Осем вечери и нощи страхотна музика в Банско

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Джаз фестът отново кани световни имена на сцената

„Ще помоля всички наши изпълнители да изпеят по една песен от Тончо Русев в негова памет. Това ще отличава 21-ия джаз фест в Банско от всички останали”, заяви неговият директор и истински „мотор”, известният лекар дерматолог и иглотерапевт д-р Емил Илиев.

Д-р Илиев се познава с един от най-големите ни композитори от 60-те години на м.в., когато Тончо Русев е бил страхотен джазмен и тромпетист. „Помня го от хотел „Рила”. По това време в София се слушаше много джаз. За разлика от днес”, с тъга допълва той.

Тази година ХХI международен джаз фестивал в Банско ще се проведе от 4 до 11 август. Всички гости са готови да направят незабравимо шоу, което да екзалтира публиката осем вечери на площада в Банско, които по традиция са с вход свободен.


Петя Буюклиева

Първата вечер открива Петя Буюклиева, която познаваме като поп певица, всъщност има в репертоара си и много джазови мелодии. Преди няколко месеца Петя направи страхотен концерт с Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев. А сега ще го повторят в Банско. „Ще открия концерта с песента на Тончо Русев „Пролет” по текст на Петя Дубарова”, издаде малка тайна Петя. С тях ще се изяви и младата певица Весела Морова, която е пяла с Биг бенд Благоевград и има готова програма.

Първата вечер ще слушаме и друга любима българска група – „Дърти пърчис“ със солистка Амалия. Сред родните участници са още „Ейсид фолк файв“ – състав от българи, които живеят в различни краища на Европа, събират се тук и представят новите си търсения в областта на етно джаза. Те вече са познати на публиката в Банско от гостуването им преди няколко години.

Музикалният педагог и певица Надя Тончева, организаторка на джаз фестивала в Казанлък, ще пее за първи път на тази сцена заедно с Живко Петров, Стоян Янкулов-Стунджи и др. Един от най-известните наши джаз изпълнители – Ангел Заберски, и Брас асоциация бенд подготвят голяма програма със солисти Васил Петров и Камелия Тодорова. Като продължение на традицията джаз фестивалът да дава сцена на млади таланти, тази година ще представи „Индиго кидс“ – най-новия проект на Явор Велчев-Яви заедно с Богомил Енчев, Димитър Горчаков, Владислав Мичев и Радослав Славчев-Ривърмен. В този дух е и идеята на д-р Илиев на сцената да се изяви едната от дъщерите близначки на джаз звездата Камелия Тодорова – Рейчъл Роу, която вече има кариера като соло певица. Българско присъствие има и в концерта на Александрина Симеон квинтет с Бени Браун. Джаз певицата и композиторка, която от дълги години живее и работи в Аугсбург, Германия, вече се е представяла в Банско с други свои колеги. Известната и много талантлива певица Рут Колева, която миналата година представи с концерти из страната интересен нов проект, на 11 август ще закрие Банско джаз фест със своя бенд.


Камелия Тодорова

Втората вечер открива сръбският Биг бенд на Нишвил фестивал с диригент Владан Караджов и солисти. Дългогодишните творчески връзки между директорите на Банско джаз фест и Нишвил джаз фест – д-р Емил Илиев и Иван Благоевич, ще бъдат потвърдени за пореден път, за удоволствие на родната публика, част от която е посещавала и прочутия джаз фестивал в Ниш.

Първа от чуждестранните гости, която ще се качи на сцената в Банско, е италианската звезда Киара Панкалди. Родена в Болоня, от 10-годишна тя свири на пиано и пее. Завършва антропология и консерваторията в родния си град със специалност джаз. Посещава майсторски класове на именити музиканти, изявява се на престижни джаз фестивали в родината си и по света, сътрудничи с известни изпълнители. Последният й засега албум е записан с триото Сайръс Честнът – пиано, Джон Уебър – бас, и Джо Фарнсуърт – барабани. Изданието на холандската фирма „Challenge Records“ е отличено като най-добър вокален джаз албум на 2015 г. от японското списание „Джаз критик мегъзин“.

Определяният като феноменален алт саксофонист Дмитрий Баевски, родом от Санкт Петербург (1976), завършил училището „Мусоргски“ при Генадий Голдщейн, от 20 години живее в Ню Йорк, където заминава да учи с пълна стипендия. Шлифовал е изпълнителското си майсторство при Бъстър Уилямс, Бени Пауъл, Джо Чембърс, Ейми Лоурънс, Сесил Макбий. През 2005 г. издава първия си албум Introducing Dmitry Baevsky с участието на Сидър Уолтън и Джими Кобъм, след което се изявява с едни от най-популярните музиканти на нюйоркската джаз сцена. Записва още четири албума, а най-новият е от 2017 г. – „The Day After“, в квартет с пианиста Джеб Патън, басиста Дейвид Уонг и барабаниста Джо Стрейсър, с които пристига в Банско през август.

Една от най-обичаните британски поп джаз формации – „Мат Бианко“, преди няколко години гостува в България по повод представянето на албума си „HiFi Bossanova“. Всъщност Мат Бианко е измислен герой, вдъхновен от шпионските филми и комикси, родил се в главите на музикантите като закачка и станал впоследствие име на групата. То напълно изразявало настроението на енергичния латино, поп джаз, който свирели, и по тази причина се наложило и запазило, разказва Марк Райли – един от създателите на бандата. Музиката, която правят, е много характерна, със силно електронно и джаз звучене.


Лиса Симон

 

Лиса Симон – дъщерята на прочутата певица, пианистка и личност с активна гражданска позиция Нина Симон, пристига това лято в Банско. Когато през 2016 г. популярната певица и радиоводеща Мира Кацарова представя по Джаз ФМ втория солов албум на Лиса „My World“, разказва за живота й: „Преди музикалната си кариера Лиса Симон е прекарала своето време в армията на военновъздушните сили на САЩ. Тя преживява трудно детство и сложни отношения с известната си майка, която освен с прекрасната си и въздействаща музика, е прочута и с особения си характер. Лиса Симон започва професионалната си музикална кариера, когато е около 30-годишна и дебютира на Бродуей с роля в мюзикъла „Исус Христос – супер звезда“. По-късно печели престижната награда на Националния Бродуей театър за ролята си в „Аида“, а през 1999 г. най-после е поканена от своята майка да пеят заедно на една сцена. За жалост това е годината, в която Нина Симон разбира, че е болна от рак. След смъртта й през 2003 г. Лиса издава албума „Simone On Simone“ с гласа на Нина Симон, а през 2009 г. предприема световно турне в почит на майка си.“

Резултат с изображение за omar hakim
Омар Хаким

Популярният барабанист Омар Хаким, син на джаз тромбониста Хасан Хаким, който свири с Луис Армстронг, Каунт Бейси и Дюк Елингтън, още на 10 години участва в джем сешъни с прочутия си баща и неговите приятели. Омар завършва висше музикално училище, след което започва да набира опит и да търси свой собствен стил. Забелязан е в музикалните среди след участието си в знаменитата група на Джо Завинул „Уедър рипорт“. Прочува се по цяла Америка особено по време на турнето за представянето на албума на Стинг „Bring On the Night“. В края на 90-те години гастролира с Мадона и Лайнъл Ричи, създава нови композиции с „Ърбан найтс“, по-късно свири с Брайън Фери, Лий Ритенур, Киели Минучи, „Рипингтонс“, Боби Макферин и др., участва в оригиналните проекти на групата „Чик“ и създава свой бенд. Днес Омар е един от най-търсените барабанисти, негови изпълнения звучат в повече от 200 албума, записани от световноизвестни джаз, поп и рок звезди. От 2010 г. той се съсредоточава върху собствените си проекти, включително с „Оз икспириънс“, с който пристига в Банско заедно с известната пианистка Рейчъл Зи.

Сред чуждестранните гости са още НАТО джаз комбо от Белгия, Гердбенд – трио от Германия, известният пианист, композитор и аранжор Дейвид Дауър от Великобритания със своето трио, както и руско-швейцарското трио „Етник транс“. Познатите в Банско и много харесвани музиканти, които за пореден път ще се изявят в пиринския град, са британските шоумени от „Джайв ейсес“ и германската група „Джазбоун“, които са свирили у нас през годините в различни състави, както и Балаж Бади ню квартет, който гостува на феста през 2015 г. с друг саксофонист, а сега идва с една от най-добрите унгарски джаз певици Криста Почаи.

Резултат с изображение за jazz fest bansko 2018

С интерес се очаква и първата изява у нас на Уралския диксиленд от град Челябинск. Формацията, създадена през 1969 г., е призната за един от най-добрите джаз състави в Русия. Музикантите владеят отлично не само диксиленд, но и редица стилове от съвременния джаз – от мейнстрийм и би-боп до джаз-рок и смуут-джаз, макар че творчеството им в най-голяма степен е повлияно от Луис Армстронг. Уралският диксиленд е гастролирал по цяла Русия и в много европейски страни, както и на престижни джаз фестивали. А спектаклите на състава са и много атрактивни, защото музикантите не само свирят, но и пеят, и танцуват.

Д-р Емил Илиев разкри, че е постигнал договореност и с групата „Джипси кингс“, все още не е осигурил средствата за тяхното участие и усилено търси финансиране, но се надява да се намерят спонсори и финалът да бъде успешен.

Водещи на програмата на Банско джаз фест 2018 ще бъдат Емил Войников от Джаз ФМ радио, Яна Иванова и Тома Спространов.

Люсиена Крумова

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....