Хореографът Ан Турние: „С  „Малкият принц” помагаме на възрастните да върнат детските си сърца”

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Точно преди 80 години, през 1943-а в Ню Йорк, се ражда една от най-обичаните и вдъхновяващи книги за деца и възрастни – „Малкият принц”. Историята на малко момче, принц, който  посещава различни планети в космоса, срещайки различни персонажи. В пътешествието си той открива темите за самотата, приятелството, любовта и загубата. „Малкият принц” се опеделя като философско произведение с прочувствени, екзистинциални наблюдения върху живота и човешката природа и запазени мисли, любими на поколения по целия свят.

За автора на малката книжка, френския летец и писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, има запазено специално място в сърцата на всички читатели. 80 години след издаването си тази книга е преведена на 300 езика и деалекта, което й отрежда мястото на втората най-превеждана книга в света, с издадени над 200 милиона копия.

Няма налично описание.

Когато режисьорът Крис Мурон предлага на хореографа Ан Турние да адаптират шедьовъра на Екзюпери в сценична творба, тя веднага си представя хореографията – полет на Принца от една планета на друга с въздушни и наземни акробатики и танц, летящи герои – пианицата, запалващият осветлението, покращащ се върху летящ стълб, танцьори в ролята на Розата и Авиатора, Мъжът на суетата, който изразява себе си чрез брейк денс и паркур, крал, изпълняващ класически танц…За Ан Турние това е възможност да изрази вижданията си за смесване на акробатиката с танца.

Сценичната адаптация на книгата става възможна и благодарение на видеодизайнера Мари Джумелин, която предлага нови сценични решения. Към това се добавят и въздействащата музика на Тери Трък, костюмите на дизайнера Пеги Хусет, дизайнера на осветлението Стефан Фрич. Нищо не би могло да бъде същото без звуковия дизайнер Тристан Висколиози, видеопрожекцията на Етиен Босар, грим и прическите на Кармен Арбуес Миро и реквизит Орели Гандильон.

Така, с усилията на много таланти, „Малкият принц” от Бродуей става класически хит. Вече пет години той печели сърцата на публиката с новаторския си почерк и сложна сценична композиция. Спектакълът ще бъде представен у нас в четири представления на 12,13 и 14 януари 2024 г. зала 1 на НДК.

„Аз съм само едно от милионите деца, които бяха погълнати от четенето на тази книга. И тази емоция все още е в мен” – разказва Ан Турние. „Книгата продължава да бъде с мен и в зрелия ми живот. Запознах се с нови млади и изключително талантливи артисти и това беше неочакван подарък. Предавайки своята страст към нашия „Малък принц” ние помагаме на възрастните да възвърнат своите детски сърца, а това е най-голямата ни радост.”

 

На сцената зрителите ще видят само един говорещ актьор – разказвачът. Всички останали артисти са циркови или танцови и се изразяват чрез танца и акробатика. Идват от цял свят –  Китай, Индия, Полша, Франция, Италия.

„Тази история е универсална – тя обединява цялото човечество, а аз гарантирах присъствието на артисти от всички сфери и култури. В продължение на повече от десет години пътувам по света и създавам представления в Европа, Азия и Близкия изток, а „Малкият принц” ми позволи да създам шоу с артисти, които познавам и обичам”, казва Турние.

Спектакълът има 25 сцени. Публиката ще си спомни „Нарисувай ми овца“, слона глътнал шапка. „Тези сцени са повлияли детството ни –  опитомяването на лисицата и изрази като „Човек вижда само със сърцето“, както и „За мен ти ще бъдеш уникален в целия свят. За теб аз ще бъда уникален в целия свят“, разказва Турние.

Костюмите, прическите и грима са смесица от елементи от облеклата на различни култури. Дизайнерката на костюмите Пеги Хусе запазва усета за рисуване, познат ни от почерка на Екзюпери. Повечето от тъканите на дрехите са боядисани ръчно, като в детска книжка за оцветяване.

Няма налично описание.

В спектакъла са използвани ярки технологични изразни средства. Подобно на отворена книга, видеопрожекцията покрива изцяло сцетата, като предлага 100% виртуален декор. Зрителят следва Малкия принц в неговото пътуване от планета на планета и се потапя в необикновените светове на всеки герой, придружен от акробати и танцьори – преживяване между реализма и абстракцията.

„Скок в едно вълшебно детство”, пише за спектакъла Le Figaro.

„Малкият принц” идва от Бродуей в София – в четири представления в зала 1 на НДК, на 12, 13 и 14 януари 2024 г. Билети се продават в системата на Eventim.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хасинто Бенавенте: Книгите са като приятелите – не винаги харесваме най-добрите

На 12 август през 1866 година в Мадрид се ражда испанският писател и драматург Хасинто Бенавенте-и-Мартинес. Той е един от водещите испански драматурзи на...

Съдбата понякога е немилостива към онези, които обича – спомен за Джагаров

Георги Джагаров беше истински патриот. Обожаваше родината си – земя като една човешка длан... Знаеше как да живее и как да твори. Бохемът, на...

Цялото изкуство е еротика ~ Густав Климт (видео)

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през...

Надин Гордимър: Всеки човек в един момент върви срещу себе си

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър напуска живота преди три години. Издъхва в съня си на...

Любовните истории на великите в киното

Да намериш сродната душа е привилегия на малцина. Хармоничната връзка е мечтана от всеки, но рядко постижима. Напасването на два характера и техните капризи...