Романът „Кралеубийците“ е вече в книжарниците

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Книгата на Ян Уве Екеберг е нещо като „Игра на тронове“, но без фентъзито и магията

Романът „Кралеубийците” (издание на „Персей“, превод Калина Димитрова) е вторият роман от една от най-значителните исторически саги на ХХI век – „Времето на меча” от Ян Уве Екеберг. Той е нещо като „Игра на тронове“, но без фентъзито и магията.

Трилогията е базирана върху уникалните средновековни норвежки саги и разказва за събития от размирния XII век, изпълнен с борби за престола и за надмощие между светската и духовната власт. Тъкмо заради това критиката я сравнява с „Рицарят тамплиер” на Ян Гиу и „Устоите на земята“ на Кен Фолет. Написана е в същия дух и стил, с много интриги, противоборства между героите, домогвания до властта чрез отрова, кинжал или война. В центъра е един смел и доблестен мъж – Сигюр Лавар, който от презрян роб се превръща в уважаван военачалник. За него се говори често в средновековните скандинавски саги и авторът го превръща в главен персонаж.

Трилогията се състои от романите „Времето на меча”, „Кралеубийците” и „Светият олтар”. Първият вече беше посрещнат с интерес от почитателите на историческия роман у нас. Вторият излиза сега, а третият ще се появи през есента. Всеки от романите е със самостоятелен сюжет, а връзката между тях е заради общите герои. Трилогията разказва за времето на крал Свере, сина му Хокон (III) Свересон и внука му Хокон (IV) Хоконсон, който е нещо като норвежки еквивалент на българския цар Симеон I.

В романа „Кралеубийците” главният герой Сигюр Лавар е открил тайната на своя произход – че е незаконен син на крал Свере, който признава това на смъртното си легло. Сигюр вече е сред първите мъже в двора, а неговият най-близък приятел и полубрат, Хокон, става крал. Възцарява се мир, но не задълго. Врагове дебнат не само от границите на кралството, но и вътре в него, дори сред най-приближените на краля.

Нова гражданска война избухва заради две кралеубийства. Опустошителната скръб, която Сигюр изпитва, почти го унищожава. Но възстановявайки се от болката си, той се озовава в челните редици на борбата да върне трона на потомците на крал Свере. Родил се е кралски син, за който пророкуват, че ще бъде най-великият владетел, който страната е имала. Но още невръстен, към него се втурват безскрупулни убийци.

Най-големият враг на Сигюр е Хокон Гален, могъщ военачалник и съпруг на сестра му, който отдавна жадува да се възкачи на престола. Заради амбициите си той е готов да се съюзи дори с враговете на кралството.

В този критичен момент Сигюр е предаден от човека, когото обича най-много. Това разпалва в душата му омраза и жажда за отмъщение.

Авторът създава интересна и жива представа за средновековна Европа благодарение на продължителните си проучвания и е много прецизен и верен в детайлите не само когато се отнасят до историческите събития, но и до културата, вярванията, религията и начина на живот в тази епоха.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Оскар Уайлд: От вълненията може да ни излекува само душата

Оскар Уайлд е от онези автори, които задължително трябва да бъдат препрочитани, защото в книгите му има мъдрост, каквато животът притежава, но не винаги...

Не ми отделяй много време…

*** Не ми отделяй много време, въпроси не задавай ти. С очи и ласкави, и верни не срещай моите черти. По пролетните локви тръпни следите ми недей следи. Не ще се...

Луиза Мей ОЛКЪТ: Любовта е велик разкрасител

Луиза Мей Олкът е най-известна със считания за литературен шедьовър роман „Малки жени“, преведена и на български. Други популярни нейни произведения са „Малки мъже“,...

Кои са най-богатите скъперници на всички времена

Много богаташи водят разточителен начин на живот. Има обаче и такива, които не обичат да дават пари за глезотии, въпреки огромното си състояние. Да...

Когато нещо си отиде, друго заема мястото му. Любовта предпочита да влиза с взлом.

Счупеното не се лепи, а единствено водата е в състояние да запуши празните пространства – дори най-недостъпните. Природата не търпи състоянието на вакуум, затова...