Ленард КОЕН дойде, пя и тръгна към неизвестното (ВИДЕО)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ленард Коен е роден на 21 септември 1934 г. в Монреал, Канада. Баща му – полският евреин Натан Коен, и майка му – имигрант от Литва, притежават популярен магазин за дрехи. Когато Коен става на 9 години, баща му умира, оставяйки достатъчно средства, за да може като порасне, момчето да осъществи литературните си амбиции. Малкият Ленард посещава частно еврейско училище, където се научава да свири на китара и основава кънтри групата „Buckskin Boys”, защото „момичетата обичат китари”.

През 1951 г. постъпва в университета „Макгийл”, за да следва английска литература. Тогава публикува и първите си поетични сборници, последвани от два романа. В края на 60-те години започва и музикалната кариера на Ленард Коен. Първият му албум се появява през 1967 г. със заглавие „Songs of Leonard Cohen”. Комерсиалният му успех е изключителен, но най-вече сред почитателите на кънтри музиката. Песента „Suzanne”, изпълнена от Джуди Колинс, е един от първите хитове, написани от Коен, включен по-късно и в репертоара на много други известни артисти.

През следващите седем години Ленард записва още три албума и поема на турнета из САЩ, Канада и Европа. През 1973 г заминава за Израел, за да изпълни воинския си дълг. Командването го изпраща да изнася концерти пред военнослужещите от танковата дивизия. В края на 70-те и началото на 80-те интересът към творчеството му угасва, за да се възроди с нова сила след излизането на албума „Various Positions”. А една от песните в него – „Алелуя”, се превръща в може би най-изпълняваната композиция на Ленард Коен, включително от Бон Джоуви, Боно, Ванеса Паради и т.н.

Дълги години негов творчески партньор е Шарън Робинсън, която успява да израсне от скромна беквокалистка до пълноценен съавтор на Коен. Именно нейното перо има заслуга за популярни негови мелодии като „Everybody Knows” и „Waiting for the Miracle”. А в излезлия през 2001 г. албум „Ten New Songs” Робинсън е отбелязана като автор на всички записани песни.

През 2006 г., вече 73-годишен, Ленард Коен е принуден отново да предприеме гастроли – финансовото му положение е разклатено, след като бившата му асистентка и любовница Кели Линч присвоява 5 млн. долара от собствените му спестявания. Тя така и не връща нито цент на музиканта, въпреки че той печели заведеното срещу нея дело. Коен предприема 18-месечно грандиозно турне. Мнозина от посетителите на фестивала в Гластънбъри през 2008-ма си купуват билети именно заради канадеца, обявен за хедлайнер на музикалното събитие.

През 2012 г. той издава първия си албум след цели осем години пауза – „Old Ideas” е поставен начело на всички музикални класации. Мнозина критици провиждат предчувствие за смърт във включените в него песни. Въпреки преклонната си възраст обаче, Коен поема на световна обиколка, на която представя диска. През есента на 2016-а, след излизането на „You Want It Darker” („Искате го по-тъмно”), вече няма съмнения – това беше най-прочувственото „сбогом”, което можеше да изпее Ленард Коен.

Винаги са го смятали за един от най-загадъчните музиканти. Сюжетите на неговите песни често са депресивни. Самият той признава, че творбите му са по-скоро сериозни, а не забавни: „Аз обичам да се смея, но мисля, че можем да се веселим сериозно. Всички знаем, че когато затвориш вратата и останеш сам със сърцето и емоциите си, вече не е чак толкова весело.”

Точно толкова сериозен е бил Ленард Коен и в 14-ия си студиен албум, в който изпя „Готов съм, Господи!” Светът не искаше да му повярва, но той е знаел. Напусна нашия свят само няколко дни след издаването на албума.

АRTday.bg

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тресавище на любовта

"Жената, позволила на тайната си любов да се разгори в сърцето ѝ, е безумна, защото тази любов, несподелена и негласна, ще опустоши душата, която...

Никога не избягвай болката! ~ Джулиан Мур на 63

Тя е чаровна, интелигентна и достойна за подражание. Носителката на „Оскар“ Джулиан Мур идва на белия свят на днешния ден, 3 декември, през 1960...

Защитните механизми в света на Ана Фройд

Изглежда всеки път, когато Фройд мисли, че е открил своя приемник, бива изоставян от него. Или поне така става с Юнг и Адлер. Междувременно,...

Ромен Гари: За да обичаш, не е достатъчно да обожаваш

На днешния 2 декември през 1980 година си отива Ромен Гари – четен, препрочитан и цитиран къде ли не. Затова и ние от ARTday.bg...

Мария Калас: Да служиш на изкуството е тежък труд – и в началото, и в средата, и в края

МАРИЯ КАЛАС е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Най-прочутото сопрано учи оперно пеене в Гърция и дебютира в Ла Скала...