ЛЮБОПИТНО | Защо без газовия метеоризъм животът е обречен на скука

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Или какво не знаем за балончетата в тънкостенната чаша с шампанско

Известно е, че всички живи същества, от човека до най-елементарния микроорганизъм, трябва да се хранят, за да живеят. В резултат от процеса на хранене, всички създават отпадъчни продукти в газообразна, течна и твърда форма. Сещате се, нали? Та кой не пръцка!

Резултат с изображение за champagne

Дори дрождите, използвани в производството и на най-скъпото шампанско, предизвикват този ефект. Когато тези микроскопични гъби извлекат енергия от захарта, използвайки процес, наречен ферментация, те произвеждат течност (алкохол) и газове (въглероден диоксид) като отпадъчни продукти. Съвсем като хората, а?

Свързано изображение

Именно на тези микроорганизми трябва да благодарим за алкохола и пак на тях – двойна благодарност! – за искрящото шампанско, тъй като то всъщност ферментира два пъти, за да се генерира достатъчно въглероден диоксид, тоест да образува достатъчно газове, пардон – мехурчета. Запечатани във вътрешността на бутилката, газовете създават огромно количество налягане – около три пъти по-голямо например от налягането в гумите на вашия автомобил, съобщава сайтът Chemistry Compound Interest.

Резултат с изображение за champagne

За да се запазят тези скъпоценни мехурчета, шампанското задължително трябва да се консумира в чаша тип „флейта“. Според изследването на Gérard Liger-Belair, Groupe de Spectrométrie Moléculaire et Atmosphérique (GSMA),Université de Reims Champagne-Ardenne, в една чаша шампанско има около 1 милион мехурчета, резултат от естествения метеоризъм на микроорганизмите.

Резултат с изображение за champagne

В заключение: Когато отново държите в ръка тънкостенна чаша шампанско, преди да отпиете, посмейте се от сърце на префърцунените консуматори около вас и си представете  физиономиите им, ако знаеха това, което знаете вие.

О, да, и пийте с мярка! Многото газове не са за подценяване.

Емилия Груева

Заглавна снимка: The Telegraph

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....