Любов до обсебване, любов до последен дъх

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Невероятната история на знаменития италиански поет Петрарка и неговата Лаура

Франческо Петрарка е от ония безсмъртни поети, които са прекрачили тесните предели на своята родина и са станали достояние на цялото човечество. Не е от знатен род – баща му е бил скромен нотариус. Не е притежавал ленни владения, нито пък е заемал някоя постоянна служба, която да му дава голяма власт. За да има средства за съществуване, непосредно след като напуснал университета, подир смъртта на баща си, той приел в Авиньон свещенически сан, който впрочем по онова време не бил свързан с особени задължения, и благодарение на неговия приятел и покровител епископ Колона му били дадени няколко синекурни длъжности. И това му е стигало.

Ала е бил тачен от всички князе на земята тогава, и тяхната слава е била нищо в сравнение с неговата. Само за своята поетическа дарба и творчество. Нему поверявали важни мисии Царе, високопоставени личности смятат за голяма чест да го имат при себе си като гост или приятел. Увенчан бил с поетически венец в Рим. Осем години прекарал в Милано при двора на Висконти. С още по-големи почести го обсипвали след това във Венеция, дето прекарал шест години. Папите Беноа 12 и Клеман 6 му предлагат най-високата служба – апостолически секретар. Но той не желае да си изгубва свободата и да носи окови.

Ала всичкия тоя блясък не изпълня душата му със суета и го не отвръща от неговия дълбок вътрешен живот, от неговите поетически блянове и от неговото творчество.

Резултат с изображение за Francesco Petrarca laura

Две големи страсти обсебили душата му още от рано: любов към стария Рим и неговата литература, което е равносилно за него с любов към Италия, и любовта към Лаура. Първата се проявила у него, още когато бил студент в Монпелие и Болоня, дето обикнал Вергилия и Цицерона. И тя го направила учен хуманист, който пръв пристъпил да изучава древния свят като безпристрастен изследовател и успял да смъкне от него онова було, с което го беше покрило средновековието. Тя го направила и автор на редица богословско-философски, полемични, па дори и поетични (поемата „Сципион Африкански”) съчинения, които определят и неговото отношение към съвременната нему църква, която той бичува, и към средновековната схоластика, която отрича.

Другата страст го намира в Авиньон, града, в който започва своето поприще на младини. Там видял Лаура, която вземала негласно участие в неговата слава и живее заедно с него в неговото безсмъртие.

Било е велики петък, 6 април 1327 г. Петрарка се черкувал в черквата „Св. Клара” и там, молейки се, видял наблизо до себе си млада жена с извънредна хубост. Нямало нищо по-мило от образа й, по-скромно от държанието й, по-трогателно от гласа й. А в погледа й имало нещо радостно и благо, ала и толкова чисто и целомъдро. Петрарка бил поразен като от гръм пред това живо видение, което изпълнило душата му за цял живот.

Резултат с изображение за Francesco Petrarca laura

Попитал за нея след службата. Казали, че е дъщеря на рицаря Одибер де Нов и че, уви! била омъжена от две години за благородника Юго де Сад. И оттогава, пише Ламартин, душата му станала химн, възхищение, желание, любов и скръб, посветени на това видение. Сонетите му, в които едва прикрива името Лаура, пълнят с неговата любов обществото в Авиньон, във Флоренция и в Рим. И тая любов тогава се смятала за слава, не за срам.

Знае се, че чувството, което внушила Лаура Петрарку, е било твърде действително и твърде дълбоко заседнало в неговото сърце. Но макар че и Лаура е била засегната от него, тя никога не извършила нещо противно на своя дълг. Оттам и тая непрекъсната драма, която раздира сърцето на поета, който е принуден да се бори със своята страст.

Тая любов расте с всеки нов ден. Където и да иде, тя го изпълня цял, и всичко му чертае образа на възлюблената. Той смесва тая любов с любовта си към поетическа слава, името Лаура му напомня лавъра, който е емблема на тая слава.

Лаура го избягва отначало. Той я вижда случайно в женско общество, в събрания, на разходка. И винаги тя засеня другарките си със своята хубост. Хората забелязват, че той я търси. Лаура се мисли още повече длъжна да бъде сдържана, дори строга. Петрарка се мъчи да намери забрава в чести и понякога дълги пътувания. Или се отстранява в своето уединено жилище във Воклюз, самотна и пуста долина, успокоява вълненията на своята душа, като ги излива в стихове.

Свързано изображение

Направил е едно дълго пътуване до Париж, Фландрия, Нидерландия и Чехия, без да престане да съжалява за Италия, и се върнал след осем месеца през Арденската гора. Ала не се излекувал. Безполезно дири утеха във философията. Опитва се да я намери в религията. В Париж се запознал с един монах Денис де Робертис, учен мъж, поет и философ, и нему разкрива сърцето си. В писма от Авиньон му иска съвети за своята тъга и отчаяние. Получава добри напътствия и взема най-добри решения. Ала един поглед на Лаура разпръсва всичко.

Обсипват го с благоволение и милости. Но душата му си е пак същата. Зароди ли се у него някаква надежда, Лаура му я отнема с нова строгост. И когато мисли, че скоро ще надвие своята страст, една среща, една благосклонна думица, го прави влюбен като никога.

Лаура го обича, без да си признава може би, и не желае да го изгуби. Тя си служи с всички ония невинни хитрости, които са присъщи на нейния пол, за да го отклонява от малки пътувания и да го държи при себе си.

Минава време. Нови пътувания, нови почести. Петрарка се връща отново в Авиньон и пак вижда Лаура. Времето, постоянството, славата, която е придобил, я правят по-благосклонна към него. Тя го не избягва, а той търси само нея в общество, бленува само за нея в самота. Има си един довереник, флорентийския поет Сенуцио дел Бене, който има възможност да се вижда по-често с Лаура. Но няма какво друго да му повери, освен мъки, желания и слаби надежди. И вместо да отслабне неговата страст, повече се услива. А той обича вече от петнадесет или шестнадесет години…

Ала той има и друг довереник: цялата публика, цялото общество, между което неговите стихове бяха направили знаменита хубостта на Лаура и неговата нежна и постоянна любов. Времето, животът, многото раждания са наложили вече своя отпечатък на нейната външност, ала в неговите очи тя си е пак тъй хубава, както във времето на първото виждане.

Той взема решение да напусне Авиньон. Ала когато се сбогува с нея, тя побледнява. И той е разколебан. Отива в Парма и Верона. Но приятелите му го викат назад, като му съобщават, че Лаура тъжи за него. И той се връща.

Резултат с изображение за Francesco Petrarca laura

Втори път решава да напусне Авиньон. Вижда я в кръг жени, тъжна и замислена. Лицето й е много по-печално, отколкото при първото му пътуване. Развълнуван до сълзи, той се оттегля, без нищо да каже, като се мъчи да скрие сълзите си. Лаура го последва с един поглед, толкова проницателен и толкова нежен, че се запечатва завинаги в неговата памет и в неговото сърце. Тъжни предчувствия сякаш му говорят, че няма да се видят вече.

В първите месеци на 1348 год. Петрарка се намира във Верона. Върлува чума, която е засегнала и Авиньон. Гнетят го предчувствия, страхове при мисълта, че е оставил там най-скъпото си. Но за нещастие, сношенията са прекъснати, куриери пристигат все по-рядко и по-рядко. Заобиколена от роднини, които я обичали толкова много, че не се бояли от страшната зараза, Лаура била умряла в същия ден и час, когато се видели за пръв път с Петрарка. А той нищо не знаел. Куриер му донесъл тая вест четиридесет дни след смъртта й.

Животът на Петрарка е прекършен вече. Само скръб, мисъл и спомен за нея ще пълнят неговата душа отсега нататък. С Лаура поетът е изгубил последната си връзка със света и още повече възлюбил самотата.

В стиховете, които пише сега, се чуват нов тонове. Иначе, историята на тая любов би станала може би еднообразна. Сега се втъкава нов вътък в старата основа. Възлюблената на поета не е вече ни горда, ни строга. След като е умряла, тя е станала нова Лаура, не само по-хубава, но и по-човешка. По-малко богиня, а повече жена, тя присяда на края на леглото и му изтрива сълзите. Борбата, която разкъсваше сърцето на поета, се е свършила най-сетне. Няма вече противоречие между чувство и разум, между плът и дух.

Резултат с изображение за Francesco Petrarca laura

Нека добавим, че сърцето на Петрарка не се е затворило егоистично само в своята любов. Родината, разпокъсана, унизена, кръстосвана и опустошавана от наемни банди, обществения живот, податливостта на Авиньонския двор, покварата на времето са го тъй също дълбоко засягали. Той е пламенен патриот, и на своята любов към Италия е посветил три от най-хубавите си сонета. И посред окръжаващия го бурен живот, той е бил способен на съкровени религиозни чувства, което се вижда от превъзходния му сонет „Дево прекрасна”, в който моли Св. Богородица да се застъпи за неговите грехове пред Бога.

Смъртта на Петрарка е била красив завършек на красив живот. На 18 юли 1374 г. го намерили склонил безжизнена глава на своя любим том от Виргилий, дето си бил отбелязал и първата среща с Лаура, и нейната смърт.

„Каква смърт и каква възглавница!” – пише Ламартин. – Между поета, когото най-много обичал и жената, която възлюбил над всичко и която несъмнено мислил да достигне в селенията на Бога.”

Николай Вранчев, Предговор към книгата „Сонети за Лаура” (1934)

Заглавна снимка: La Stampa

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ми отделяй много време…

*** Не ми отделяй много време, въпроси не задавай ти. С очи и ласкави, и верни не срещай моите черти. По пролетните локви тръпни следите ми недей следи. Не ще се...

Луиза Мей ОЛКЪТ: Любовта е велик разкрасител

Луиза Мей Олкът е най-известна със считания за литературен шедьовър роман „Малки жени“, преведена и на български. Други популярни нейни произведения са „Малки мъже“,...

Кои са най-богатите скъперници на всички времена

Много богаташи водят разточителен начин на живот. Има обаче и такива, които не обичат да дават пари за глезотии, въпреки огромното си състояние. Да...

Когато нещо си отиде, друго заема мястото му. Любовта предпочита да влиза с взлом.

Счупеното не се лепи, а единствено водата е в състояние да запуши празните пространства – дори най-недостъпните. Природата не търпи състоянието на вакуум, затова...

Ти си обектът на моето желание, ти си причината номер едно за моето съществуване на земята…

Има различни начини да засвидетелстваме своята обич. Вече не пишем писма, затова е хубаво да си припомним колко важно средство са те, за да...