27 български поети ще се състезават в първото издание на Националната награда „Константин Павлов“

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Наградата ще бъде връчена на 2 април в Софийска градска художествена галерия

Двадесет и седем български поети ще се състезават за Националната награда „Константин Павлов“, съобщиха организаторите на конкурса. Крайният срок за подаване на кандидатурите за участие изтече на 25 март.

На 2 април от 18 часа на тържествена церемония в Софийска градска художествена галерия новоучредената награда ще бъде връчена за първи път на победителя между участниците (по азбучен ред): Аксиния Михайлова, Албена Тодорова, Амелия Личева, Антоанета Богоева, Валери Станков, Вангел Имреоров, Ванина Димова, Виолета Воева, Дария Манева, Димитър Ганев, Екатерина Костова, Иван Цанев, Илияна Генова, Ирен Иванчева, Йордан Ефтимов, Калин Донков, Кирил Василев, Мария Вирхов, Методи Джонев, Нели Станева, Никола Петров, Петър Петров, Петър Чухов, Преслава Виденова, Росен Карамфилов, Теа Монева, Хайри Хамдан.

„Има три или четири отличаващи се поетични книги и това е радостна новина. Общата тенденция е към внимателна, премислена направа на книгите, което понякога отнема от мистерията и автентичността на поезията. Тук и там сме свидетели и на една прекомерна бъбривост, на леснина и ефектни хрумки, които само наподобяват опити за стихотворение”, каза поетесата и драматург Мирела Иванова, която е председател на журито, в чийто състав влизат още литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев и писателят Ани Илков.

Двадесет и седемте поети участват в конкурса с общо 29 книги. Най-много от номинациите са от издателство „Жанет 45“, от там са и най-младите предложени автори. Издателствата „Да“ и „Лексикон“ заемат следващите места по брой номинирани поети.

Наградата е инициирана и финансирана от журналистката и дългогодишна ръководителка на Българската редакция в „Дойче веле“ Румяна Таслакова. Идеята е подкрепена от дъщерята на поета – художничката Донка Павлова. Материалният израз на изключително престижното отличие, което ще се връчва всяка година на рождения ден на Константин Павлов – 2 април, включва пластика на скулптура Ангел Станев, грамота и парична сума в размер на 1500 евро.

Стихове на Константин Павлов, в изпълнение на Валентин Ганев и Руси Чанев, ще прозвучат при обявяването на първия носител на наградата на церемонията през идващата събота.

БТА е основен медиен партньор на събитието.

Константин Павлов е роден на 2 април 1933 г. в село Витошко, Пернишко. Учил е право в СУ „Св. Климент Охридски“, работил е като редактор в Радио София (1957-1959), в издателство „Български писател“ (1961-1962; 1964-1965), в. „Литературен фронт“ (1963), Студията за анимационни филми (1965-1966). Следват десет години на принудителна изолация – от 1966 до 1975 г. властта му забранява да работи и да публикува. После постъпва в „Българска кинематография“, създава сценариите за филмите „Спомен за близначката“ (1976, реж. Любомир Шарланджиев), „Чуй петела!“ (1978, реж. Стефан Димитров), „Илюзия“ (1980, Людмил Стайков), „Масово чудо“ (1981, реж. Иван Павлов; забранен за прожекции), „Бяла магия“ (1982, реж. Иван Андонов), „Селцето“ (тв сериал, реж. Иван Терзиев; забранен за излъчване) и др.

Автор е на книгите „Сатири“ (1960), „Стихове“ (1965), „Стари неща“ (избрани стихотворения и киносценарии, 1983). „През 1989 г. излиза поетичният му сборник „Появяване“. Същата година Константин Павлов напуска Съюза на българските писатели и никога повече не членува в други организации или партии. Стиховете му са преведени на френски, английски, испански, немски, полски, руски и други езици. Носител е на Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ (2005) за принос към българската поезия и драматургия и към развитието на гражданското общество у нас. Поетът си отиде от този свят на 28 септември 2008 г., припомнят учредителите на наградата.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Махатма Ганди: Десет принципа за промяна на света

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Това са думите, които...

Димчо Дебелянов – 107 години безсмъртие

*** Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни...

Стани приятел с тъгата

„Така че първото нещо е: никога не потискай. Първото нещо е: какъвто и да е случаят, това е случаят. Приеми го и му позволи...

Уил ДЮРАН: Не бъдете кошче за отпадъци

Уил Дюран е писател, философ и историк. Мъдър човек, изпод чието перо се раждат мисли, буквално заразни за нашето съзнание. Представяме ви съветите на автора...

Да пием по кафе? (видео)

1-ви октомври е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO), на която честваме празника на кафето. Международният ден на кафето е денят, в който...