Художникът трябва да гледа само велики неща ~ Иля РЕПИН (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

За и от твореца, създал „Бурлаци на Волга”, роден на днешния ден преди 173 години

Едва ли има ценител на изкуството, който не би разпознал великолепните платна „Бурлаци на Волга” и „Запорожки казаци пишат писмо до турския султан”. И, разбира се, да не знае името на техния автор – Иля Репин. Един от най-талантливите и плодовити руски художници от втората половина на XIX и началото на ХХ век е роден на днешния ден, 5 август, през далечната 1844 г.

Момче на 13 години, Иля започва да учи живопис в родния си град Чугуев, Харковска област, а през 1863 г. вече е студент в Художествената академия в Сакт Петербург. Само шест години по-късно е отличен със златен медал за своята картина „Йов и неговите приятели”, а през 1872-а – и с голям златен медал за програмата „Възкресението на дъщерята на Иаир”.

Репин е не само виден живописец, а и преподавател, академик от Императорската академия за изобразително изкуство. Негови ученици са именити руски художници като Серов, Малявин, Кустодиев, Грабар, Куликов…

Още с първите си професионални творби през 70-те години на XIX век Иля Репин се превръща в ключова фигура от руския реализъм. Успява да намери ключа към изобразяването на окръжаващата среда в цялото й разнообразие; да обхване съвременността с всички нейни компоненти, да се докосне до теми, които вълнуват общественото съзнание и да реагира на злобата на деня. Прави мащабни платна и множество портрети на свои съвременници. Най-често рисува Лев Толстой – известни са 12 портрета на автора на „Война и мир”, дело на Репин.

Художникът обича да пътешества и да пренася живия живот в своите картини. Именно при едно от тези пътувания се ражда и прочутата „Бурлаци на Волга”. Според изкуствоведа В. В. Стасов, творчеството на Репин е „енциклопедия на постреформена Русия”.

Последните 30 години от живота си живописецът прекарва в своето имение във Финладния. Продължава да работи, макар вече на така интензивно. Преди да си отиде на 29 септември 1930 г., се обръща към библейските сюжети. Освен това пише очерци и спомени, събрани в книгата „Далечното близо”.

Спомняме си за великия художник и мислител с цитати от неговата мемоарна книга:

„Такава е съдбата на полуобразовните народи, такава е и съдбата на личностите: те винаги робуват на по-просветените и се преструват, угаждайки на господстващите вкусове и установените положения.”

„Различаваме два типа гении в изкуствата на всяка епоха. Първият гений е новатор: той дава началото на нов вид изкуство, притежава качествата на изобретател и често остава непризнат; това е самобитна натура от висша степен; човек на големите крайности, той открива епохата. Вторият гений е всеобхватна натура, способна да изрази изкуството си и своето време в неговата цялост; неговите оценки са плод на голяма подготовка – той завършва епохата така, че никой след него да не може да продължи по този начин.”

„Нужна е специална подготовка, за да разбереш плодовете на науката и да им се наслаждаваш – никой не би оспорил това. Почти същото може да се каже и за музиката. Кой не е виждал скуката от Бетовен, изобразена върху лицата на хора с примитивен вкус и никакъв интерес към музиката? Случвало ми се е да давам за пример платна на Рембранд, Веласкес и Тициан и насреща си да виждам ококорени очи, които не могат да повярват на думите ми, че това са забележителни произведения на живописта.”

„Човекът без убеждения е глупак, а без принципи – безполезен и  нищожен.”

„Най-благотворната и полезна за човечеството идея бързо се превръща в божие наказание за един народ, ако е прокарана по принуда от правителство на зависима държава.”

„На истинския художник му е необходимо колосално развитие, ако той наистина осъзнава своя дълг – да бъде достоен за своето призвание.”

„За да създаде нещо добро, художникът трябва да гледа само велики неща.”

„И при гениален талант само великите труженици могат да постигнат абсолютно съвършенство в изкуството. Скромната способност да се трудиш е базата на всеки гений.”

 „Човек може да е безсмъртен благодарение на изначалната си любов към свободата.”

Борис Белев

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Музика от любов за любовта: Имре Калман

Детството и младостта на Имре Калман (1882- 1953) са белязани от мизерията – баща му, търговец, изгубва състоянието си на борсата. Талантът на малкия...

Режисьорът Тим Бъртън сподели, че се страхува от изкуствения интелект

Режисьорът Тим Бъртън разкри по време на откриване на изложба с негови творби в Лондон, че се страхува от изкуствения интелект (ИИ), предаде Асошиейтед прес. Въображението на...

След децата цвeтята са най-красивото творение на Бог ~ Криситиан Диор

Кристиан Диор се ражда на 21 януари 1905 година в Гренвил, Франция. Родителите му били богати производители на тор и искали той да стане...

Стефка Янорова в забавна комедия за любовта, самотата и вторите шансове

"Две обиколки на парка" от Мърей Шизгал е премиерното заглавие в афиша на Театър "Българска армия" - на 24 и 25 октомври на сцена...

За всяка самота си има утре

ЗА ВСЯКА САМОТА СИ ИМА УТРЕ от Мария Лалева Понеже не обичам да мълча, усмихвам се и плаша със въпроси, не пий на екс със мойта самота. Надпивала е...