Музиканти искат закон, регулиращ излъчването на български песни

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ефирът за родната музика е блокиран, твърди вокалистът на група „Хоризонт“ Валери Славчев

Музикална фондация настоява за приемането на закон, регулиращ излъчването на българска музика с предимство в държавните и частни медии. Това съобщи на БТА Валери Славчев – вокалист на група „Хоризонт“, която реализира националното турне „Изпей „Обичам те“ на български“. По думите му последните години в родния ефир се излъчва изключително малко българска поп и рок музика, при това на определен кръг изпълнители.

У нас има радиостанции, от чиито програми въобще не звучи българска музика и оставаме с впечатлението, че са някъде зад океана, а не на наша територия, посочи Славчев. Според него първоначално уклонът се е зародил заради липсата на англоезична музика в ефира преди. Водещите се опитаха да наваксат този вакуум, но изключението се превърна в тенденция, отбеляза вокалистът.

Деветдесет процента от българските поп и рок изпълнители не звучат в медиите, имената им не достигат до хората, защото ефирът е блокиран, уверява Славчев. По думите му има 6-7-часови блокови предавания, в които не се чува нито една българска песен. Според вокалиста не такава е ситуацията в други страни. Когато влезеш с автомобил в съседни държави и пуснеш радиото по музиката веднага разбираш, че си в Гърция, Сърбия, Румъния, Унгария и т.н., споделя певецът.

Резултат с изображение за валери славчев хоризонт
Валери Славчев

„Липсата на изява демобилизира младите творци, доста от тях бързо се отказват, или отиват на Запад и стават корабни музиканти. Така не стигат до времето, в което да напишат своята истинска и силна песен, която всички да обичаме“, твърди изпълнителят.

Според него текстовете на хип хоп песните не носят в себе си най-добрата ценностна система. Децата са тези, които много силно се влияят от музиката, тя оформя тяхната естетика и отношение към живота. Младите винаги слушат нещо, което е по-различно, бунтарско, на моменти и скандално, но чак такива крайности не смятам, че са подходящи за нашите деца, коментира вокалистът. И припомни, че песните, с които е израснал като тийнейджър, се слушат и днес, след повече от 30 години.

Организаторите на кампанията „Изпей „Обичам те“ на български“. Те се обявяват освен за повече българска музика в родния ефир и за естетика на текстовете. „Неизлъчването на българска поп и рок музика в ефира доведе дотам, че младите хора не разпознават българския като език, с който могат да се изразят чрез авторската си музика, или като кавър версия, която изпълняват. Те пеят изключително на английски език“, твърди вокалистът. Когато в ежедневието казваме на някой „Обичам те“, използваме родния ни език, защо младите да не го изпеят на български?, пита Валери Славчев.

Проблемът има и финансов аспект, разкри изпълнителят. По думите му компании, които представляват западните каталози англоезична музика имат интерес да звучат точно тези песни. Когато същата музика е в ефир, отчисленията от авторски права отиват при тях, като говорим за няколко милиона годишно, посочи Славчев. Според него тези няколко фирми имат лобита и в политически партии. Приемането на закон за приоритетно звучене на българска музика ще е много дълга и тежка битка, защото става въпрос за финансови интереси, прогнозира изпълнителят. Той уточни, че във Франция има такъв закон още от 90-те години на миналия век.

От 15-20 години говорим за промяна, но тя не се случва, затова организирахме национално турне. Не се оплакваме, напротив – нашата професия е една от най-хубавите. Гледаме с усмивка на нещата, но проблемът е сериозен и не може да бъде пренебрегнат, категоричен е вокалистът.

Резултат с изображение за music radio air

Кампанията в подкрепа на българския език в българската музика „Изпей „Обичам те“ на български“ започна миналата година с 9 пилотни концерта в градовете Плевен, Пазарджик, Варна, Русе, Самоков, София, Пловдив, Стара Загора и Панагюрище. Тази година музикантите представиха каузата си в още 6 български града и продължават. Стремим се призивът ни да достигне до всяка община и до всяко кътче на страната, казват организаторите.

Множество утвърдени музиканти подкрепят горещо кампанията със своето участие. Сред тях са Жоро Янакиев /Сигнал /, групите „Фанданго“, „Атлас“, „Спринт“, „Ренегат“, „Иво Русев Бенд 69“, „Мери Бойс Бенд“, Васко Кръпката и други.

Във всеки град към „Хоризонт“ се присъединяват и местни изпълнители и групи, защищаващи каузата.

ATRday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любомир Левчев: Колко е страшно да бъдеш влюбен…

БЕЗ СЪЛЗИ От Любомир Левчев Колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен… Прегръщах ветрища. Целувах дъждове. Търкалях се в ливадите от влажна нежност. А...

От 11-и до 17-и декември БНТ 2 излъчва филми с Невена Коканова

На 12 декември се навършват 85 години от рождението на първата дама на българското кино. „Кино икона“, „филмова легенда“, „първата дама на българското кино“ –...

Един талантлив мъж със сърце на дете – Богдан Томов празнува рожден ден (видео)

Богдан Томов представител на златното поколение на българската естрада. Роден е в София на 6 декември 1956 г. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия...

Павел МАТЕВ: Тъгата не значи примирение, още по-малко отчаяние

Павел Христов Матев е български поет и общественик, роден на днешния 6 декември през 1924 г. в сeло Оризово, Чирпанско. Завършва гимназия в Чирпан...

Маргарита Петкова обяви премиера на най-новата си книга „Още бели нощи“

Премиерата на най-новата книга на Маргарита Петкова с любовни верлибри „Още бели нощи“ (Издателска къща "Персей") ще се състои на 14.12. (четвъртък) от 18.30...
%d bloggers like this: