Двукратният носител на „Оскар“ Ханс Цимер купи легендарно студио в Лондон (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Би Би Си наскоро обяви продажбата на звукозаписните си студия „Мейда Вейл“ (Maida Vale) в Лондон, в които през последния век са свирили култови групи и музиканти, съобщава „Сега“. Сред новите собственици е германският композитор и двукратен носител на „Оскар“ Ханс Цимер, известен с работата си над филми като „Цар Лъв“ и „Дюн“.

Оповестявайки продажбата, компанията посочи, че е продала студиата на Цимер, дългогодишния му бизнес партньор Стивън Кофски и британските продуценти Тим Бивън и Ерик Фелнър. Миналата година студиата „Мейда Вейл“ бяха обявени за продан за 10,5 милиона лири (13,3 млн. долара). От Би Би Си сега не съобщават окончателната стойност на сделката.

Компанията придобива сградата през 1933 г., превръщайки най-големия комплекс за ролкови кънки в страната в седем звукозаписни студиа. Тук постоянно се помещава Симфоничният оркестър на Би Би Си, а по време на Втората световна война сградата е използвана като основно място за радиопредавания по време на германските въздушни нападения.

През студиата Maida Vale, които се намират в едноименния квартал на Западен Лондон, през годините са преминали не една и две легенди на рок и поп музиката като „Бийтълс“, „Лед Цепелин“, Дейвид Боуи, Адел, Дъсти Спрингфийлд, Бионсе, за да запишат свои изпълнения на живо за радио Би Би Си.

Между 1967 и 2004 г. в тях се провеждат и легендарните Peel Sessions на диджея и радиоводещ Джон Пийл. Предаването е излъчвано в продължение на четири десетилетия по Рейдио 1.

През 2018 г. Би Би Си обяви плановете си през 2025 г. да премести музикалните си студия на територията на Олимпийския парк в Източен Лондон, предизвиквайки по това време критиките от страна на някои носталгично настроени фенове.

65-годишният Ханс Цимер е автор на музиката за десетки холивудски филми, сред които „Гладиатор“, „Карибски пирати“, „Тънка червена линия“, „Рейнман“,  „Шифърът на Леонардо“, „Последният самурай“, „Телма и Луиз“, „Пърл Харбър“, „Цар Лъв“ и „Дюн“. Последните два му носят награди „Оскар“ през 1995 и 2022 г., като е бил номиниран общо 12 пъти. Има и четири „Грами“ и три „Златен глобус“. Работи над седем филма с Кристофър Нолан, сред които са „Интерстелар“, „Генезис“, трилогията за Батман и „Дюнкерк“.

Относно закупуването на „Мейда Вейл“ Цимер каза, че за първи път е имал възможност да работи в студиата преди 45 години. Сега желанието му е да ги превърне в „място, което вдъхновява, учи, служи технологично на изкуството и човечеството и дава на бъдещите поколения същите възможности, каквито е имал той – да творят и да не се отказват“.

„Все още си спомням силното привличане, желанието да докосна стените, сякаш това щеше да ми позволи по някакъв начин да се свържа с артистите, чиято необикновена музика ежедневно е звучала между тях“, споделя композиторът, цитиран от в. „Гардиън“. „Това беше място на революционна наука в служба на изкуството, място, което те вдъхновяваше да дадеш най-доброто от себе си, място, където музиката се изпълняваше денонощно и изкуството се приемаше сериозно. От хората и за хората“, допълва Цимер.

Снимка: Platiniumlist.net

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пенчо Славейков: Всичко, което са прави за народа без народа, не е праведно, не е законно

Пенчо Славейков е един от големите български интелектуалци. Творчеството му е необятно, обхващащо от реалистични поеми с граждански мотиви до дълбоко философски и индивидуалистични...

АЛФРЕД АДЛЕР | Смисълът е в нашата връзка със света

Алфред Адлер е роден във Виена през 1870 г. в принадлежащо към средната класа семейство на евреин-търговец. Завършва медицина във Виенския университет през 1895...

„Шлагерменът“ Стефан Димитров на 75 (видео)

Стефан Димитров завършва Теоретико-композиторски и диригентски факултет в БДК (днешната НМА “проф. Панчо Владигеров”) през 1977 г. През 90-те години заема отговорни ръководни постове:...

Ретроспективна изложба в Националната галерия: 90 години от рождението на Васил Чакъров

Ретроспективната изложбата на Васил Чакъров (1934 - 2018), с предоставени от неговите наследници произведения, представя художника в областта на живописта, графиката и рисунката чрез...

ЯН ФЛЕМИНГ | Цигари, алкохол и много книги…

Роден е на днешния ден, 28 май 1908 г. в Мейфеър, Лондон в семейството на консерватора и член на парламента Валънтайн Флеминг. Учи в...