Двукратният носител на „Оскар“ Ханс Цимер купи легендарно студио в Лондон (видео)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Би Би Си наскоро обяви продажбата на звукозаписните си студия „Мейда Вейл“ (Maida Vale) в Лондон, в които през последния век са свирили култови групи и музиканти, съобщава „Сега“. Сред новите собственици е германският композитор и двукратен носител на „Оскар“ Ханс Цимер, известен с работата си над филми като „Цар Лъв“ и „Дюн“.

Оповестявайки продажбата, компанията посочи, че е продала студиата на Цимер, дългогодишния му бизнес партньор Стивън Кофски и британските продуценти Тим Бивън и Ерик Фелнър. Миналата година студиата „Мейда Вейл“ бяха обявени за продан за 10,5 милиона лири (13,3 млн. долара). От Би Би Си сега не съобщават окончателната стойност на сделката.

Компанията придобива сградата през 1933 г., превръщайки най-големия комплекс за ролкови кънки в страната в седем звукозаписни студиа. Тук постоянно се помещава Симфоничният оркестър на Би Би Си, а по време на Втората световна война сградата е използвана като основно място за радиопредавания по време на германските въздушни нападения.

През студиата Maida Vale, които се намират в едноименния квартал на Западен Лондон, през годините са преминали не една и две легенди на рок и поп музиката като „Бийтълс“, „Лед Цепелин“, Дейвид Боуи, Адел, Дъсти Спрингфийлд, Бионсе, за да запишат свои изпълнения на живо за радио Би Би Си.

Между 1967 и 2004 г. в тях се провеждат и легендарните Peel Sessions на диджея и радиоводещ Джон Пийл. Предаването е излъчвано в продължение на четири десетилетия по Рейдио 1.

През 2018 г. Би Би Си обяви плановете си през 2025 г. да премести музикалните си студия на територията на Олимпийския парк в Източен Лондон, предизвиквайки по това време критиките от страна на някои носталгично настроени фенове.

65-годишният Ханс Цимер е автор на музиката за десетки холивудски филми, сред които „Гладиатор“, „Карибски пирати“, „Тънка червена линия“, „Рейнман“,  „Шифърът на Леонардо“, „Последният самурай“, „Телма и Луиз“, „Пърл Харбър“, „Цар Лъв“ и „Дюн“. Последните два му носят награди „Оскар“ през 1995 и 2022 г., като е бил номиниран общо 12 пъти. Има и четири „Грами“ и три „Златен глобус“. Работи над седем филма с Кристофър Нолан, сред които са „Интерстелар“, „Генезис“, трилогията за Батман и „Дюнкерк“.

Относно закупуването на „Мейда Вейл“ Цимер каза, че за първи път е имал възможност да работи в студиата преди 45 години. Сега желанието му е да ги превърне в „място, което вдъхновява, учи, служи технологично на изкуството и човечеството и дава на бъдещите поколения същите възможности, каквито е имал той – да творят и да не се отказват“.

„Все още си спомням силното привличане, желанието да докосна стените, сякаш това щеше да ми позволи по някакъв начин да се свържа с артистите, чиято необикновена музика ежедневно е звучала между тях“, споделя композиторът, цитиран от в. „Гардиън“. „Това беше място на революционна наука в служба на изкуството, място, което те вдъхновяваше да дадеш най-доброто от себе си, място, където музиката се изпълняваше денонощно и изкуството се приемаше сериозно. От хората и за хората“, допълва Цимер.

Снимка: Platiniumlist.net

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Неподправеният благодетел: Евлоги Георгиев

Роденият на днешния ден Евлоги Георгиев дарява 6 милиона лева и имот, за да се издигне храм на знанието. Можел е да ги изхарчи...

Това ми стига

АЛИКАНТЕ Един портокал на масата. Роклята ти – на пода. A ти – в леглото ми. Прекрасни мигове на настоящето. Свежестта на нощта. Топлината на моя живот. Жак Превер АRTday.bg  

В 30 фигури великолепният Павел Койчев разказва историята на човека (снимки)

През 2019 г. зала "Райко Алексиев" на СБХ бе изпълнена с едно цялостно произведение на Павел Койчев - подобно на предходните му изложби "Нещо...

Разкази на режисьора Педро Алмодовар излизат на български език

Тази книга е най-близка до фрагментирана автобиография, непълна и донякъде криптирана. Все пак вярвам, че читателят ще добие максимална представа за мен като филмов...

Махатма Ганди: Десет принципа за промяна на света

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Това са думите, които...