Обикновеният на пръв поглед плод има необикновени качества
Ягодите предоставят изключителна защитна полза срещу рак и диабет. Като силен пазител срещу множество хронични заболявания, ягодите са вкусен начин да укрепите организма си. Изследователите са съгласни: Те могат да са широко разпространен обикновен плод, но са далеч от обикновени със своите ценни качества.
Ягодите са отличен избор за тези, които биха искали да се защитят срещу рак, сърдечно-съдови заболявания, възпаление и диабет. Проучване открива, че ягодов екстракт намалява пролиферацията на раковите клетки на дебелото черво (HT29) и гърдата (MCF-7). След наблюдението е установено, че инхибирането на НТ29 клетки е било 53%, докато клетките MCF-7 средно – 43 процента. Изследователите смятат, че изобилието от фитонутриенти, елаговата киселина и елагитанините, присъстващи в плодовете, са отговорни за резултатите.
Органичните ягоди имат по-високи антиканцерогенни характеристики в сравнение с конвенционалните сортове. Сърдечно-съдовите заболявания също се държат под контрол от редовната им консумация. Поради силните антиоксиданти в плодовете, повишено кръвно налягане, хипергликемия, циркулиращи адхезионни молекули и възпаление са били намалени в изпитването на индивиди, приемащи по 50 грама изсушени чрез замразяване ягоди, всеки ден по време на 8-седмично рандомизирано контролирано проучване, според документация в „Изследване на храненето“. Освен това, учени от Университета на Уоруик във Великобритания установили, че ягодите не само възпират болест на сърцето, но и съдови усложнения на диабета. Водещият изследовател Пол Торнели казва: „Открихме как ягодите работят за увеличаване на нашите вградени защитни сили да запазим клетките, органите и кръвоносните съдове здрави и кое може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми, като сърдечно-съдови заболявания и диабет.“
Екипът отдава благотворните резултати на активиране на Nrf2, протеин, който увеличава антиоксидантната активност в тялото. Освен това, ягодите помагат да се балансират нивата на кръвната захар. Както бе посочено от Фондацията „Джордж Матейан“: „Една от най-новите области от ползи за здравето, които се документират в изследвания за ягодите, е ползата за кръвната захар. Няколко скорошни изследвания сочат, че редовен прием на ягоди се свързва с намален риск от диабет тип 2. При тези проучвания, значителни ползи не се появяват, докато честотата на прием не достига най-малко 2-3 порции ягоди на седмица.“
Източник: naturalnews.com
ARTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/