беше открита при разкопки в археологическия обект Хераклея Синтика край Петрич. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. 

Археологът проф. д-р Людмил Вагалински заяви в ефира на „Твоят ден“, че тази седмица статуята ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич.

„Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят на няколко частни парцела. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал, зидаме подпорни стени. Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 г.“, посочи той.

Според него общината трябва да намери решение на казуса и Министерството на културата също да се намеси.

„Статуята е от голямо историческо значение. „Ню Йорк Таймс“, „Форбс“, „Франс прес“, „Нюзуик“, цяла България се интересува от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас“, обясни археологът.

Това, което се вижда тук, е изключително и показва на какво сме наследници, каза служебният министър на културата Найден Тодоров в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Той посети археологическия обект и видя мраморната статуя, която археолозите откриха там преди дни.

Днес живеем във време, в което сме се захванали с някакви битовизми, с дребнотемия и забравяме кои сме и на каква територия живеем, каза министърът. Той посочи, че това, което може да се види на Херкалея Синтика, показва, че всъщност имаме огромна база за самочувствие. Имаме огромна база да бъдем горди и да вървим напред с гордо вдигнати глави. За тази цел, разбира се, първо трябва да се даде възможност на археолозите да свършат своята работа, защото в моментът, в които подобни обекти бъдат показани на света, България ще бъде под общия прожектор на всички и това е моментът, в които ние ще може да бъдем горди от това, което сме, каза още Найден Тодоров.

Министърът на културата удивен от статуята на бог Хермес

Той посочи още, че днес повече от всякога имаме нужда да си напомняме, че не сме случайни и не живеем на случайно място. Изключително съм впечатлен от това, което видях и трябва да кажа, че държавата е помагала, ще продължава да помага и подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ, каза министър Тодоров. Защото хората навсякъде осъзнават, че благодарение на това наследство, което имаме, ние можем да продължим напред, допълни той.

На журналистически въпрос относно това, че част от археологическия обект се намира в частен имот и създава спънки, служебният министър отговори, че археологическите ценности са публична държавна собственост и всичко, което е открито на територията на страната, е публична държавна собственост. Той обясни, че има нужда от съдействието на хората в такива случаи, но при липса на такова влизат в сила други разпоредби на законите. Аз ще очаквам официален документ от Общината, за да започне необходимата процедура, за да се случат нещата, така, както трябва, каза министърът.

Относно увеличаването на средствата за археологическия обект, служебният министър Тодоров коментира, че има отпуснати 30 хил. лв. за този проект и това е поредната малка част. Когато се открият подобни обекти, логично е, че държавата ще започне да стимулира тяхното разкриване, защото държавата има нужда от това, хората имаме нужда от това. Всеки един се гордее с Хераклея Синтика, каза той. Министърът обясни още, че във времето средствата ще бъдат увеличени. Предстоят и разговори в Министерски съвет и в парламента, добави той. „Няма как да вървим напред, ако не си знаем миналото. За тази цел, нека първо открием миналото, а за тази цел ни трябват пари, държавата ще ги даде“, каза Найден Тодоров.

Ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински каза пред журналисти, че без държавата, която е стопанин, специалистите не може да се справят. Проблемът с частните имоти не е само тук. На Хераклея Синтика, може би е по-стар, по-изострен, но без държавата да си заеме мястото, и общините не могат да се справят, коментира той. Проф. Вагалински каза още, че в последните години екипът отлично взаимодейства с Общината, но тя има някакъв предел и ако не се намеси принципалът, дейностите не може да продължат напред.

Ръководителят на разкопките коментира още, че намерената преди дни статуя ще помогне най-после да реши проблемът със собствеността. „В източна посока от този частен парцел има друг, с който проблемът не е решен. Този парцел е в централната част на града. Там има порта и светилища. Но просто държавата трябва да съдейства, защото някои хора направо са се самозабравили“, каза Вагалински.

Относно преместването на статуята Вагалински коментира, че се чакат реставратори и реконструктори, за да бъде избран най-верният път. По думите му до края на седмицата статуята трябва да е стигнала до музея в Петрич.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пабло Неруда: Обичам любовта, където двама си делят и хляба, и леглото

Неруда е известен с любовната си поезия, заради която получава Нобелова награда за литература през 1971 година. Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто (каквото е неговото...

Непреодолимото отсъствие на Миряна Башева

Поетесата Миряна Башева е родена в София на 11 февруари 1947 г. Завършила руска гимназия и английска филология, без да се дипломира. Прописала поезия...

Аристократът, за когото музиката беше всичко ~ Вили Казасян

Маестро Вили Казасян е композитор, диригент, аранжор, пианист. Ражда се на 8 декември през 1934 година в София. Завършва ВМЕИ - София, днешния Технически...

„Гладиатор 2“ идва на 15-и ноември (видео)

На 15 ноември е българската премиера на „Гладиатор 2“, съобщават от „Форум филм“. През 2000 г. режисьорът Ридли Скот покори света с мегахита „Гладиатор“, станал вторият най-касов филми...

Броени дни до концерта на легендата Грегъри Портър

Един от най-гениалните джаз и соул музиканти, двукратният носител на Грами, Грегъри Портър избира за втори път Античния театър за гостуването си у нас....