Педро Алмодовар получи “Златен лъв” за цялостно творчество във Венеция (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Италианските медии го нарекоха “ранения лъв”, след като получи наградата си

Легендарният испански режисьор Педро Алмодовар беше отличен за цялостно творчество с наградата “Златен лъв” на филмовия фестивал във Венеция, като нарече признанието “акт на поетична справедливост”, съобщава БГНЕС.

Организаторите на събитието заявиха, че Алмодовар е “най-големият и най-влиятелният испански режисьор от Луис Бунюел насам”.

За първи път Алмодовар получава награда от големите европейски фестивали като тези Кан и Венеция. Той е режисирал 21 игрални филма, включително “Завръщане”, “Ела, завържи ме!” и “Високи токчета”.

Алмодовар представя първия си филм във Венеция през 1983 г., но това е второто му участие на фестивала от 1989 година насам с „Жени на ръба на нервна криза“, който предизвика спор, когато председателят на журито предположи, че не е достатъчно сериозен.

“30 години по-късно аз съм награден със Златен лъв… Това е акт на поетична справедливост”, каза Алмодовар по време на пресконференция преди връчването на наградата.

Филмът, който представя преплетените истории на четири жени, които са загубили ума си, се получи международно признание със своите цветни костюми и визуален блясък.

69-годишният режисьор заяви, че Испания “се е събудила от диктатура, продължила 40 години” и че най-важната част от артистичното движение след диктатурата на Франко е да се наслаждава на свободата.

Италианските медии го нарекоха “ранения лъв”, след като получи наградата си, която идва в допълнение към два „Оскара“, които той взе за мелодрамите “Всичко за майка ми” и “Говори с нея”.

Режисьорът нарече себе си “продукт на испанската демокрация”.

Снимки: БТА

ARTday.bg

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." - Ромен Гари Ромен Гари е един от големите френски писатели на XX век. Роден е...