„Royalteen: Наследникът“ е новият хит – на Netflix и в книжарниците

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Съвременна приказка за обикновено момиче, което спечелва принца

Романът „Royalteen: Наследникът“ е новият хит. Тази седмица Netflix пусна филма, вдъхновен от книгата, която след броени дни ще излезе в издание на „Книги за всички“ и превод на Владимира Старирадева. Това е съвременна приказка за най-обикновено момиче, което спечелва принца – нещо като „Пепеляшка“ среща „Клюкарката“.

Лена е новото момиче в лъскава столична гимназия със стогодишна история. Последния гимназиален клас тя трябва да завърши там, защото семейството й се е преместило в Осло. Нейни съученици ще бъдат най-известните близнаци в страната – престолонаследникът, принц Карл Юхан, и сестра му, принцеса Маргрете.

Доста бързо принц Карл Юхан, наричан Кале от приятелите си, и Лена започват да развиват топли чувства един към друг. Тя е очарована, но и скептична поради ред причини. Принцът на купона Кале е постоянен герой в таблоидите и клюкарските блогове, един от които е воден анонимно от самата Лена, докато не е разкрит. Тя болезнено осъзнава, че срещата с бъдещия крал може да постави и двамата в невъзможна ситуация, защото не е казала на Кале или на когото и да било за своята още по-голяма тайна, която е и причината да се премести от родния си град.

„Наследникът“ е първият роман от поредицата „Royalteen“ – сюжетно самостоятелни книги, които ще излязат и в превод на български. Авторки са Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг, които имат самостоятелни литературни кариери, но сега се обединяват за този роман, превърнал се в хит.

Представете си, че сте на шестнадесет, наскоро сте се преместили от малкото градче Хортен и след това сте попаднали в най-снобската гимназия в Уест Енд с децата на краля в класа ви. В този роман близнаците са принцеса Маргрете и престолонаследникът принц Карл Юхан. Разпалете още повече въображението си, за да стигнете до това, че Кале, който е мил, забавен и добре изглеждащ, се влюбва удивително във вас и вие в него.

Точно това се случва с Лена. Тя трябва да е седмото небе. Но не е. Лена има тайни, от които дълбоко се срамува.

Не всичко обаче е толкова романтично. Някои моменти в романа са достатъчно реалистични и без съмнение ще ви накарат да се поставите на мястото на героите и да съпреживявате с тях.

Не е много лесно и на кралските потомци. Никога не можеш да се довериш, че приятелите няма да продадат информация за теб на пресата, и трябва да си постоянно нащрек. Кале осъзнаватова след парти за Хелоуин, когато се е облякъл в провиснали широки дънки, голяма тениска с надпис „BООM“ на гърдите, златен ланец около врата и боядисано като на негър лице лице. Следва скандал, когато снимките тайно са продадени на медиите и Blackface Кале излиза на първите страници на всички вестници (сцена, вероятно вдъхновена от безвкусния нацистки костюм на британския принц Хари).

По свой собствен начин романът е изключително свеж и забавен, а авторките пишат леко, стилно и уверено. Романът е изключително актуален с интернет троленето и тормоза, с проблема за лъжите, които се натрупват, за недоразуменията, секса и срама.

Финалът може да прилича на щастлив край на приказка, но до последното изречение, което те кара да подскочиш на мястото си и да извикаш „Искам продължение!“.

Роман, който не може да бъде нещо по-различно от голям хит.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Той е мой

“Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, никой не може да те...

Вдъхновено от античния град Хераклея Синтика

Ако обичате да четете литературни сюжети, вдъхновени от античността, но вълнуващи днес заради непреходността на любовта и вечната борба между доброто и злото в...

Шарлот Бронте: Несподеленото щастие няма вкус

Шарлот Бронте е сестра на Емили и Ан, които също са писали. Най-известната ѝ творба е „Джейн Еър” и затова се прави грешният извод,...

Антъни Куин – страст до последно

Има филми, които не можеш да пропуснеш, независимо за кой път попадаш на тях от малкия екран. Има актьори, които променят светогледа ни, а...

Сократ: Наслаждавайте се на себе си!

Сократ е древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция. Чрез проучвания и задаване на въпроси той създава нов клон на философията,...