Музиканти искат закон, регулиращ излъчването на български песни

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ефирът за родната музика е блокиран, твърди вокалистът на група „Хоризонт“ Валери Славчев

Музикална фондация настоява за приемането на закон, регулиращ излъчването на българска музика с предимство в държавните и частни медии. Това съобщи на БТА Валери Славчев – вокалист на група „Хоризонт“, която реализира националното турне „Изпей „Обичам те“ на български“. По думите му последните години в родния ефир се излъчва изключително малко българска поп и рок музика, при това на определен кръг изпълнители.

У нас има радиостанции, от чиито програми въобще не звучи българска музика и оставаме с впечатлението, че са някъде зад океана, а не на наша територия, посочи Славчев. Според него първоначално уклонът се е зародил заради липсата на англоезична музика в ефира преди. Водещите се опитаха да наваксат този вакуум, но изключението се превърна в тенденция, отбеляза вокалистът.

Деветдесет процента от българските поп и рок изпълнители не звучат в медиите, имената им не достигат до хората, защото ефирът е блокиран, уверява Славчев. По думите му има 6-7-часови блокови предавания, в които не се чува нито една българска песен. Според вокалиста не такава е ситуацията в други страни. Когато влезеш с автомобил в съседни държави и пуснеш радиото по музиката веднага разбираш, че си в Гърция, Сърбия, Румъния, Унгария и т.н., споделя певецът.

Резултат с изображение за валери славчев хоризонт
Валери Славчев

„Липсата на изява демобилизира младите творци, доста от тях бързо се отказват, или отиват на Запад и стават корабни музиканти. Така не стигат до времето, в което да напишат своята истинска и силна песен, която всички да обичаме“, твърди изпълнителят.

Според него текстовете на хип хоп песните не носят в себе си най-добрата ценностна система. Децата са тези, които много силно се влияят от музиката, тя оформя тяхната естетика и отношение към живота. Младите винаги слушат нещо, което е по-различно, бунтарско, на моменти и скандално, но чак такива крайности не смятам, че са подходящи за нашите деца, коментира вокалистът. И припомни, че песните, с които е израснал като тийнейджър, се слушат и днес, след повече от 30 години.

Организаторите на кампанията „Изпей „Обичам те“ на български“. Те се обявяват освен за повече българска музика в родния ефир и за естетика на текстовете. „Неизлъчването на българска поп и рок музика в ефира доведе дотам, че младите хора не разпознават българския като език, с който могат да се изразят чрез авторската си музика, или като кавър версия, която изпълняват. Те пеят изключително на английски език“, твърди вокалистът. Когато в ежедневието казваме на някой „Обичам те“, използваме родния ни език, защо младите да не го изпеят на български?, пита Валери Славчев.

Проблемът има и финансов аспект, разкри изпълнителят. По думите му компании, които представляват западните каталози англоезична музика имат интерес да звучат точно тези песни. Когато същата музика е в ефир, отчисленията от авторски права отиват при тях, като говорим за няколко милиона годишно, посочи Славчев. Според него тези няколко фирми имат лобита и в политически партии. Приемането на закон за приоритетно звучене на българска музика ще е много дълга и тежка битка, защото става въпрос за финансови интереси, прогнозира изпълнителят. Той уточни, че във Франция има такъв закон още от 90-те години на миналия век.

От 15-20 години говорим за промяна, но тя не се случва, затова организирахме национално турне. Не се оплакваме, напротив – нашата професия е една от най-хубавите. Гледаме с усмивка на нещата, но проблемът е сериозен и не може да бъде пренебрегнат, категоричен е вокалистът.

Резултат с изображение за music radio air

Кампанията в подкрепа на българския език в българската музика „Изпей „Обичам те“ на български“ започна миналата година с 9 пилотни концерта в градовете Плевен, Пазарджик, Варна, Русе, Самоков, София, Пловдив, Стара Загора и Панагюрище. Тази година музикантите представиха каузата си в още 6 български града и продължават. Стремим се призивът ни да достигне до всяка община и до всяко кътче на страната, казват организаторите.

Множество утвърдени музиканти подкрепят горещо кампанията със своето участие. Сред тях са Жоро Янакиев /Сигнал /, групите „Фанданго“, „Атлас“, „Спринт“, „Ренегат“, „Иво Русев Бенд 69“, „Мери Бойс Бенд“, Васко Кръпката и други.

Във всеки град към „Хоризонт“ се присъединяват и местни изпълнители и групи, защищаващи каузата.

ATRday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Режисьорът Тим Бъртън сподели, че се страхува от изкуствения интелект

Режисьорът Тим Бъртън разкри по време на откриване на изложба с негови творби в Лондон, че се страхува от изкуствения интелект (ИИ), предаде Асошиейтед прес. Въображението на...

След децата цвeтята са най-красивото творение на Бог ~ Криситиан Диор

Кристиан Диор се ражда на 21 януари 1905 година в Гренвил, Франция. Родителите му били богати производители на тор и искали той да стане...

Стефка Янорова в забавна комедия за любовта, самотата и вторите шансове

"Две обиколки на парка" от Мърей Шизгал е премиерното заглавие в афиша на Театър "Българска армия" - на 24 и 25 октомври на сцена...

За всяка самота си има утре

ЗА ВСЯКА САМОТА СИ ИМА УТРЕ от Мария Лалева Понеже не обичам да мълча, усмихвам се и плаша със въпроси, не пий на екс със мойта самота. Надпивала е...

Вълшебникът на словото Джани Родари: Всички играчки на света не струват колкото един приятел

Джани Родари се ражда на 23 октомври през 1920 година в Оменя, Италия. След себе си оставя произведения, любими на малки и пораснали. Световната...