Магичният Орлин Горанов на 66

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Джентълменът на българската музикална сцена се ражда на 8 август 1957 година

Орлин Горанов е огромна звезда. Публиката го определя като голям артист, защото се справя еднакво успешно и като изпълнител, и като актьор, и като телевизионен водещ.

Джентълменът на българската музикална сцена е роден на 8 август 1957 г. в Берковица. Кариерата му започва още в детска възраст, когато става част от детския хор „Бодра смяна“, за да се присъедини години по-късно към Ансамбъла на армията, където работи до 1985 г.

Роденият под знака на зодия Лъв изпълнител не се задоволява единствено с успехите, които жъне на сцената за популярна музика, затова през 1990 година завършва Музикалната академия с оперно пеене. Още като студент става солист на Пловдивската опера. Така Орлин Горанов е единственият „случай“ в българската музика – звезда както в развлекателната, така и в оперната музика.

„Светът е за двама“ (по текст на Димитър Точев и музиката на Мария Нейкова) е най-известната му песен. Тя се превръща в нещо като негов запазен знак. Записът е направен през далечната 1981 година, но се слуша с удоволствие и днес от представителите на всички поколения.

Доказа, че добре се оправя и с актьорската работа. През 2009 г. се снима във филма „Мисия Лондон“, където се превъплъщава в образа на президент на Република България. По същото време става и член на Ордена на рицарите-тамплиери. От брака си със съпругата му Валя Горанова имат една прекрасна дъщеря, която носи романтичното име Жаклин.

Лауреат е на множество награди, между които Първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен София през 1978 г. с песента „Интимно“, Първа награда на Шлагерфестивал в Дрезден (1981), Трета награда на „Интерталант“ (Прага, 1981), Голямата награда на „Златният Орфей“ (1984), Първа награда с песента „Пътища обратни“ на фестивала „Бургас и морето“. Музика за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други.

„Хайде колкото може по-бързо да загърбим суетата, да живеем живота си хармонично и позитивно и да се обичаме! Само тогава имат смисъл усилията ни“, споделя изпълнителят. И определено има право.

Снимки: Личен архив

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...