Празнувайте Деня на София със Софийската филхармония

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Блиц интервю с младата цигуларка Кристина Георгиева

Софийската филхармония кани столичани и гости на столицата на концерт по случай Деня на София. Той ще се състои на 17 септември 2017 г., неделя, от 19:00 ч. в зала „България“. В празничната програма ще прозвучат някои от най-любимите произведения на Веселин Стоянов, Марин Големинов, Любомир Пипков, Хенрик Виенявски, Джакомо Пучини, Джузепе Верди, Жорж Бизе и др. На диригентския пулт застава Станислав Ушев. Солисти: младата цигуларка Кристина Георгиева, сопраното Ирина Жекова и тенорът Георги Султанов. С участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров.

Станислав Ушев е роден в Плевен. Завършва Средното музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 до 1985 г. следва оперно и симфонично дирижиране в Консерваторията „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професорите Арвид и Марис Янсонс. От 1985 до 1993 г. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония, като през това време дирижира и в Плевенската опера спектакли на „Дон Карлос“, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“. От 1993 до 1996 год. работи като диригент на свободна практика. От 1996 г. до момента е главен диригент на Шуменския симфоничен оркестър, а от 2000 до 2010 г. е бил музикален директор и на Оперно-филхармонично дружество – Варна. По време на своята кариера Станислав Ушев е гостувал в Русия, Испания, Франция, Румъния, Гърция, Корея и Италия. Неговият репертоар включва над 500 творби от различни стилове и епохи. Съпровождал е известни солисти като Д. Башкиров, М. Биешу, М. Петухов, Г. Бадев, М. Минчев и много други.

Ирина Жекова завършва НУИ „Добри Христов“ в родния си град Варна и магистърска степен по специалността класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Рим през 2009 и 2010 година, а в периода 2014-2015- и в престижната Академия „Санта Чечилия“ в Рим при световната оперна прима Рената Ското, както и при Клаудио Дездери, Анна Ванди и Чезаре Скартон.

През 2010 година Ирина Жекова дебютира на сцената на Национална опера и балет в София, в ролята на Воглинде от операта „Рейнско злато“ на Р. Вагнер. От 2011 година Ирина Жекова става артист-солист в Държавна опера – Варна. В репертоара й са включени ролите на Джилда („Риголето“), Оскар („Бал с маски“), Нанета („Фалстаф“) на Дж. Верди, Адина от „Любовен еликсир“ и Норина от „Дон Паскуале“ на Г. Доницети, Микаела и Фраскита от „Кармен“ на Ж. Бизе, Мюзета от „Бохеми“ на Дж. Пучини, Ортлинде от „Валкюра“ и Воглинде от „Залезът на боговете“ на Р. Вагнер, Зорница от „Луд гидия“ на П. Хаджиев и други роли, представени на сцените на Национална опера и балет в София и Държавна опера Варна.

Георги Султанов расте в семейство на музиканти, артисти и художници. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но избира оперното пеене като свое поприще. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова. Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново. Следва операта в Бургас, където има шанса да се развива вокално с двама колоси в оперното изкуство – маестро Иван Вулпе и маестро Михаил Ангелов. През 2006 дебютира в Националната опера и балет в „Италианката в Алжир” на Росини, където изпълнява ролята на Линдоро. В  репертоара на Георги Султанов присъстват теноровите партии на Дон Отавио в операта „Дон Жуан“, Тамино от „Вълшебната флейта“ и Педрило в „Отвличане от сарая“ от Волфганг Амадеус Моцарт, Алфред Жермон в операта „Травиата“, Исмаел в „Набуко“ от Верди, Артуро в „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, Ферандо в „Така правят всички жени“ от Моцарт, Евгений Онегин в едноименната опера от Чайковски и други.

Кристина Георгиева свири на цигулка от 5-годишна. Носителка е на първа награда от конкурса „Петър Тошков” – Белград  и на първа награда на Международния конкурс за цигулари в Ниш. Сред отличията ѝ са първа награда и специалната награда на EMCY на конкурса за цигулари „Охридски бисери” в Македония и Голямата награда за ярко музикално дарование и специалната награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” на международния конкурс „Млади виртуози” на името на големия български цигулар Емил Камиларов, печели още първи награди – на конкурса за млади певци и музиканти “San Remo junior” в Сан Ремо, Италия и на конкурса за млади цигулари „Kocian” в Чехия. На сцената си е  партнирала с музиканти като Максим Венгеров, Миша Майски и Матю Хънтър. Ученичка на известния белгийски педагог Леонид Кербел. Дни преди концерта със Софийската филхармония Кристина спечели Гран при на XXI издание на Международния младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“.

Блиц интервю с Кристина Георгиева:

Кой Ви насочи към цигулката?Кога започнахте да свирите?

Музикалната среда вкъщи ме насочи от ранна възраст към цигулката, баща ми е цигулар и композитор, майка ми – пианистка. Първите си уроци взех когато бях на 6.

Кога спечелихте първата си награда?

На 7 годишна възраст спечелих първа награда на първия си конкурс в Сърбия

Какво е усещането да излизате на сцената с глемите ни музиканти?

Изключителна чест и невероятно вдъхновение е всеки път възможността да се докосна до професионализма и личността им.

Любимо произведение?

„Цигански Напеви“ от Пабло Де Сарасате. Причините са няколко, това произведение означава много за мен поради невероятната си емоционална разнообразност. Също така точно него изпълних под диригентството на Максим Венгеров с Националния Оркестър на Белгия – един от най-ярките спомени в живота ми до сега.

Кога решихте да се занимавате професионално с музика?

Аз лично не съм голям почитател на израза „професионално“ занимаване с музика. Имам огромната чест да познавам Иври Гитлис който винаги казва, че има професионални музиканти, а има и хора които просто правят музика. Аз се старая от малка да следвам второто.

Какво Ви дава и какво Ви взема цигулката?

Музиката за мен вече е начин на живот. Пълната отдаденост към инструмента изисква много жертви, но когато човек обича с цялото си сърце това което прави, дори и най-големите изоитания се преодоляват с лекота-поне за мен е така. Това което ми дава най-много са емоции които не могат да се опишат нито с думи нито с нещо друго освен музика.

Какви са мечтите Ви в професионален план?

Би ме направило най-щастлива да успея в бъдеще да съчетавам солова кариера с камерна музика, за да мога да споделям емоции и чувства с хора които обичам чрез музика.

Няколко думи за концерта на 17 септември?

За мен винаги е огромна чест да работя с прекрасните музиканти от Софийската Филхармония.С нетърпение очаквам запознанството си с маестро Ушев и се надявам то да доведе до много още съвместни проекти в бъдеще.

Флор Николова

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Моя любов

МОЯ ЛЮБОВ Заради очите ти си струва да отмина всяка лоша дума с мълчание, моя любов. Заради косите ти си струва са заспивам сам и да сънувам узряла ръж, моя...

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща за месец в Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от...

Бърнард Шоу: Опасно е да си искрен, освен ако не си и глупав

Джордж Бърнард Шоу е британски драматург, писател, пътешественик, есеист и театрален критик, носител на Нобелова награда за литература (1925). Ирландец по своя произход, той...

Единственото място, където оптимизмът процъфтява, е лудницата!

Най-удивителното е какви умни мисли изказват хората, когато говорят за глупостта на другите. Че това е така, се убеждаваме от Боб Фенстър и неговата...

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...