Маргарита Петкова, Добромир Банев и Костадин Филипов срещат читатели на „Пловдив чете“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Поетите представят най-новите си книги на 13-и и 14-и юни в Пловдив

Кралицата на българската поезия Маргарита Петкова, обичаният поет Добромир Банев и харизматичният дебютант Костадин Филипов (познат от тв екрана, но изкушен отдавна от мерената реч) ще представят новите си книги, издадени от „Персей“: „Тъй рече Виктор“, „Любов до синьо“ и „На дъх от лятото“.

„Тъй рече Виктор“ показва каква трябва да бъде социалната поезия днес – с широк обществен отзвук, поставяща остро проблемите, които вълнуват всеки човек. Стиховете озвучават битието на всеки един от нас, бил той млад или възрастен, защото всеки човек се сблъсква ежедневно и с природни катаклизми, и с конфликти между хората, никой не е застрахован нито от зло, нито от добро, нито от завист, нито от възторг, нито от любов, нито от смърт.

Снимка на Издателска къща Персей.

Маргарита Петкова е редактор на дебютната стихосбирка „На дъх от лятото“ на телевизионния журналист Костадин Филипов. Тя ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени. Стиховете в нея ни променят, пренасят ни от делничното и градското към пространството на празника с мелодия от струните на най-фините човешки емоции.

Маргарита Петкова и Костадин Филпов може ще представят книгите си в четвъртък, 13 юни 2019 г., от 18:30 ч. Bee Bop Café.

На следващия ден – петък, 14 юни 2019 г., от 18:00 часа в Културен център „Тракарт“ пък ви предстои среща с един от най-обичаните поети – Добромир Банев. Той ще представи най-новата си поетична книга, която, за радост на читателите, претърпя втори тираж.

Снимка на Издателска къща Персей.

Когато се разминаваме с хората в живота си, ние разпознаваме собствените си лица. Понякога, колкото по-бързо вървим един към друг, толкова повече се отдалечаваме. Любовта е синя като небето, непредвидима като море, неудържима като болка, неустоима като цвета на очите, които я обещават. И ние всички до един се надяваме да станем нейни избраници.

Любовта е в бистрото отсреща, в клоните на есенните дървета, в неподправената прелест на снега, в разцъфтелите поляни и лятното слънце, което знае да обича безусловно. Докато сезоните се сменят, ние съществуваме в безвремието на града, където една малка стая пази тайните на нашите целувки. Далеч от суетата, ние се обичаме до припадък, а най-малкото съмнение в чувствата на другия ни завръщат с още по-голяма сила към същата тази любов, защото да си отдаден някому, е изпитание, което си струва да бъде преживяно.

За това става дума в „Любов до синьо“. Книга, изпълнена с надежда и увереност, че най-доброто винаги предстои. Добромир Банев не дава рецепти за това как да обичаме. Той само ни припомня кои сме, за да продължим уверено напред, уповавайки се на любовта във всичките ѝ измерения и форми. До сетен дъх.

Мануела Георгиева

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....