Учат второкласниците как да се грижат за растения и животни

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В новите програми промените по същество са малко

Как да полагат грижи за растения и животни ще учат второкласниците според промяна в учебната програма по околен свят. Проектите за новите програми бяха разписани от министър Галин Цоков и публикувани миналата седмица. Както и в I клас, измененията във II са в голямата си част редакционни и технически, а промените по същество са малко.

По същество се предвижда още учениците да могат да представят в табличен вид резултати от наблюдения върху продължителността на деня. Тази формулировка заменя сегашната, която гласи „наблюдава продължителността на деня“.

Досегашното задължение „организиране изложби и базари, свързани с представяне на проектна дейност“ – също в програмата по околен свят – се заменя с „участие в изложби и базари, свързани с представяне на проектна дейност“.

От програмата по технологии и предприемачество отпадат следните изискуеми сега дейности „участие в сюжетна игра, свързана с популярни професии“; „самостоятелно избиране на организацията на дейността – индивидуална, групова“. Вместо тях се въвеждат стимулиращи децата да развият умения за работа в екип. Те са формулирани така: „обсъждане и вземане на решение по проблем и тема“ и „проява на толерантност при работа в група“.

По български език и литература промените са две, по-скоро редакционни: формулировката „разграничава ударена от неударена гласна и знака за ударение“ се заменя с „разграничава ударена от неударена сричка и знака за ударение“. Последното се сваля от трети във втори клас.

Уточнение е направено и в темата „Текст и общуване“, където очакваният резултат от обучението „съставя кратки съобщения“ се прецизира и вече ще гласи „съставя писмени кратки съобщения“.

Отменя се програмата по физическо възпитание и спорт.

Промените в програмите по останалите касаят годишния брой часове по съответния учебен предмет. Вместо броят им да бъде записан в учебните програми, както е сега, той ще остане вписан само в Наредба 4, където е разписан рамковият учебен план за общо образование за основната степен на образование (първи-седми клас вкл.) по класове и предмети.

Учебните програми започват да се прилагат от учебната 2023 – 2024 г. за учениците, които постъпват във ІI клас, като до одобряване на нови учебници се използват съществуващите, указва проектът за изменения.

Снимка: Pixabay

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...