27-и София Филм Фест. Информационен ден на МЕДИА

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Творческа Европа“ е програмата на Европейския съюз, която подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор

27-ият София Филм Фест бе открит на 16 март в Зала 1 на НДК и ще очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 г. Предварителна програма стартира още на 9 март в Дома на киното и Чешкия център с ретроспективи и специалния конкурс „СФФ Тийн“, а фестивалните прожекции продължават в София, Пловдив, Бургас и Варна до 6 април 2023. Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. Очакваме да посрещнем авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ МЕДИА на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

По време на най-голямото кино събитие в страната – София Филм Фест, бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ в България заедно с офисите на програмата в Гърция, Сърбия и Хърватия ще предложат, в рамките на София миитингс, информационно събитие посветено на европейското финансиране на филмовата индустрия.

„МЕДИА инфо ден. Европейска подкрепа за аудиовизуалната индустрия – конкурси, статистика, добри практики, въпроси и отговори“ е темата на представянето, което ще се състои на 25 март от 11:30 часа, в Гранд-хотел София, зала „Сердикa“.

„Творческа Европа“ е програмата на Европейския съюз, която подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор. От 2021 г. до 2027 г. програмата разполага с 2,44 милиарда евро за подкрепа на проекти, с цел достигане до нови публики, насърчаване на обмена на умения и знания и укрепването на капацитета на културните и творческите организации.

Линк към събитието

Участници:

Мартина Петрович – Директор на Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ Хърватия

Мартина е завършила магистратура по “Международни отношения” и бакалавър “Психология”. Тя е натрупала по-голямата част от трудовия си опит в Министерството на културата, като отговаря за различни програми за културен обмен между Хърватия и други страни, също така, за организиране на хърватско представяне на филми по време на международни филмови фестивали в Берлин и Кан. От 2008 г. тя участва активно в създаването на Хърватския аудиовизуален център, където работи и в момента, след като бива избрана от Европейската комисия за ръководител на бюро на MEDIA Хърватия. Като ръководител на бюрото на MEDIA Хърватия (днешното бюро Creative Europe – MEDIA Office Хърватия), Мартина Петрович участва активно в организирането на иновативни презентации / работни срещи, които показват постоянен интерес към програмите на MEDIA и винаги са добре възприети от голям брой хърватски и европейски участници.

Анна Касимати – Директор на Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ Гърция

Анна е мениджър на бюрото на програмата в Гърция, както и ръководител на офиса за изследвания и програми в гръцкия филмов център. В обхвата на работата й са отговорности свързани с изпълнението, оперативните дейности, мониторинга и мениджмънта на одобрени проекти по NSRF (Национална стратегическа референтна рамка) и други европейски фондове. Има бакалавърска степен по комуникации, магистратура по комуникационна политика и 15 годишен опит в областта на изследванията и анализа в културата и аудиовизуалната политика.

Уна Домазетоски – Директор на Бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ Сърбия

Уна завършва гимназия в Белград, а висшето си образование във Факултета по хуманитарни и социални науки на Университета в Патрас, Гърция. По-късно отново в Белград завършва и Мениджмънт на културата и медиите във Факултета за театрално изкуство. Работи в международния отдел на филмовия център в Сърбия от 2005, а от януари 2022 е ръководител и на бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ – Сърбия.

Камен Балкански – Директор на „Бюро Творческа Европа – МЕДИА“ България

Камен има магистърска степен по История на изкуството (НХА). От 1997 г. до 2002 г. е изпълнителен директор на фондация „ЦИС“ (отговарящ за финансовото и програмно планиране, както и за сътрудничеството с български и международни културни и неправителствени организации). От 2002 г. до 2003 г. е гост-лектор в Националната художествена академия в София. През 2002 г. той става административен директор на телевизия „MM“, а от 2004 до 2006 г. със същия телевизионен оператор става съветник на изпълнителния директор. През 2004 г. е назначен на длъжността ръководител на Бюро МЕДИА България, а през 2015 г. за изпълняващ длъжността директор на Националния филмов център (2015-2017г. и 2021-2022г.). Понастоящем той е ръководител на бюро „Творческа Европа – МЕДИА“ в България.

Десислава Панчева – ръководител на „Бюро Творческа Европа – Култура“ България

Десислава Панчева е завършила „Фотография и визуални изкуства“ в Института за мода и дизайн в Италия, живяла е в Англия. Винаги е искала да се занимава с изграждането на образ пред камера, но споделя, че практиката, която я е изградила не идва от образованието й.

От 2019 година Деси оглавява офис „Култура“ на европейската програма „Творческа Европа“ и вече е с нов поглед върху културните политики и тяхното финансиране.

На заглавната снимка Камен Балкански – бюро Творческа Европа МЕДИА – България, поздравява организатори и публика (сн. СФФ)

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ралф Уолдо Емерсън: Завистта е невежество, подражанието е самоубийство

Емерсън е основоположник на движението трансцедентализъм, чиято идея е, че светът е нещо много повече от това, което човек вижда и възприема. Един от...

Коя е Елиза от музикалното произведение на Бетовен?

Лудвиг ван Бетовен е немски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма и романтизма. Смятан за един от...

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...