Маестро Енио Мориконе на 91 (ЦИТАТИ/МУЗИКА)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Избрани мисли от знаменития композитор

Мориконе пише музика за филми на режисьори от ранга на Роман Полански, Оливър Стоун, Брайън Де Палма, Джон Карпентър, Куентин Тарантино.

Първата си голяма награда – Nastro d’Argento, получава през 1970 г. за музиката си към филма „Представи си една вечер на вечеря“. Година по-късно идва ред и на втората – за „Сако и Ванцети“. През 1979 г. е номиниран за пръв път за „Оскар“ за музиката към „Райски дни“. През 1986 г. – за „Мисията“, през 1987 г. – за „Недосегаемите“, и през 2001 г. – за „Малена“. С голямата награда на филмовата академия на САЩ – „Оскар“ за цялостно творчество, Енио Мориконе е удостоен през 2007 г.

Резултат с изображение за ennio morricone

Маестрото споделя:

Музиката може да утеши, особено хората с чувствителна душа, които още не са се отучили да чувстват, изпитват състрадание и преживяват, без да са се превърнали в циници.

Какво слушам когато искам да си подобря настроението – красива музика и нищо повече. Но когато съм у дома, аз не я слушам, аз я създавам.

Когато създавам музика за филми от различен жанр, аз отново се прераждам, обновявайки своето майсторство. И нямам някакви конкретни предпочитания. Просто помня хубавата музика от филмите, и за мен не е важно дали тези филми са постигнали успех или не.

Музиката прилича на луксозен ластик, който може да се разтяга в различни посоки и да се адаптира според изискванията.

Музиката наистина може много, но, уви, само на теория. Навярно, ако всички пееха и свиреха, на земята не би имало войни и международни конфликти. Но ние прекрасно знаем, че това е утопия.

Не мога да надникна в бъдещето и обективно да оценя това, което съм направил досега. А субективно, честно казано, доволен съм от всичките си произведения. Във всеки филм е вложен много труд, и аз не мога да назова един или даже десет, които считам за най-добри. За мен те са като деца – всички са хубави.

Докато чувствам страст и удоволствие да пиша музика, ще продължа. Концертите са различни от истинската ми професия. Те са обусловени до голяма степен от композиторската ми дейност.

Снимки: enniomorricone.org

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ни учат как да обичаме

„Има само една трудност в това да бъдеш мъж. Не ни учат как да обичаме. Когато една жена ни обича, това ни сломява и...

Гледаме „Да обичаш на инат“ по БНТ в памет на Николай Волев

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години. Българската национална...

Българско кино: „А сега накъде?“ е филм за тържеството на любовта

На днешния ден през далечната 1988 година е премиерата на филма "А сега накъде?". Режисьор е знаменитият Рангел Вълчанов. В ролите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова,...

Артър Милър: Предателството е единствената истина, която остава до края

Той остава в историята на театъра с пиеси като „Всички мои синове”, „Смъртта на търговския пътник” и „Поглед от моста”. Носител е на „Пулицър”...

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." - Ромен Гари Ромен Гари е един от големите френски писатели на XX век. Роден е...