Продажбите на произведения на изкуството намаляват

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Само за миналата година спадът е с цели 11 процента

Световните продажби на произведения на изкуството бележат спад от 11 процента през 2016-а главно заради забавянето на икономическия растеж и политическата несигурност, сочи публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай, според първия „Доклад за световния пазар на изкуство“ на международния панаир на изкуството Арт Базел и швейцарската финансова компания Ю Би Ес (UBS).

Резултат с изображение за art auction 2016

Забавящият се икономически растеж и продължаващата политическа несигурност в глобалната икономика са засегнали пазара през 2016 година и са причина за предпазливо купуване и продаване в някои области, се отбелязва в доклада.

Световният пазар на произведения на изкуството отчита общи продажби на стойност 56,6 милиарда долара за 2016-а спрямо 63,3 милиарда година по-рано.

Приходите са били подкопани от по-слабите продажби на скъпи произведения, особено на пазара за изящно изкуство, които бяха в основата на растежа през 2014 година, се уточнява в документа.

Резултат с изображение за art auction 2016

САЩ, Великобритания и Китай „затвърдиха“ водещите си позиции, като заедно покриват 81 процента от стойността на световните продажби на предмети на изкуството.

Макар САЩ да запазват първото място, делът на страната се е свил от 43 на 40 процента. В доклада се посочва обаче, че това се възприема като връщане към нормалните равнища след бърз растеж през предходните години.

Резултат с изображение за art auction 2016

Делът на Великобритания остава без промяна – 21 процента, а делът на Китай е нараснал от 19 на 20 процента миналата година.

Китай е начело при търговете с дял от 34 процента от стойността на продажбите.

 

 

Източник: БТА, Заглавна снимка – Billboard

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....