За първи път: Разкриха пълната библиотека на Чарлз Дарвин

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Цялата колекция от литературни произведения, принадлежащи на Чарлз Дарвин, е събрана за първи път и вече е достъпна за разглеждане онлайн. Изследователите прекарали 18 години в проследяване на всяка книга, статия, брошура и дневник, притежавани от легендарния натуралист, разкривайки зашеметяващия обем на личната му колекция.

Представяйки колекцията, основателят на Darwin Online д-р Джон ван Уайе обясни, че огромната лична библиотека на Чарлз Дарвин, която той използвал, за да създаде своите променили света научни трудове, постепенно се разпръснала след смъртта му през 1882 г. В резултат на това учените приели, че колекцията била ограничена до 1480 книги, за които било известно, че са оцелели в университета в Кеймбридж и в дома на Дарвин, Даун Хаус.

Въпреки това, ван Уайе пише, че сега можем да разкрием, че това са били само 15 процента от печатните произведения, които Дарвин е притежавал през живота си“, което всъщност включва 7350 заглавия в 13 000 тома и артикула. След старателно идентифициране на всеки от тези записи, екипът на Darwin Online вече пусна каталог от 300 страници, изброяващ цялата колекция, с около 9300 връзки към дигитализирани копия на произведенията.

Сред многото източници, използвани за запълване на огромните празнини в библиотеката на Дарвин, били неговите оригинални ръкописни каталози, които изпълвали 56 хартиени кутии и съдържали разочароващо съкратени препратки, които след това изследователите трябвало да осмислят, за да идентифицират цитираните произведения.

Всеки един от тези неясни записи изискваха собствено детективско проучване, за да открием конкретната публикация, която Дарвин е отбелязал като част от библиотеката му“, пише ван Уайхе.

След това били идентифицирани още 426 липсващи заглавия от ръкописен каталог от 426 страници на библиотеката на Дарвин, който бил подготвен за него през 1875 г.

Получената колекция от публикации е изключителна както по своя размер, така и по обхвата на темите, върху които се простирала. Според ван Уайхе, „повечето от произведенията в библиотеката на Дарвин, не е изненадващо, са на научни теми, особено биологични и геологични“.

Въпреки това в каталога е описано че „много други произведения върху земеделието, животновъдството и поведението, географското разпространение, философията, психологията, религията и други теми са интересували Дарвин, също и история, пътуване и езици“. Например няколко произведения на философите Джон Стюарт Мил и Огюст Конт, както и писания на Чарлз Бабидж – който пръв излезе с концепцията за програмируемия компютър – вече е известно, че са присъствали в библиотеката на Дарвин.

Други изненадващи екземпляри включват пътен атлас от 1832 г. на Англия и Уелс и книга с произведения на изкуството, озаглавена Sun Pictures. „Сред вестниците на Дарвин има и статии с тревожните заглавия: „Анатомията на четирикрако пиле“ и „Епилептични морски свинчета“, обяснява ван Уайхе.

Дори само разглеждането на списъка ще даде на съвременния читател представа колко задълбочени, ерудирани и често странни са били интересите и източниците на Дарвин“, продължава той.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Цената, която трябва да платиш

Денят вървеше към своя край. Слънцето клонеше на запад и оцветяваше небето в преливащи се пурпурни нюанси. Павираните тесни улички и разноцветните сгради на...

Виктор Пасков – ти, който си на небето

Мнозина от нас свързват името му с киното. По негови сценарии са заснети филмите „Индиански игри“, „Духове“, „Ти, който си на небето“, „Пльонтек“. Но...

София, Пловдив и Варна се включват в честванията на Чаплин с концерта – спектакъл CHAPLIN Pianissimo  

„Няма нищо тайнствено в моето чувство за хумор на екрана. Направих само усилие да открия няколко прости истини за човешката природа и си служа...

Анатол Франс: Да знаеш е нищо, да си представяш е всичко

Френският романист и критик Анатол Франс (псевдоним на Жак Анатол Франсоа Тибо) е роден на 16 април 1844 година в Париж в семейството на...

Монтират нова арт инсталация на мястото на бившия мавзолей в София

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" в Градската градина,...