Празник на сугестопедията във „Вихровения”

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Центърът отваря врати за всички, които искат да учат с лекота чужди езици

„Когато науката се срещне с красотата и свободата се ражда от любов…”, е едно от посланията на проф. Лозанов, човекът емблема на науката сугестология.

„Няма по специален ден от този, в който си заобиколен от близки съмишленици и приятели. Рождения си ден ще споделим с приятели и партньори, с всички, които подкрепят нашата дейност и които придават допълнителна стойност към това което работим и вършим!”, с възторг признават вдъхновените хора от центъра по класическа сугестопедия „Вихровения”.

Прекрасен празник очаква всички, които решат да дойдат във „Вихровения” – един от лидерите на метода сугестопедия. На 17 ноември центърът по класическа сугестопедия навършва 5 години и отваря врати не само за своите възпитаници, а и за тези, които искат да станат част от семейството. За тях центърът ще направи своите специални отстъпки по случай рождения си ден.

Какво знаем за сугестопедията? Например това, че става все по-популярна като метод на обучение. Носят се легенди за това, че е един от най-приятните, лесни и вълнуващи начини за усвояване на учебен материал и за използване на потенциала на съзнанието и подсъзнанието. Някои го асоциират с игра и не грешат. Е, това не е пълната истина. Но е факт, че играта е в основата на трениране на уменията от момента, в който се раждаме и е най-естествения начин за придобиване на знания и опит.

Свободата е в основата на методологията сугестопедия (от „suggest“ – предлагам), създадена от проф. д-р Георги Лозанов през 60-те години на ХХ-ти век. Сега тази наука изживява ренесанс и се завръща в родината си, след като десетилетия успешно се прилага на 5 континента. Нейните принципи се прилагат успешно години наред и в една от най-добрите образователни системи в света – финландската. Получила е признанието и на ЮНЕСКО, която дава високата си оценка –  „по-висш метод на обучение“.

Страхотни изненади са подготвили в Центъра по класическа сугестопедия „Вихровения”. Самите те са горди, че имат най-богатият избор на сугестопедични услуги.


Усмихнатият екип на „Вихровения“

Вероятно обаче малцина знаят, че чрез сугестопедията се усвоява многократно по-голям обем материал, спрямо традиционно прилаганите дидактически практики. Това е безспорен факт. Усвоените знания са трайни, а прилагането им впоследствие се случва естествено. „Изключително съм доволна от лекотата на метода за изучаване на нови езици. С песни, добро настроение и толкова игри малко по малко испанският…”, споделя курсистка по испански.

„Благодаря за професионалното и наистина личното отношение към мен. Ако имате проблем или притеснения просто говорете с екипа на Вихровения. Винаги има решение”, пише във фейсбук страницата им друг техен курсист.

Това прави сугестопедията най-подходящият метод за изучаване на езици, където освен научаването на значително повече думи и усвояването на граматиката, се постига една лекота в естественото им прилагане. Така всъщност ние проговаряме езика свободно.

Преподаването по този метод изисква специална квалификация на преподавателите, а не на последно място също и подбрана среда, в която да протича учебния процес. В център „Вихровения” всички преподаватели са обучени и сертифицирани сугестопедагози към Фондация „Фондация проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева“.


Децата са щастливи да учат без затруднения

Какво ще усетят гостите им? Че са сред близки хора в приятна обстановка. А това увеличава многократно възприятията и резултатите. А когато до тях има високо подготвен сугестопедагог, който знае как да ви преведе по пътя на знанието, нещата стават различни.

Какви въпроси очакват да чуят домакините от „Вихровения”?

Защо да избера сугестопедия като метод на обучение?

Защото това е начинът най-бързо, най-трайно и не на последно място най- приятно да научите чужд език. Това е краткият отговор, който е следствие на много по дълъг отговор, и то на друг въпрос – какво е сугестопедия.

Науката сугестология и сугестопедията като методика на преподаване са разработени от проф. д-р Георги Лозанов през 60-те години на миналия век, в следствие на неговата дългогодишни практика като лекар – психиатър, психолог, физиолог на мозъка.

В течение на няколко десетилетия изследвания върху явните и скритите възможности на човешкия мозък проведени от проф. д-р Лозанов, с неоценимата помощ на проф. д-р Евелина Гатева – вокален педагог, който познава в дълбочина възможностите и въздействието на музиката и с помощта на десетки учени от БАН, лекари и педагози се ражда сугестопедията в настоящата си завършеност и несравнима с никой друг метод резултатност. Метод получил вече своето световно признание.

За кого е подходяща сугестопедията?

За всеки –  за вас, за вашите деца, за вашите родители, за начинаещи, за напреднали, за хора с различни професии и социален статус. Възрастта, полът и занятието не са фактор човек да придобие ново знание или да научи нов език.

Изключително подходяща е за хора със специфични образователни потребности и в това отношение сугестопедията няма аналог, особено ако говорим за деца. Истината е, че те са много любознателни и с едно докосване до нея те ще заобичат познанието и процеса на учене – нагласа, която винаги ще им помага да са сред първите в това, което правят.   Сугестопедията е особено подходяща и за възрастни – такива, които са натрупали пасивни знания, но по една или друга причина не успяват да ги пуснат в употреба или такива, които много искат да научат чужд език, но са „пострадали“ от предишно обучение, методика, преподавател.

Във „Вихровения” се обучават сугестопедично най-малките – 4-7 годишни да се научат да четат, пишат и смятат. Със сугестопедично езиково обучение успешно се  подготвят кандидат гимназистите и кандидат студентите да продължат обучението си точно там, където най-много биха желали; с почти 100% успеваемост се провежда и подготовка и за престижния сертификат IELTS.

Сугестопедични курсове има още на немски, френски, италиански, испански, руски, гръцки. И разбира се – на български! На тези, за които българският не е роден език. Често се случва към сугестопедията да се обърнат за помощ чужденци, които познават метода и неговата успеваемост от родната си страна.


А възрастните играят роли, за каквито винаги са мечтали

Кое е различното от другите методи на обучение?

Сугестопедията използва множество психологически  и художествени средства, с които да въздейства на всички сетива, за да се отключат скритите заложби, които всеки човек притежава (другото име на сугестопедията е „резервопедия“ – използване на резервите на човешкия мозък).

Няма домашна работа и човек не е ангажиран с нищо допълнително извън сугестопедичния курс. Работи се изключително много върху вътрешната мотивация на човек сам да преодолее вътрешните си бариери, сам да продължи да се занимава с езика дори след края на обучението. Учи се чрез игра, чрез влизане в роли, с помощта и въздействието на музиката и високите постижения на класическото изкуство, чрез ситуации и истории, които въвличат неусетно в езика и света, където той се говори. Граматиката и писането идват неусетно като част от живия език, а не изолирано от цялото. Методът има и чисто психотерапевтичен ефект, не води до натоварване или напрежение, такова каквото познаваме от традиционните методи.

За колко време мога да науча езика при вас, обикновено питат в началото курсистите. От ниво „нула“ в рамките на 100 учебни часа ще получите напълно достатъчна основа, да водите уверено разговор в чуждоезикова среда. За 100 учебни часа, колкото е времетраенето на един стандартен сугестопедичен курс се овладяват 2000-2500 лексикални единици. Това е количественият показател, увеличеният обем от материал, ниво А1 и А2 (две нива от стандарта на европейската езикова рамка се вземат с един сугестопедичен курс).

„Колкото повече се натоварва паметта, толкова резултатите са по-добри. Сега учениците са способни да усвояват учебния материал поне два до три пъти и до пет, до десет пъти по-бързо и по-добре от резултатите в традиционните методики с благоприятен ефект върху здравето и възпитанието”, така проф. Лозанов доказва как работи методът.

Методът има и чисто психотерапевтичен ефект, не води до натоварване или напрежение. Учи се чрез игра, чрез влизане в роли, с помощта и въздействието на музиката.

Във „Вихровения” се обучават сугестопедично най-малките – 4-7 годишни да се научат да четат, пишат и смятат . Сугестопедични курсове има още на немски, френски, италиански, испански, руски, гръцки. И разбира се – на български.

Люсиена Крумова

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....