Човек не се жени за онзи, който му е откраднал сърцето ~ Фрида Кало

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Фрида Кало е родена на 6 юли 1907 г. в Койоакан, Мексико в семейството на немския евреин Вилхем Кало и испанката с индианска кръв Матилда Калдерон Гонзалес. На 6-годишна възраст се разболява от полиомиелит, левият ѝ крак изсъхва и тя остава инвалид за цял живот. Мечтае да стане лекар, за да лекува телата и душите на хората, увличайки се с младежка страст по Фройд. Фрида е първата мексиканка, преминала курс по психоанализа. На 18 години става жертва на катастрофа и е подложена на тежка операция.

Резултат с изображение за frida kahlo

Прикована към леглото, със силни болки, с метална шина на гръбначния стълб, тя започва да рисува от скука и самота. Това ново поприще я свързва с Диего Ривера. Той е  яростен поддържник на болшевиките в Русия, но и известен майстор на стенописи, синтезирали фовистични и експресионистични елементи с митологията на маите и изкуството на ацтеките. 20 години по-възрастен от Фрида, Ривера става най-важната фигура в живота ѝ – два пъти се жени за него, връзката им минава през страст и предателства. На физическата болка тя се противопоставя с ексцентричност, дрога, алкохол, безброй връзки с мъже и жени.

Фрида Кало създава поредица от автопортрети. Тя е художничката, рисувала най-много себе си: в национален костюм или гола, тайнствено далечна или с отворени рани. В картините си съчетава ярките цветове и простите форми на латиноамериканското изкуство със сюрреалистични техники. „Често са ме питали за това настойчиво присъствие на автопортрета. Когато над главата ти е само твоят образ, той се превръща в натрапчива идея. Да рисувам означаваше да се освобождавам от него“. Живопис като автотерапия. Автопортретите ѝ са пейзажи на душата на границата между реалността и съня. Пикасо, Дюшан и Кандински ѝ се възхищават. „Нито ти, нито аз, можем да нарисуваме една глава като Фрида Кало“ – пише Пикасо до Ривера през 1939 г.

Резултат с изображение за frida kahlo

През същата година в галерия „Рено“ в Париж се открива изложбата „Всичко за Мексико“, на която са представени нейни творби. Автопортретът ѝ, наречен „Поставяне в рамка“, е закупен от Лувъра. В каталога на изложбата Андре Бретон пише: „Изкуството на Фрида Кало е панделка, завързана на бомба“. Хуан Миро я приветства, Макс Ернст я обсипва с възторжени думи. За нея говорят всички, а елегантният ѝ стил очарова парижката публика. Силно впечатлена е и Елза Скиапарели, моделиерката, известна с неконвенциалния си стил, която налага елементи на изненада и шок. Тя създава специално за Фрида роклята „Мадам Ривера“. И Жан – Пол Готие отдава почит на незабравимата мексиканка. Една от есенните му колекции носи името ѝ – по подиума гордо и свободно се движат манекенки със сключени тъмни вежди, сякаш оживяло копие на художничката.

„Моите картини са нарисувани грижливо, не повърхностно, а с търпение. Посланието на моята живопис е болката“. Така обяснява камерните си платна художничката, преживяла 35 операции. През последните десет години от живота си Фрида води интимен дневник, пълен с рисунки, спомени, писма до Диего и спонтанна поезия. В него изкуствоведите търсят шифъра към някои от произведенията ѝ. Умира на 13.07.1954 г. на 47 години.

Резултат с изображение за свещената билка

Представяме ви мисли и пет рецепти от книгата „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ на Ф. Г. Хагенбек в превод на Даниела Радичкова:

„Имай смелостта да живееш, защото да умре може всеки.“
„Човек не се жени за онзи, който му е откраднал сърцето, случва се само в любовните романи или в романтичните филми. В живота оставаме с когото ни се е паднал и нищо не би могло да промени това.“
„Ако знаем точно какво да правим, тогава защо да го вършим? Ако съществуваше само една истина, нямаше да е възможно да се нарисуват стотици платна на една и съща тема…“
„Единственото, което научих от живота, е, че човек не се жени за голямата си любов, нито за онзи, с когото е правил най-страхотния секс. Ала дори да има някой, който да е намерил тези две качества в партньора си – любов и секс – не значи, че непременно е щастлив…“
„…каза на раздяла той и изпрати въздушна целувка на Фрида, а тя я съхрани в сърцето си за времето, когато щеше да го мрази и да иска да го напусне – случваше се поне веднъж месечно, в синхрон с цикличността на любовниците, които идваха с лекотата, с която си отиваха.“
„Всички жени са изключителни. Всяка е моя кръщелница, понеже заслужава. Тъй като аз притежавам дарбата да нося смърт, вие имате дарбата да давате живот. Единствената причина си ти самата. Защото си Фрида, а Фрида е само една. Няма друга по-силна причина от тази…“

Рецепти

МЕКСИКАНСКА ПИЛЕШКА СУПА

Веднъж една от гостенките на Диего – една от ония американки многознайки – ме попита защо в Мексико всяко ястие включва пилешко. Никога не бях се замисляла над това. Пилето е нещо като основата на нашата храна. Ето защо за мен няма съмнение: пилешката супа е мексиканска, без значение дали е създадена от франчулята – със сигурност са купили пилето от пазара „Ла Мерсед“1.

1 средно голямо пиле, около 1 ½ килограма, 2 литра вода, 4 моркова, 2 картофа, 1 стрък целина, 2 скилидки чесън, ¼ глава лук, 2 зърна бахар, ½ чаша ориз, чипс от тортиля, 2 лимона, 1 ситно накълцано люто чушле серано, нарязан кориандър, сол.

Раздробеното на парчета пиле, лукът, чесънът, бахарът и стръкът целина се слагат в тенджера с вода, добавя се сол и се оставя да ври. След като пилето е повряло доста време, добавят се нарязаните на четвъртинки картофи, морковите и оризът. Преди да се поднесе, се добавят накълцаните кориандър и лук и чипсът от тортиля, начупен на парченца. Отделно се слагат нарязаните лимони и наситненото чушле серано.

РЕБЪРЦАТА НА СКЪПИЯ ДОКТОР ЛЕО

Когато идва да ме види, докторчето ми изпраща телеграма, в която пише: „Приготви ми ребърца“. Така зная, че трябва да му направя гозбата, в която се е влюбил, когато e лекувал индианци. Обичам го, той е най-добрият ми приятел.

2 парчета свински ребърца, нарязани така, че всяко ребро да остане отделно, ½ чаена лъжичка смлян кимион, 6 ситно нарязани скилидки чесън, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици свинска мас, 4 чаши вода, 6 цели скилидки чесън, ¼ глава лук на парчета, 8 люти чушлета серано, 1 килограм обелени зелени домати, 8 стръка пресен кориандър, сол и черен пипер за овкусяване.

Кимионът, ситно накълцаният чесън и солта се смесват и със сместа се намазват ребърцата. По въз-можност да се направи ден по-рано, та ароматът да попие хубаво в месото. Ребърцата се поставят в голяма тенджера или в железен котел с вода, докато ги покрие, и се слагат на огъня. Варят се, докато месото може да бъде пробито лесно с вилица. Тогава се вадят от бульона и се пържат в маста 10 минути, пос­ле се оставят настрана. В друга тенджера с вода се пускат целите скилидки чесън. Когато водата заври, се добавят чушлетата и лукът и се оставят да врят 5 минути. Добавят се зелените домати и се вари още 5 минути. След това всичко се намачква в хаванчето, докато стане на пюре. Към тази смес се прибавят 2 чаши от бульона, където е вряло всичко, и се слага прясно смленият кориандър. Ако сосът е гъст, се разрежда с малко вода.

В голям тиган се затоплят 2 супени лъжици от мазнината, в която са се пържили ребърцата, добавя се пюрето, покрива се и се оставя да ври 10 минути. Към тази каша се притурят ребърцата, подправя се със сол и черен пипер, всичко се разбърква добре и се оставя на бавен огън за 20 минути.

ГОЩАВКАТА ЗА ТРОЦКИ И БРЬОТОН

Козобрадкото обичаше да го изненадвам. Нямаше много какво да кажа, понеже Диего ми отнемаше думата, както и на всеки друг в близост до Троцки, ето защо аз само готвех; чрез подправките можех да му кажа повече, отколкото с думи, какво разбирам под един по-добър свят. Двамата исках­ ме единствено това: светът да стане по-добър. Кой ли не желае подобно нещо!

Червен мексикански луциан с кориандър

1 червен мексикански луциан, над 2 килограма, измит и почистен от люспите, 8 чаши ситно нарязан кориандър, 5 мариновани люти чушки, нарязани на едро, 2 големи глави лук, нарязани на кръгчета, 4 чаши зехтин, сол и черен пипер.

Отстрани на рибата се правят три разреза, за да поеме добре подправките. В тиган или в разлат съд се приготвя канапе за рибата с половината от нарязания на ситно кориандър, половината от лютите чушки и половината от лука; залива се с половината от зехтина и се подправя със сол и черен пипер. Рибата се поставя върху канапето и се покрива със слой от останалите люти чушки, кориандър и лук. Залива се с другата половина от зехтина. Слага се за около 40 минути в предварително загрята на около 200 граду-са фурна и от време на време се облива със соса, за да не изсъхне. Поднася се в същия съд.

МЕКСИКАНСКА ЗАКУСКА

Онова, което най-много ми липсва от Мексико, когато пътувам, е събуждането сутрин с аро-мата на кафе с канела и на мазнината в тигана, където се пържи хубава закуска. Това е началото на един нов ден, както и спомен колко прекрасен е бил вчерашният.

Яйца на очи по мексикански

½ чаена чаша олио, 4 яйца, 4 тортили, 2 домата от консерва, щипка риган, 1–2 люти чушлета чиле де арбол, печени направо на пламъка, 1 супена лъжица нарязан на кръгчета лук, ¼ чаена лъжичка ситно на-рязан чесън, сол.

Доматите се смилат с ригана, лютите чушлета и чесъна и им се добавят сол и малко вода. Тортилите се пускат за малко в горещото олио да омекнат, но да не добиват златист цвят. Отделно, две по две се пържат яйцата, като се внимава жълтъкът да не се разтече. Тортилите се слагат по една в чиния, отгоре се поставят пържените яйца и се заливат с топлия доматен сос. Накрая се добавя нарязаният на кръгчета лук.

САНГРИТА

Тази рецепта за сангрита ми е от едно пътуване с Мъри. Тогава той ме научи, че трябва да пия текилата си със сладко-кисела напитка. Харесвам текилата чиста, също като мъжете; това винаги ми е служило, за да впечатлявам гринговците, когато идват при Диего.

2 люти чушки анчо, 2 супени лъжици нарязан лук, 2 чаши портокалов сок, ½ чаша сок от зелен лимон, сол.

Изпечените и почистени от влакната и семето люти чушки анчо се варят 2 минути, след което се оставят да престоят 10 минути. Лукът, портокалови-ят сок и сокът от зеления лимон се смесват и заедно с лютите чушки се сипват в блендер или в хаванче и се правят на пюре; посолява се. При желание може да се прибави още сок от портокал, зелен лимон или домати.

Сангритата е жената. От нея лъха на подправки и лук. Тя придава цвят и огън на мъжкаря текила. Двамата заедно са в съвършена хармония.

Как ми се иска и аз да съм така с моя Диегито. Само че той може да е мой приятел, син, любов-ник, колега, ала никога мой съпруг. Най-лошата ми злополука, след катастрофата с трамвая, е той.

Заглавна снимка: Huffington Post

Димитър Янков, ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Музика от любов за любовта: Имре Калман

Детството и младостта на Имре Калман (1882- 1953) са белязани от мизерията – баща му, търговец, изгубва състоянието си на борсата. Талантът на малкия...

Режисьорът Тим Бъртън сподели, че се страхува от изкуствения интелект

Режисьорът Тим Бъртън разкри по време на откриване на изложба с негови творби в Лондон, че се страхува от изкуствения интелект (ИИ), предаде Асошиейтед прес. Въображението на...

След децата цвeтята са най-красивото творение на Бог ~ Криситиан Диор

Кристиан Диор се ражда на 21 януари 1905 година в Гренвил, Франция. Родителите му били богати производители на тор и искали той да стане...

Стефка Янорова в забавна комедия за любовта, самотата и вторите шансове

"Две обиколки на парка" от Мърей Шизгал е премиерното заглавие в афиша на Театър "Българска армия" - на 24 и 25 октомври на сцена...

За всяка самота си има утре

ЗА ВСЯКА САМОТА СИ ИМА УТРЕ от Мария Лалева Понеже не обичам да мълча, усмихвам се и плаша със въпроси, не пий на екс със мойта самота. Надпивала е...