На 90-годишна възраст ни напусна актьорът Макс фон Сюдов (СНИМКИ/ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Това бе потвърдено от съпругата му пред френски медии

Актьорът Макс фон Сюдов почина на 90-годишна възраст, предаде БГНЕС. Това бе потвърдено от съпругата му пред френски медии.

Макс фон Сюдов е роден на 10 април 1929 г. в шведския град Лунд. Започва актьорската си кариера през 1951 г. Няколко години по-късно се премества в град Малмьо, където се запознава с режисьора Ингмар Бергман.

Резултат с изображение за „max von sydow best“
Снимка: Pinterest

Актьорът участва в над 100 филми и сериали. Сред тях са „Игра на тронове“, „Междузвездни войни“, „Флаш Гордън“, както и класиката „Дюн“ на Дейвид Линч и „Заклинателят“ на Уилям Фридкин.

Сред най-известните филми на Макс фон Сюдов са „Седмият печат“ /1957 г./ и „Изворът на девственицата“ /1960 г./, които са режисирани от Бергман.

Семейството му обяви „с разбито сърце и безкрайна тъга“, че актьорът, роден в Швеция, е починал в неделя.

Той беше номиниран два пъти за „Оскар“ по време на кариерата си – включително за най-добър актьор през 1998 г. за „Пеле Завоевателят“.

Другата му номинация за Академия беше за най-добър поддържащ актьор за ролята му в 2011 г. „Ужасно силно и адски близо“.

Фон Сюдов направи 11 филма с Ингмар Бергман, включително „Седмият печат“, в който той отлично игра шах със Смъртта.

Резултат с изображение за „max von sydow young“
Снимка: Walmart.com

Актьорът също изигра Минг Безмилостния през 1980 г. във „Флаш Гордън“, появи се в „Злокобния остров“ на Мартин Скорсезе и игра ролята на злодея във филма за Джеймс Бонд, Ернст, през 1983 г. „Никога не казвай никога“.

Той продължи да играе през последните години от живота си – озвучи герой в „Семейство Симпсън“ през 2014 г. и се появи в три епизода на „Игра на тронове“ през 2016 г.

Резултат с изображение за „max von sydow best“
Снимка: BuzzHub

Режисьорът Едгар Райт изрази почитта си към актьора в Туитър: “Макс фон Сюдов, такова емблематично присъствие в киното в продължение на седем десетилетия, изглежда, че винаги е бил с нас. Той промени облика на международното кино с Бергман, игра Христос, бори се с дявола… Бог.“

Актьорът има двама синове от първата си съпруга Кристина Инга Брита Олин. През 1997 г. той се жени за Катрин Бреле в Прованс и става гражданин на Франция пет години по-късно, заради което трябваше да се откаже от шведското си гражданство.

Заглавна снимка: Time Out

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...

Носителят на „Икар“ Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги...