Магията на свежия корен

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Многобройните здравословни ползи на джинджифила

Джинджифилът е една от подправките, за които ви препоръчвам винаги да имате под ръка в кухнята. Не само, че е прекрасна добавка към ястията ви (особено в комбинация с чесън), но и има медицински свойства – достатъчно на брой, за да запълнят няколко книги.

Свежият корен от джинджифил се съхранява лесно във фризера. Ако усетите, че ви се гади или стомахът ви е разстроен, смелете малко количество от него (с размер колкото нокътя на пръста ви) и го изяжте. Ще се удивите на облекчението, което ще ви донесе. Но това е само началото.

Използването на джинджифил за лечебни цели е известно от поне 2000 години в култури от целия свят. Макар че произхожда от Азия, джинджифилът се цени високо в Индия, Средния изток, Африка, Карибите и други региони.

Най-широко използваната лечебна част на растението е коренището – подобното на корен стъбло, което расте под земята. То е богат източник на антиоксиданти, включително гингероли, шогаоли, зингерони и други. Всъщност, джинджифилът притежава широка гама от антибактериални, противовирусни, антиоксидантни и противопаразитни свойства, като това са само няколко от 40-те и повече негови фармакологични действия.

Резултат с изображение за ginger

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които могат да си съперничат с нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

Например, (подобно на много други естествени съставки в растенията) джинджифилът има противовъзпалително действие, което го прави ценно средство за облекчаване на болката. Проучване проведено през 2001 година показа, че маслото от джинджифил е спомогнало за намаляването на болките в коленете у хора страдащи от остеоартрит.

През 2013 година друго проучване разкри, че при жените атлети всекидневното приемане на три грама джинджифил или канела (тоест, по-малко от чаена лъжичка) значително намалява болките в мускулите. Смята се дори, че джинджифилът е също толкова ефективен, колкото и ибупрофена в намаляването на менструалните болки при жените.

Потенциалът на джинджифила като средство за облекчаване на болката се разпростира надалеч. Освен, че помага при болки в мускулите и ставите, джинджифилът доказано намалява силата на мигренните болки в главата – също като лекарството за мигрена Суматриптан, само че с по-малко странични ефекти.

Резултат с изображение за ginger

Друго наскоро проведено проучване, представено по време на Международната конференция на американското торакално общество, разкри, че добавянето на съставки на джинджифила към изопротеренол – вид лекарство за астма наречено бета-агонист – подобрило бронхоразширителния му ефект.

Тъй като джинджифилът подобрява разширяването на бронхите, той може да предложи една много по-безопасна алтернатива, или поне допълнение, на съществуващите в момента на пазара лекарства за астма.

Джинджифилът изглежда като обещаващо средство в борбата с рака и диабета. Антивъзпалителните свойства на джинджифила несъмнено го правят полезен в борбата с множество възпалителни болести, включително рака. Действително, проучване публикувано в „Британското списание по хранене” (British Journal of Nutrition) демонстрира антиканцерогенното действие (ин витро и ин виво) на джинджифила, излагайки тезата, че той може да бъде ефективно средство в справянето с рака на простатата.

Друго проучване показва, че джинджифилът има антитуморно действие, което може да спомогне за унищожаването на трудни за лечение видове рак, като този на белите дробове, яйчниците, дебелото черво, гърдата, кожата и панкреаса. Нещо повече, тъй като джинджифилът спомага за предотвратяването на токсичния ефект от приемането на много вещества (включително лекарства за рак), може да бъде използван като допълнение към традиционните методи за лечение на рак.

Резултат с изображение за ginger

Що се отнася до диабета, джинджифилът изглежда е полезен както превантивно, така и терапевтично благодарение на влиянието му върху отделянето и действието на инсулина, както и подобрението, което оказва, върху метаболизма на въглехидратите и липидите.

Според един подробен преглед, провеждането на клиничен експеримент довело до извода, че след консумирането на три грама прах от сух джинджифил в продължение на 30 дни при участниците с диабет се забелязало значително понижение на кръвната глюкоза, триглицеридите, общия холестерол и LDL холестерола. Смята се, че джинджифилът има положителен ефект върху диабета защото възпрепятства ензимите в метаболизма на въглехидратите, повишава отделянето и чувствителността на инсулина и подобрява липидния профил.

Джинджифилът има защитен ефект срещу усложненията в диабета, като защитава включително и черния дроб, бъбреците, централната нервна система и очите на болния от диабет.

Той е едно от най-добрите природни помощни средства при страдащите от прилошаване по време на пътуване или от гадене (например по време на бременност или химиотерапия). Ако и вие сте един от тях, то джинджифилът трябва да се превърне в основна съставка на диетата ви.

Резултат с изображение за ginger

Проучвания показват, че:

всекидневното приемане на един грам джинджифил може да спомогне за намаляването на гаденето и повръщането при бременните жени, като е доказано, че джинджифилът върши по-добра работа от плацебото в облекчаване на сутрешното гадене;

всекидневното добавяне на джинджифил към менюто намалява силата на причиненото от химиотерапия прилошаване;

джинджифилът може да спомогне за намаляване на повръщането и понижаване на други симптоми на прилошаването при пътуване.

Джинджифилът, също така, е задължителен за страдащите от стомашно разстройство, като не просто облекчава болката. Джинджифилът подпомага стимулирането на изпразването на стомаха без никакви странични ефекти и е антиспазматичен агент, което обяснява благоприятния му ефект върху чревния тракт. В допълнение, джинджифилът възпрепятства бактерията H. pylori, което, от своя страна, спомага за предотвратяване появата на язва, като в същото време защитава стомашната лигавица.

Джинджифилът е усилващо метаболизма вещество, което може временно да увеличи термогенезата в тялото ни – процес, при който тялото ни изгаря натрупаните мазнини, за да създаде топлина – като влияе благоприятно върху общия метаболизъм и натрупването на мазнини. Проучвания показват, че консумирането на термогенни съставки като джинджифила може да засили метаболизма ни с до 5 процента и да увеличи горенето на мазнини с до 16 процента.

Джинджифилът може дори да спомогне за осуетяването на спада в скоростта на метаболизма, който често се наблюдава по време на сваляне на килограми. Това предполага, че джинджифилът може да бъде полезен по време на сваляне на килограми. Това, обаче, не е всичко. Според проучвания проведени от GreenMedInfo, джинджифилът има също следните ползи:

подобрява когнитивната функция при жените на средна възраст;

подобрява преработването и усвояването на мазнините;

облекчава артритните болки точно толкова, колкото и Индометацина – противовъзпалително лекарство, което често се използва за тяхното лечение;

намалява уврежданията и загубата на паметта свързани с мини удара;

осигурява защита срещу респираторните вируси;

осигурява защита срещу токсичното влияние на химикали в околната среда като, например, парабените;

предотвратява и лекува затлъстял черен дроб, когато не е причинен от алкохолизъм;

осигурява защита срещу увреждащия ДНК ефект от радиационното облъчване;

намалява световъртежа;

спомага за предотвратяването на инфаркт;

помага при устойчиви на третиране с лекарства бактериални и гъбични инфекции;

помага при борбата с бактериалната диария.

Многобройните доказано здравословни ползи на джинджифилаЧай от джинджифил, пресен джинджифил или екстракт: как е най-добре да консумираме джинджифил?

Отговорът на въпроса зависи от това за какво ще използвате джинджифила. Ако имате сериозен здравословен проблем, обърнете се към опитен човек в сферата на природното здраве, който ще ви насочи към правилните дозировки и форми на приемане. За да използваме най-мощните медицински свойства на джинджифила ще ни трябва екстракт, но терапевтична полза можем да извлечем и от пресния, дори от изсушения джинджифил.

Резултат с изображение за ginger

Много хора обичат да пият чай от джинджифил всеки ден и това наистина е един от най-лесните начини да го консумираме. За да приготвите чай от пресен джинджифил, просто отрежете няколко сантиметра от корена на джинджифила и го потопете в гореща вода. Можете също така да обелите корена с помощта на нож за белене и след това да го нарежете на тънки резени (или да го настържете или смелите) – по този начин той може да се прибави и към чай и към различни ястия. Няма да сгрешите ако добавите малко джинджифил към пържени ястия приготвени с малко мазнина в дълбок тиган или дори към любимата си домашна пилешка супа.

Необелен, пресният джинджифил може да бъде съхраняван в хладилник поне три седмици или във фризер – в продължение на шест месеца или дори по- дълго, което го прави невероятно лесен за използване по всяко време.

Пробвайте да добавите пресен джинджифил и други сгряващи подправки като канела, например, към чаша чай сутрин, вечер или след ядене… и вижте дали ще забележите някои от здравословните ползи, които описах по-горе. Можете дори да пробвате да добавите една чаена лъжичка органичен джинджифил на прах на около четири литра изстуден чай, за да увеличите силата и здравословния му потенциал.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Обичам те, защото си признавам

*** Страшни са твоите игрички. Убиецът не е виновен още. Като във филм на Алфред Хичкок, със нож, пронизващ писък нощен се вмъкваш. Като ангел шестокрилен, лек полъх от небесното...

Едуар Мане – художникът извън шаблона (видео)

На днешния ден, 30 април, през 1883 година, Едуар Мане напуска светът на живите, за да се пренеса в незабравата. Като приятел на Бодлер е...

Актьорът Руси Чанев ще получи „Аскеер“ за цялостен принос към театъра (всички номинирани)

Академия "Аскеер" обяви номинациите си за театралните награди за 2023 г., които по традиция ще бъдат връчени на 24 май в театър "Българска армия"....

Никол Кидман получи награда за цялостни постижения в киното (снимки/видео)

Актрисата Никол Кидман получи наградата за цялостни постижения на Американския филмов институт. На церемонията в "Долби тиътър" в Лос Анджелис Морган Фрийман обяви, че...

Ева и Адолф – брак и обет за вярност, часове преди смъртта

На 29 април 1945 г. Адолф Хитлер се жени за Ева Браун в Берлин и в завещанието си посочва за свой приемник адмирал Карл...