„Royalteen: Наследникът“ е № 4 на Netflix глобално (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Романът, вдъхновил филма, печели младите хора за четенето

Седмица след световната си премиера продукцията на Netflix „Royalteen: Наследникът“ е на четвърто място сред най-гледаните филми на Netflix в световен мащаб. Филмът е № 1 в Норвегия и това не е случайно, защото е създаден по роман на две норвежки писателки. Вдъхновени от реални съвременни кралски семейства писателките Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехаугсъздадоха напълно ново кралско семейство. Романът излезе на български преди броени дни в издание на „Книги за всички/ Персей“ (превод на Владимира Старирадева). Това е и един от очакваните хитове на предстоящата следваща седмица Алея на книгата в София.

Филмът е № 3 в Чили, Парагвай, Уругвай и Венецуела. № 4 е в Германия, Франция, Италия, Бразилия, Полша, Португалия, Израел и др. Успехът му се дължи на това, че не е елементарна холивудска любовна история, а поставя и наболели проблеми за днешните млади хора, за които често не се говори. Аудиторията на филма и книгата е и възрастната публика.

И все пак романът „Royalteen: Наследникът“ въплъщава мократа мечта на милиони млади хора днес. Напълно разбираемо е защо тази книга предизвика издателски войни за купуване на правата за страни като Дания, Германия, Норвегия, Италия и Испания. Двете норвежки писателкиса написали роман с тийнейджърски уклон, но същевременно успешен и сред всички възрастови групи.

През последните години изследванията на нагласите на читателската аудитория показаха значително намаляване на четенето във възрастовата група 15-25 години. Младите читатели заявяват, че виждат предимствата на четенето, но в същото време литературата не е достатъчно привлекателна, за да си направят труда да започнат.

Разбира се, няма нищо лошо в тези признания. Интернет епохата със сигурност не е създала идеалната основа за насърчаване на задълбочено четене. Струва си обаче да се запитаме до каква степен литературата някога е била в унисон с младите хора. Но точно това е задачата, която си поставят с тази книга писателките Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг, и двете с опит в популярно списание, както и в литературата.

Royalteen: Наследникът - Ранди Фюлехауг … - ? книга - store.bg

„Royalteen: Наследникът“ разказва историята на 16-годишната Лена и нейната връзка с принца престолонаследник Кале (съкратено от Карл Юхан). Лена се е преместила от Хортен в столицата Осло по причини, които се разкриват постепенно в хода на историята.

В новото си училище, разположено в най-хубавата част на града, тя се озовава до принца, а след това следват драма, емоции, лъжи и предателство. Това е „Gossip Girl“ среща „Пепеляшка“ и реалната история на днешни престолонаследници.

Книгата е написана в наистина увлекателен стил и освен ако не си ледено студен циник, е невъзможно да не се оставиш да бъдеш запленен от сюжета, за което трябва да бъдат поздравени всички замесени.

„Royalteen: Наследникът“ върши чудеса за насърчаването на любовта към четенето сред младите хора, защото се отнася сериозно към интересите на тийнейджърите и не осъжда прилива на екстравагантни емоции, които са неразделна част от пубертета. Освен това не отхвърля терзанията на тийнейджърите като тривиални и неудобни.

„Royalteen: Наследникът“ е точно този вид печеливш разказ – пълен с препратки към популярната култура и анекдоти, които могат или не могат да се коренят в реалността. И такъв разказ, който отказва да издаде морална присъда над развлекателния елемент в клюките, блясъка и хайлайфа. А книгата е много по-яка от всичко онова, което са прочели днешните млади хора.

Освен това сред всички забавления е скрито ясното послание, че животът никога не е съсипан, дори ако изпаднеш в тъпа ситуация. И че е важно да бъдеш себе си, да държиш на себе си според собствените си разбирания, а не на тези около теб.

В рамките на своя жанр „Royalteen: Наследникът“ е наистина добра книга. Защото младите хора не винаги се нуждаят от сериозна литература (каквото и да означава това), а от разказване на истории, които са вълнуващи и забавни. И точно това е, което двете авторки им дават с този роман, превърнал се в хит.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Той е мой

“Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, никой не може да те...

Вдъхновено от античния град Хераклея Синтика

Ако обичате да четете литературни сюжети, вдъхновени от античността, но вълнуващи днес заради непреходността на любовта и вечната борба между доброто и злото в...

Шарлот Бронте: Несподеленото щастие няма вкус

Шарлот Бронте е сестра на Емили и Ан, които също са писали. Най-известната ѝ творба е „Джейн Еър” и затова се прави грешният извод,...

Антъни Куин – страст до последно

Има филми, които не можеш да пропуснеш, независимо за кой път попадаш на тях от малкия екран. Има актьори, които променят светогледа ни, а...

Сократ: Наслаждавайте се на себе си!

Сократ е древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция. Чрез проучвания и задаване на въпроси той създава нов клон на философията,...